Συνέντευξη του Νίκου Συριγωνάκη στο Voucher-Ergasia.gr - voucherergasia.gr
Επικαιρότητα

Συνέντευξη του Νίκου Συριγωνάκη στο Voucher-Ergasia.gr

Συνέντευξη του Νίκου Συριγωνάκη στο Voucher-Ergasia.gr: Η περιφέρεια, ο αθλητισμός και ο κίνδυνος για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Συνέντευξη στον Σταύρο Καραΐνδρο


Ο Νίκος Συριγωνάκης είναι, αν μη τι άλλο, ένας πολυάσχολος άνθρωπος και από αυτούς που δίνουν όλο τους το είναι στα κοινά της Κρήτης και δη του Ηρακλείου. Εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού της περιφέρειας Κρήτης, διευθυντής στη γνωστή εταιρία Super Markets “ΦΑΙΣΤΟΣ”, ενεργός με την πολιτική δράση και πρόεδρος, κατά καιρούς, σε διάφορους συλλόγους του Ηρακλείου.

Είναι από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσει όχι μόνο για τα θέματα της Περιφέρειας και τους αθλητισμού όπου δραστηριοποιείται, αλλά και για τις τοπικές επιχειρήσεις της Κρήτης που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο την κρίση που ταλαιπωρεί την Ελλάδα όσο και τον ανταγωνισμό ξενόφερτων επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Συριγωνάκης μίλησε στο Voucher-Ergasia.gr και αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο Νίκος Συριγωνάκης με τον Σταύρο Αρναουτάκη

– Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τα της Περιφέρειας;

Το 1993 τελείωσα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής. Άρα από τότε υπήρχε μέσα μου το μικρόβιο της Πολιτικής ,αφού το αντικείμενο το είχα σπουδάσει κιόλας. Ταυτόχρονα με τις σπουδές μου βοηθούσα με μορφή πρακτικής , ένα φίλο Βουλευτή στο Πολιτικό του γραφείο. Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο ήρθα στην Κρήτη και παράλληλα με την επαγγελματική μου αποκατάσταση, είχα και δράση Πολιτική. Εκλέχτηκα Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μου το 1993 (Ζωφόροι Δήμου Μινώα Πεδιάδος) και παρέμεινα σε αυτήν τη θέση έως το 2012. Επίσης διετέλεσα Πρόεδρος και μέλος σε πολλά συμβούλια κατά διαστήματα, σε διάφορους φορείς και Συλλόγους του Νομού μας, για παράδειγμα Κοινοτικό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαιτησία, κυνηγετικό Σύλλογο, Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων κ.τ.λ.

Το 2014 πήρα την μεγάλη απόφαση να λάβω μέρος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Κρήτης, αφουγκράζοντας και εισπράττοντας την αγάπη και την αγωνία φίλων και γνωστών ,σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας εκείνη την περίοδο. Έτσι και πήρα τη μεγάλη απόφαση, συμμετέχοντας στο Ψηφοδέλτιο ΚΡΗΤΗ – ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Σταύρο Αρναουτάκη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας εκλογικής Αναμέτρησης, κατέλαβα την 5η εκλόγιμη θέση και ο Περιφερειάρχης Κρήτης με όρισε Εντεταλμένο Σύμβουλο Αθλητισμού Περιφέρειας Κρήτης.

Έργα που θα κάνουν τη διαφορά στην ανάπτυξη της Κρήτης

– Ποια τα κυριότερα έργα της Περιφέρειας και οι άμεσοι στόχοι;

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή δράση σε όλους τους τομείς που απασχολούν την Κοινωνία. Έχει ένα ευρύ πεδίο δράσης και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα είναι σε υψηλά επίπεδα και το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στον Περιφερειάρχη, που έχει το ταλέντο και την ικανότητα να εξοικονομεί πόρους και να διατίθενται στο νησί μας.

Σίγουρα ξεχωρίζουν κάποιες προτεραιότητες, μεγάλα έργα που δικαιωματικά πρέπει να γίνουν στο νησί μας και αυτά θα είναι που θα κάνουν τη διαφορά, δίνοντας άλλα περιθώρια εξέλιξης και ανάπτυξης της Κρήτης, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

[blockquote style=”2″]Τέτοια έργα είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) που έχει τεθεί και προσωπικό στοίχημα του Περιφερειάρχη, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, Βιολογικοί σε όλο το νησί και κυρίως σε τουριστικές περιοχές και επίσης υποδομές και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση του Τουρισμού και του πρωτογενούς Τομέα.[/blockquote]

– Ποια είναι τα καθημερινά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια;

Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας καθημερινά δίνει μια μάχη με τα προβλήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες και προσπαθεί με κάθε τρόπο για την επίλυση τους, κάνοντας την ζωή μας πιο ανώδυνη, χαρούμενη, ομαλή και κυρίως να βοηθήσει την Κοινωνία ώστε να εξελιχθεί και ν’ αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς. Τέτοια θέματα μπορούμε να πούμε ότι σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, Προγράμματα που συμβάλλουν στην Πράσινη Ανάπτυξη, στην ενίσχυση της Αγροτοκτηνοτροφίας και του Τουρισμού, στη βελτίωση και απλούστευση του Εμπορίου κλπ.

– Το έργο της Περιφέρειας Κρήτης είναι σημαντικό και σε ότι έχει να κάνει στον Αθλητισμό και την είσοδο σε αυτό των παιδιών…

Είναι ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με τον τομέα ευθύνη μου.Ένα σημείο ιδιαίτερα ευαίσθητο και πραγματικά αναγκαίο, όσο τίποτε άλλο στις δύσκολες εποχές που διανύει η Ελληνική Κοινωνία. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας ,αποτελεί η είσοδος των παιδιών στον Αθλητισμό, σε χώρους άθλησης, σε γήπεδα, είτε για ν’ αθληθούν είτε για να διασκεδάσουν. Με βάση λοιπόν αυτό το πλάνο, δουλεύουμε καθημερινά και πιστέψτε με έχουμε καταφέρει πάρα πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Νίκος Συριγωνάκης με τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο

Το κυριότερο που αξίζει ν’ αναφέρουμε εδώ, είναι μια καινοτόμα ιδέα που υλοποιήσαμε το 2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρη την Κρήτη και την ονομάσαμε ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ’’. Με βάση αυτή τη δομή δίνουμε τη δυνατότητα σε παιδιά απόρων οικογενειών ή άλλων ευπαθών ομάδων να εγγραφούν εντελώς δωρεάν σε μια ακαδημία και να παρακολουθήσουν και να μάθουν το άθλημα που αγαπούν και που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να το πράξουν για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως οικονομικούς. Όλοι οι Αθλητικοί Φορείς του νησιού μας σε 6 αθλήματα αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή τη προσπάθεια και σήμερα περίπου 180 παιδιά απ’ όλη τη Κρήτη συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Επίσης με Διοργανώσεις, Εκδηλώσεις, Ημερίδες και σε Συνεργασία με άλλους φορείς (Δήμους, Αθλητικούς Φορείς κτλ.) βοηθούμε την ανάπτυξη του Μαζικού Αθλητισμού, όπου όλοι μας και κυρίως τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος και να έρθουν πιο κοντά στον Αθλητισμό.

Συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε οικονομικά και όχι μόνο, Αθλητικούς Φορείς, πραγματοποιώντας παιδικά πρωταθλήματα σε διάφορα αθλήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά μας να αγωνίζονται μεταξύ τους και να διδάσκονται μέσα απ’ αυτό, το ευ αγωνίζεσθε και την ευγενή άμιλλα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενασχόληση των παιδιών μας με τον Αθλητισμό είναι Χαρά, είναι Ζωντάνια, είναι Διασκέδαση, είναι Πολιτισμός. Η Ενασχόληση των παιδιών μας με τον Αθλητισμό τα κάνει ν’ αποστρέφονται και να γυρίζουν την πλάτη σε συμπεριφορές παραβατικές και άλλες πράξεις κακόβουλες. Η Ενασχόληση των παιδιών μας με τον Αθλητισμό συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Αθλήματος που υπηρετούν και μακροπρόθεσμα του Αθλητισμού γενικότερα.

Πολυεθνικές αγνώστου προέλευσης, που τους ενδιαφέρει να υφαρπάξουν τα χρήματα μας

– Οι τοπικές εταιρίες της Κρήτης, όπως η “Φαιστός ΑΕΒΕ”, πως αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό που προέρχεται από αλυσίδες καταστημάτων του εξωτερικού που ανοίγουν σε διάφορες περιοχές του νησιού;

Πράγματι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εμπόριο στην Κρήτη, είναι η κάθοδος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα, ξενόφερτων Εταιριών, Πολυεθνικών αγνώστων συμφερόντων, κολοσσών που εμπορεύονται προϊόντα αγνώστου ποιότητας και προέλευσης. Πολυεθνικές που εγκαθίστανται στο νησί μας σαν όψιμοι υποστηρικτές της τοπικής κοινωνίας και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να υφαρπάξουν τα χρήματα μας και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό.

[blockquote style=”3″]Σε όλη αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση, εμείς σαν Super Markets “ΦΑΙΣΤΟΣ” αντιστεκόμαστε αποτελεσματικά. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων μας, στην εξυπηρέτηση και στην αμεσότητα με τον πελάτη μας, στην διατήρηση των τιμών μας σε ανταγωνιστικά επίπεδα.[/blockquote]

Το κυριότερο όμως όλων, είναι η προώθηση και διαφήμιση ντόπιων προϊόντων, δικών μας παραγωγών στα καταστήματα μας, ενισχύοντας και βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την Κρητική οικονομία και Ανάπτυξη.

– Ο ανταγωνισμός που προέρχεται από το εξωτερικό, έχει επηρεάσει τις τοπικές επιχειρήσεις;

Φυσικά μια από τις σημαντικές επιπτώσεις αυτής της λαίλαπας που παρατηρείται στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία από το 2008 και μετά, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πάρα πολλών Εταιριών, καταστημάτων και το κυριότερο, τείνει να εξαφανίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναμφισβήτητα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

[blockquote style=”2″]Ανοίγοντας ένα πολυκατάστημα σε μια περιοχή, μοιραία οδηγεί στο κλείσιμο όλων των άλλων καταστημάτων που το αντικείμενο τους είναι παρεμφερές, διότι το μικρό κατάστημα δεν μπορεί και δεν αντέχει τον ανταγωνισμό και την πολιτική που εφαρμόζει η Πολυεθνική.[/blockquote]

Επίσης εμείς ως καταναλωτές δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει την παιδεία και δεν μπορούμε ν’ απαγκιστρωθούμε από πρακτικές του παρελθόντος. Ψάχνουμε και αναζητούμε το πρόσκαιρο κέρδος, υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

– Υπάρχει κίνδυνος αφανισμού των τοπικών επιχειρήσεων λόγω του ανταγωνισμού από το εξωτερικό;

Αν συνεχιστεί η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στον πλήρη έλεγχο της Τοπικής αγοράς από Πολυεθνικές ξένων συμφερόντων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σκοπός τους είναι η πλήρης κινεζοποίηση της Αγοράς (Εργασιακές Σχέσεις, Μισθοί, Συνθήκες Εργασίας ,Ποιότητα Προϊόντων κλπ). Είναι καιρός επιτέλους να σκεφτούμε το μέλλον το παιδιών μας έστω και την ύστατη ώρα, ν’ αντισταθούμε σθεναρά και με τη συμπεριφορά μας σαν καταναλωτές και σαν Κρητικοί να απομονώσουμε τις ξένες πολυεθνικές και τα ξένα συμφέροντα από το νησί μας, διότι ο Αφανισμός των τοπικών επιχειρήσεων είναι προ των πυλών και αυτό θ’ αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επακόλουθα η ποιότητα ζωής μας θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ