Ο απολογισμός και ο σχεδιασμός από τον Γιάννη Αναστασάκη - voucherergasia.gr

Ο απολογισμός και ο σχεδιασμός από τον Γιάννη Αναστασάκη

Μια συνέντευξη του αντιδημάρχου Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιου με την “Δύναμη Πολιτών”.

Έργα 65.000.000€ σε μια θητεία, περισσότερα από το Δήμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα δύο τελευταία χρόνια. Πώς τα καταφέρατε με ελάχιστους μηχανικούς ;

Δουλέψαμε με Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και Όραμα.

Οι παρεμβάσεις μας δεν έχουν ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, αποτελούν μέρος ενός συνολικού Στρατηγικού Σχεδιασμού που στοχεύουν στην βελτίωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της πόλης μας. Με την Στρατηγική μας για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), η οποία θεωρείται η αρτιότερη στη χώρα, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 16.000.000 €.

Αντιμετωπίσαμε ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ δυσκολίες όπως η υποστελέχωση του προσωπικού και το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα και μελέτες το οποίο τροποποιήθηκε πάνω από 300 φορές από τον Αύγουστο του 2016.

Όμως, ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΗΣΑΝ και αποδείξαμε ότι στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε, καλύτερα και από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας μας.

EΞΥΓΙΑΝΑΜΕ το Ταμείο του Δήμου, γι’ αυτό και μπορούμε να χρηματοδοτούμε έργα καθημερινότητας όπως είναι η Οδοποιία (δημοπρατήσαμε έργα οδοποιίας πάνω από 26,5 εκ € υπερδιπλάσια από την προηγούμενη δημοτική αρχή), οι υποδομές για παιδιά (συντηρήσεις σχολείων πάνω από 4,5 εκ € και παιδικών χαρών 4,8 εκ €), καθώς και αλλά σημαντικά έργα & μελέτες (η ανάπλαση στον σταυρό της πόλης, το πάρκο Γεωργιάδη, η συντήρηση των τειχών, ο Δερματάς).

Η Διεύθυνση Συντήρησης & Αυτεπιστασίας, που ασχολείται με την Καθημερινότητα, συμβασιοποίησε περισσότερα έργα & προμήθειες, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερο ποσοστό συμβάσεων ≈ 60%, σε σχέση με την Δ/νση Τεχνικών Έργων & Μελετών που ασχολείται με τα “μεγάλα έργα” ≈ 40%.

Τα τελευταία χρόνια κατηγορείστε ότι είστε αόρατοι, ότι δεν είστε σε επαφή με την κοινωνία του Ηρακλείου. Δεδομένου ότι υλοποιήσατε έργα αυτών των διαστάσεων γιατί δε φροντίσατε να τα προβάλλετε στην κοινωνία και να δρέψετε τους καρπούς της επιτυχίας σας;

Θεωρώ ότι οι κατηγορίες αυτές που επικαλείστε δεν έχουν επαφή με την κοινωνία του Ηρακλείου ούτε και με την πραγματικότητα της πόλης. Δεν ήμασταν αόρατοι. Η έπαρση και η υπερβολική αυτοπροβολή, δεν υπήρξαν ποτέ χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παράταξης μας. Αντιθέτως, η εστίαση στη σεμνότητα, η προσπάθεια για δημιουργικό διάλογο και η πραότητα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά μας, που δυστυχώς πολλές φορές, μεταφράζονται από μερικούς ως αδυναμίες και μειονεκτήματα. Τα χαρακτηριστικά όμως αυτά γνωρίσματα είναι που βάζουν τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό πολιτισμό που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Για κάθε μεγάλο έργο που γινόταν σε αυτή την πόλη, προηγούνταν ενημέρωση και διαβούλευση. Έχουμε τις πόρτες των γραφείων μας ανοικτές σε όλους, για να ακούσουμε, να συζητήσουμε και από κοινού να αποφασίσουμε.

Εύχομαι και ελπίζω στις προσεχείς εκλογές να μπορέσουμε να γευτούμε τους καρπούς της επιτυχίας μας.

Από εδώ και πέρα τι; Είστε ένας προβεβλημένος και αγαπητός πολιτικός. Ποια προβλέπετε να είναι τα επόμενα βήματά σας; Θα σας έχουμε στο Ηράκλειο στο διηνεκές ή προβλέπεται μετάβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προς το παρόν σκέφτομαι παγκόσμια αλλά δρω τοπικά.

Περισσότεροι από 9.000 φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρείτε. Βρίσκεστε σε ένα διαρκή διάλογο με τους πολίτες του Ηρακλείου για τα έργα που υλοποιείτε και τη δραστηριότητα σας συνολικότερα. Δεν ανησυχείτε για την κριτική στην οποία είστε ευάλωτος στο πλαίσιο ενός μέσου που είναι σχεδιασμένο για άμεσο σχολιασμό ή και επίκριση;

Δεν φοβάμαι την επίκριση. Μέσα από αυτή γίνομαι καλύτερος. Μου αρέσει να αφουγκράζομαι τις φωνές αυτές. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Όπως μου είχε πει ένας μικρός μου φίλος «Για να κάνεις καλή ζωγραφιά, πρέπει να λερωθείς». Αυτό κάνω και εγώ.

Το μέλλον; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για νέα μεγάλα έργα που θα πάνε το Δήμο Ηρακλείου στην επόμενη κλίμακα; Θα γίνει επιτέλους το Ηράκλειο μια πόλη διεθνών προδιαγραφών όπως αξίζει και δικαιούται;

• To ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ είναι η ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου και των βασικών οδών της Ενετοκρατίας που αποτελούν την Ιστορία μας. Η αποκατάσταση της ενότητας της παλιάς πόλης με το παραλιακό μέτωπο και τα ενετικά τείχη και όλου αυτού του συμπλέγματος με την Κνωσό ώστε να ενισχύσουμε κι άλλο την ταυτότητα του Ηρακλείου ως Πόλη- Προορισμός για ολιγοήμερες διακοπές, το περίφημο City Break που θέσαμε ως στόχο και καταφέραμε.

• Ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς: των Ενετικών Τειχών που αποτελούν μοναδικό μνημείο στη Μεσόγειο, των πολιτιστικών διαδρομών με σημαντικά μνημεία ή αξιόλογα κτίρια, του κόλπου Δερματά.

• Η δημιουργία μίας πόλης ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΗΣ και ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗΣ για όλους: με ενιαίες διαδρομές για περπάτημα, για ποδήλατο και για όσους έχουν κινητικές δυσκολίες.

• Ασφαλείς υποδομές για τα παιδιά μας (σχολεία και παιδικές χαρές)

• Βελτίωση του Οδικού Δικτύου

• Σεβασμός στο περιβάλλον: αύξηση του πρασίνου, εξοικονόμηση ενέργειας και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

Και βέβαια θα τα καταφέρουμε συνεχίζοντας όλα αυτά που ήδη εκτελούνται :

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Μελετήσαμε και Δημοπρατήσαμε από το μηδέν έργα και προμήθειες Π/Υ 4,8 εκ ευρώ για την πλήρη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση 50 υφιστάμενων παιδικών χαρών.

ΣΧΟΛΕΙΑ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ολοκληρώσαμε την πολεοδομική τακτοποίηση για 51 σχολικά συγκροτήματα τα οποία στεγάζουν 82 σχολεία, ελέγξαμε και τα 138 σχολικά κτίρια για όλα τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, και υλοποιούμε έργα συντηρήσεων πάνω από 4,5 εκ € λύνοντας ανεξήγητες εκκρεμότητες του παρελθόντος. Χτίζουμε νέο βρεφονηπιακό σταθμό στις Μεσαμπελιές, σύγχρονο νηπιαγωγείο στην Αγία Αικατερίνη και ακολουθούν και άλλα σχολεία.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Έχουμε ήδη ασφαλτοστρώσει και τσιμεντοστρώσει πάνω από 100χλμ οδικού δικτύου με τις μεγαλύτερες εργολαβίες όλων των εποχών και θα ολοκληρωθούν άμεσα άλλα 60 χλμ αναλαμβάνοντας και αμροδιότητες που δεν είχαμε σε Λ 62 Μαρτύρων και Λ. Ικάρου. Σχεδιάζουμε επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 19 εκ. € για να μειώσουμε το φαινόμενο της λακούβας που γιγαντώθηκε λόγω της σαφούς έλλειψης πολιτικής προτεραιότητας για αλλαγή ασφαλτοτάπητα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ

Δημιουργήσαμε την παρακαμπτήριο του κέντρου μέσω της Αβέρωφ και καθιερώσαμε δύο νέες γραμμές minibus που μετακίνησαν δωρεάν πάνω από 600.000 επιβάτες. Υλοποιούμε τον κυκλικό κόμβο στην Όαση, διαμορφώσαμε συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας γύρω από σχολεία του Δήμου και φροντίζουμε για τη χορήγηση κάρτας στάθμευσης σε μόνιμους κατοίκους του κέντρου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ … «ΜΙΛΑΜΕ» ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ενσωματώσαμε, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, στο σχεδιασμό μας τους συναθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες, αποκαταστήσαμε δεκάδες υφιστάμενες ράμπες, ανακαινίσαμε τους δημόσιους χώρους υγιεινής που εξυπηρετούν ΑμεΑ, δημιουργήσαμε 139 νέες θέσεις parking ΑμεΑ, τοποθετήσαμε συσκευή αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα στην δημοτική παραλία Καρτερού και συστήσαμε Επιτροπή Προσβασιμότητας Εμποδιζόμενων Χρηστών για χάραξη πολιτικής προσβασιμότητας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά Κοινόχρηστοι Χώροι, σχεδιασμένοι με έμφαση στο Πράσινο. Όλοι οι «ελεύθεροι» πολεοδομικά χώροι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων και ξεκινήσαμε υλοποίηση σε Αλικαρνασσό, Καμίνια, Δειλινά και αλλού. Δημιουργούμε ή αναβαθμίζουμε μεγάλους χώρους Πρασίνου, υπερτοπικής σημασίας, που είναι σημαντικοί για την αναψυχή των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εντάξαμε τον Δήμο Ηρακλείου στο νέο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα. Προχωράμε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου με ένα έργο 3,2 εκ € και του διοικητικού κτιρίου της οδού Ανδρόγεω με ένα έργο 1,34 εκ € την ώρα που συνεργαζόμαστε με το ΚΑΠΕ μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για να μηδενίσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δεκάδες κτίρια. Αποτυπώσαμε, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά του Δήμου, όλα τα υφιστάμενα φωτιστικά (24.000 τεμ), προκειμένου να τα αναβαθμίσουμε με άλλα τεχνολογίας led με τη σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ

Η Δημόσια Ασφάλεια είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ: Έγινε: Καταγραφή όλων των ετοιμόρροπων κτισμάτων εντός της παλιάς πόλης, αποκατάσταση ασφάλειας παραλιακής οδού στον κόλπο Δερματά, ενίσχυση πρανούς στη Μνησικλή, αποκατάσταση Σταδίου Ελευθερίας. διαχείριση κατολισθήσεων σε δεκάδες σημεία μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του 2019, μεταφορά της ιχθυαγοράς από την οδό Καρτερού και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις

ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΔΗΜΟΥ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Γιατί προτεραιότητα μας δεν είναι μόνο ο αστικός ιστός του Δήμου αλλά και η ενδοχώρα! 38.000 μέτρα ΝΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ αρδευτικό δίκτυο και 6.000 μέτρα ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ αυτή τη στιγμή για να αξιοποιηθεί όλο το νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας από τον βιολογικό της πόλης.

ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΑΝΟ

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ με μία αλυσίδα έργων που ήδη εκτελούνται ή που έχουν μελετηθεί, συνολικού Π/Υ άνω των 20.000.000 €: Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πάρκου Γεωργιάδη, Ανάπλαση Σταυρού της Πόλης, Αποκατάσταση Κόλπου του Δερματά.

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πλατείας Ελευθερίας, Ανάπλαση Λ. Καλοκαιρινού ενώ ήδη η Ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έχει μπει στο ΕΣΠΑ. Η Περιπατητική Διαδρομή Τειχών συντηρείται με ένα έργο 1,6 εκ και ακολουθεί η ποδηλατική διαδρομή σε ένα μήκος 3,5 χλμ.

Υλοποιούμε επιτέλους την Προβολή & Σήμανση των Πολιτιστικών μας Διαδρομών και συμπληρώνουμε χρήσεις που λείπουν όπως η Στέγη Κρητικής Διατροφής και η δημοτική Πινακοθήκη στο Μέγαρο Κοθρή. Δημιουργούμε το πρώτο “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Ηρακλείου” το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και σχεδιάζουμε τη δημιουργία «Διοικητικού Κέντρου Δήμου Ηρακλείου» στο κτίριο του πρώην «ΦΑΡΟΥ» στην Νέα Αλικαρνασσό.

Κι όλα αυτά «Επειδή Μαζί Μπορούμε!»

Γιάννης Αναστασάκης

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Πολιτικός Μηχανικός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Δύναμη Πολιτών – Βασίλης Λαμπρινός

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ