"Έχει μέλλον η Μετεωρολογία, αλλά χρειάζεται σωστό νομοθετικό πλαίσιο" - voucherergasia.gr
Επικαιρότητα

“Έχει μέλλον η Μετεωρολογία, αλλά χρειάζεται σωστό νομοθετικό πλαίσιο”

Κολυδάς, Αρνιακός, Αρναούτογλου. Ονόματα που τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στην καθημερινότητά μας ελέω των κακών καιρικών συνθηκών που ταλαιπωρούν την Ελλάδα αλλά και της γενικότερης συζήτησης σχετικά με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το Voucher-Ergasia.gr ανοίγει την κουβέντα πάνω στη μετεωρολογία και παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό τον συγκεκριμένο κλάδο και κατά πόσο είναι ευδόκιμος στην Ελλάδα της κρίσης.

Μιλήσαμε με τον Αναστάσιο Ψαρουδάκη (σχετική ένθετη φωτό), τον πλέον κατάλληλο για να τοποθετηθεί για το θέμα. Πτυχιούχος του τμήματος φυσικής, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών, με Μεταπτυχιακό στην Μετεωρολογία-Φυσική Περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε διάφορους κλάδους της Εκπαίδευσης, ενώ παραμένει ένας… μανιώδης του καιρού, αναζητώντας καθημερινά τις προβλέψεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ελλάδα. Όπως είναι λογικό τις τελευταίες μέρες το τηλέφωνό του χτυπούσε διαρκώς από γνωστούς και φίλους που τον ρωτούσαν πότε και αν θα χιονίσει, ενώ δεν έλειψαν και οι σχετικές ερωτήσεις για το επάγγελμά του από νεαρούς υποψήφιους σπουδαστές.

“Έχει ζήτηση το επάγγελμα”

– Έχεις ακούσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα αυτή την ερώτηση. Η μετεωρολογία είναι ένα επάγγελμα που έχει μέλλον στην Ελλάδα;

“Πιστεύω πως κάθε επάγγελμα με μέλλον σε όλο τον κόσμο, θα έπρεπε να έχει μέλλον και στην Ελλάδα. Βάσει των συνθηκών όμως ο Μετεωρολόγος είναι ένα επάγγελμα που έχει μικρή έως καθόλου ζήτηση στην χώρα μας. Αυτό γιατί Μετεωρολόγοι προσλαμβάνονται για πολύ καθορισμένες θέσεις στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Ο Μετεωρολόγος καλώς ή κακώς έχει συνδεθεί με την δουλειά του προγνώστη ενώ είναι πολύ περισσότερα από αυτά. Φυσικά επίσημη πρόγνωση στην Ελλάδα κάνει μόνο η ΕΜΥ, ενώ υπάρχουν και ανεπίσημα κέντρα προγνώσεων αφού σε πολλά από τα πανεπιστήμια της χώρας λειτουργούν τομείς Μετεωρολογίας σε φυσικομαθηματικές κυρίως σχολές, όπως και το ΕΑΑ που είναι ίσως ο βασικότερος φορέας μετά την ΕΜΥ, όμως σε όλα τα παραπάνω οι θέσεις είναι λίγο πολύ πιασμένες.

Όσον αφορά τα κανάλια, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από τη λογική του παρουσιαστή καιρού-μοντέλου και πλέον χρησιμοποιούν όλα Μετεωρολόγους. Αυτό που λείπει από την χώρα είναι η πραγματική διάθεση για ανάπτυξη της έρευνας, όχι μόνο στην Μετεωρολογία αλλά σε κάθε επιστημονικό κλάδο. Πιστεύω πως το βασικότερο που κρατά σε τέλμα την απορρόφηση των επιστημόνων γενικά, είναι αυτό. Το αστείο είναι πως και επιστήμονες υπάρχουν και χώρος για ανάπτυξη της έρευνας και διάθεση από τους πρωτογενείς τομείς της οικονομίας για εφαρμογές καινοτόμων επιστημονικών εφαρμογών. Δεν είναι μόνο θέμα κρίσης η έλλειψη κονδυλίων αλλά και η έλλειψη σωστής εφαρμογής ενός σωστού νομοθετικού πλαισίου γύρω από την έρευνα”.

– Πόσο εύκολη είναι η επαγγελματική αποκατάσταση μετά το τέλος των σπουδών;

“Είναι δύσκολη γιατί οι θέσεις είναι πιασμένες. Δυστυχώς λόγω κρίσης η ΕΜΥ, που είναι ο επίσημος φορέας πρόγνωσης για την Ελλάδα, δεν προσλαμβάνει νέα άτομα. Γενικότερα οι κουβέντες που είχαμε με συναδέλφους κατά την διάρκεια της ειδίκευσης στον τομέα της Μετεωρολογίας, οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι ουσιαστικά αδύνατο να ασχοληθείς με την πρόγνωση σαν επάγγελμα. Μπορεί όμως κάποιος να ασχοληθεί με τα λεγόμενα μοντέλα πρόγνωσης. Εκτός από πρόγνωση καιρού, είναι παγκόσμια η ζήτηση για «μοντελάκηδες», δηλαδή άτομα με γνώση στη δημιουργία μοντέλου που προσομοιάζουν διάφορα ζητήματα που μπορούν να επηρεαστούν από τον καιρό. Τα μοντέλα αυτά βασίζονται στην πρόγνωση για να προβλέψουν την πορεία ενός νέφους σωματιδίων, μιας πετρελαιοκηλίδας ή ακόμα και σε κλιματικά δεδομένα για να προβλέψουν σε βάθος χρόνου την πορεία διάφορων φαινομένων, όπως π.χ. το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέλος πολλοί συνάδελφοι είτε ανεξάρτητα είτε σε ομάδες, έχουν δημιουργήσει blogs όπου κάνουν προγνώσεις και μαζεύουν στοιχεία και αναφορές από την καιρική κατάσταση στην Ελλάδα. Γενικά η ενασχόληση με την Μετεωρολογία είναι πιο εύκολη στο εξωτερικό”.

“Θέλει τρέλα η Μετεωρολογία””

– Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που χρειάζεται κάποιος για να αγαπήσει τη μετεωρολογία;

“Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι μόνο μία. Τρέλα. Νομίζω όλοι οι Μετεωρολόγοι, που ασχολούμαστε με την πρόγνωση είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, το ίδιο θα απαντούσαμε. Αν μπορούσατε να ρωτήσετε τον κάθε ένα ξεχωριστά, ερασιτέχνη ή επαγγελματία με σπουδές Μετεωρολόγο, γιατί για εμένα πολλοί από τους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους είναι αξιόλογοι προγνώστες και γιατί και εγώ ως ερασιτέχνης ξεκίνησα, θα σας πουν τον τρόπο και τον λόγο που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το αντικείμενο. Για εμένα ήταν το χιόνι και το πότε θα χάσουμε σχολείο και κάθε χρόνο ήθελα δύο θερμόμετρα. Για άλλους είναι οι καταιγίδες, για άλλους τα νέφη. Το σίγουρο είναι πως όλοι μας ασχολούμαστε στο τέλος με κάτι επιστημονικό, που μας έχει δώσει γνώση και πολύ όμορφες εικόνες. Μας έχει κάνει όμως και ρομαντικούς να περιμένουμε την πιθανότητα για κάτι καλό –Μετεωρολογικά πάντα- έξω από την πρόγνωση, για μια πινελιά δικιά μας που δεν την είδαν οι υπόλοιποι. Μάθαμε επίσης πιστεύω να βλέπουμε και να αγαπάμε το περιβάλλον και να προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Να είστε σίγουροι πάντως πως είμαστε πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχετε στο μυαλό”.

– Αυτή την περίοδο που η μετεωρολογία “πουλάει”, πιστεύεις ότι είναι η ιδανική για να προσελκύσει νέο κόσμο;

“Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο γιατί ναι μεν πουλάει αλλά δεν αγοράζει, ευτυχώς. Το καλό με την Μετεωρολογία όπως είπα σε όλα τα παραπάνω, είναι πως θέλει τρέλα. Όχι μόνο γιατί πρέπει να είσαι λίγο τρελός για να σηκωθείς το πρωί στις 6 να δεις αν έχεις πιάσει ρεκόρ αρνητικής θερμοκρασίας εκείνο το βράδυ του χειμώνα αλλά και γιατί η αγορά είναι κλειστή. Δεν προσελκύει κόσμο εξαιτίας της τηλεθέασης. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα. Δεν είναι κάτι που βλέπεις και λες θέλω να γίνω για να βγαίνω στα κανάλια. Δεν είναι ο κανόνας. Δεν είναι εντυπωσιακό. Ίσως εμείς οι όχι διάσημοι να γινόμαστε και οι περίεργοι του χωριού, αφού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε τον χώρο να κάνουμε την πρόβλεψή μας, όσοι δεν διαθέτουμε δικό μας blog. Ειδικά σε περιόδους κακοκαιρίας.

Επίσης πουλάει μέσα σε μια χειμωνιάτικη κακοκαιρία, σε ένα ακραίο συμβάν άντε και στους καύσωνες το καλοκαίρι. Όμως το πουλάει έχει ήδη δώσει κακούς συνειρμούς στο κοινό γιατί έχουν συνδέσει τον Μετεωρολόγο με τα «ρεπορτάζ» για τον καιρό, που είναι γεμάτα ανακρίβειες και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Ακόμα όμως και όταν πραγματικά η πρόγνωση βγει λάθος θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο καιρός είναι ένα ευμετάβλητο σύστημα και για μικρές αλλαγές μπορεί να μας δώσει μεγάλες διαφορές-αποκλίσεις. Έτσι το τσαλάκωμά μας αυτό, κάνει καλό στο να κρατά κοντά στην επιστήμη μας, μόνο τα άτομα με την όρεξη για τη συγκεκριμένη δύσκολη και υπεύθυνη δουλειά”.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ