Στις 15 Ιουλίου ο διαγωνισμός για την πώληση του Capsis στην Αγία Πελαγία - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Τουρισμός

Στις 15 Ιουλίου ο διαγωνισμός για την πώληση του Capsis στην Αγία Πελαγία

Στις 15 Ιουλίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τους τέσσερις ανεξάρτητους δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της Α. Ε. με την επωνυμία “Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ” (Out of the Blue Capsis Elite Resort), ενός από τα πλέον εμβληματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, σε ένα προνομιακό σημείο της Κρήτης, με ιστορία 43 ετών.

Στους διαγωνισμούς αυτούς, θα πουληθούν:

– Διαγωνισμός για την ομάδα ενεργητικού Α: Γήπεδο με το επ’ αυτού κτιριακό ξενοδοχειακό συγκρότημα «OUT OF THE BLUE CAPSIS ELITE RESORT» κατηγορίας πέντε αστέρων (5*) συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών (490 δωματίων) και μεθ’ όλων των εν γένει συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του. Το γήπεδο έχει σήμερα συνολική έκταση 106.215,27 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, και προέρχεται από τη συνενωμένη χρήση (φυσική συνένωση) γηπέδων τα οποία έχουν αποκτηθεί διαδοχικά από την εταιρεία κατά μικρότερα τμήματα. Στον διαγωνισμό Α επίσης περιλαμβάνονται οικόπεδα, μηχανολογικός εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα, έπιπλα και άϋλα στοιχεία (ιστοσελίδες, συμμετοχές σε εταιρίες, αποθέματα, προκαταβολές, κ.λπ.).
– Διαγωνισμός για την ομάδα ενεργητικού Β: Αφορά 2 οικόπεδα
– Διαγωνισμός για την ομάδα ενεργητικού Γ: Αφορά 2 οικόπεδα
– Διαγωνισμός για την ομάδα ενεργητικού Δ: Αφορά γήπεδο 20 στρεμμάτων

Το ξενοδοχείο

Κτισμένο πάνω σε μία ιδιωτική χερσόνησο το Out of the Blue, Capsis Elite Resort είναι ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα μοναδικό κέντρο υγείας και ευεξίας, μια μονάδα με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εξαιρετικές εγκαταστάσεις αναψυχής.

Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο προσφέρει πλούσια βλάστηση και ένα καταπληκτικό βοτανικό κήπο. Είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα που καλλιεργεί τα δικά του οργανικά φρούτα, λαχανικά και βότανα τα οποία καλύπτουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες του ξενοδοχείου.

Το Out of the Blue, Capsis Elite Resort βρίσκεται δίπλα στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Αγίας Πελαγίας. 

Ειδική διαχείριση

Τον Ιούνιο του 2020, το εμβληματικό αυτό συγκρότημα, που αποτελείται από 5 ξενοδοχεία, μπήκε σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας του και την ικανοποίηση των πιστωτών, και στη συνέχεια την πώλησή του, με δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, της 6ης Μαϊου 2020, διορίζεται η δικηγόρος Αθηνών Ε.Π.  ως ειδική διαχειρίστρια της “Τουριστικό Συγκρότημα ΚΑΨΗ Ανώνυμη Εταιρία”, ενώ τα ξενοδοχεία “τρέχει”, μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση η ZEUS International, εταιρία που διευθύνει ο  Χάρης Σιγανός.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 18 Δεκεμβρίου 2018 έγινε η πρώτη αίτηση για θέση της εταιρίας σε ειδικό καθεστώς με αίτηση των τραπεζών Πειραιώς, Χανίων και ALPHA BANK και στις 20 Μαρτίου 2019 έγινε η πρώτη συζήτηση.

Η εταιρία, φέρεται να όφειλε στις τράπεζες το 2016 55,6 εκατ. €, ενώ έχει στραφεί με αγωγή κατά τραπεζών, διεκδικώντας το ποσό των 26,85 εκατ., στο Πολυμελές Πρωτοδικείο  Αθηνών.

Η εταιρία “Τουριστικό Συγκρότημα ΚΑΨΗ Ανώνυμη Εταιρία”, συστάθηκε το 1968, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 13,7 εκατ. €, και έχει 5 ξενοδοχεία σε έκταση 107 στρεμμάτων στην Αγία Πελαγία με 335 εργαζόμενους, υπό το brand Out of the Blue Capsis Elite Resort.

H Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε την δανειακή σύμβαση που είχε με την εταιρία το 2016, με το υπόλοπο τότε να ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ και ομολογιακό δάνειο του 2007, που κατέστη απαιτητό, τον Οκτώβριο 2016, με το υπόλοιπο να ανέρχεται σε 18,4 εκατ. ευρώ. Επίσης η Πειραιώς έχει “κληρονομήσει” οφειλές προς την Λαϊκή Τράπεζα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και ΜΙΛΛΕΝΙΟΥΜ 5,3 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank φέρεται να έχει οικονομικές απαιτήσεις από την εταιρία 1,026 εκατ. ευρώ, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων 11,1 εκατ. ευρώ και η EUROBANK ERGASIAS LEASING 26,8 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν οφειλές 27 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και 8 εκατ. ευρώ προς την Εφορία.

Ο Ισολογισμός 2015 εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημιές 45 εκατ. ευρώ και σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 106,2 εκατ. ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα να είναι 78 και το σύνολο των υποχρεώσεων 114 εκατ. ευρώ.

Συνολικά σύμφωνα με την έκθεση ορκωτής ελέγκτριας, στις 31.12.2016, η εταιρία είχε συνολικές υποχρεώσεις 126 εκατ. ευρώ, όφειλε στις τράπεζες 55,6 εκατ., ήτοι 44,14% των οφειλών.

Οι ισχυρισμοί της ιδιοκτήτριας εταιρίας στην δίκη, επικεντρώθηκαν στην αμφισβήτηση του αν οι οφειλές στις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των οφειλών της επιχείρησης, ενώ τόνισε ότι δεν έχει προβεί σε στάση πληρωμών. Κατηγόρησε δε τις τράπεζες για καταχρηστική συμπεριφορά και άρνηση συνεννόησης για εξεύρεση λύσεων.

Στην δίκη παραστάθηκαν και οι εργαζόμενοι τόσο μέσω του Σωματείου της Επιχείρησης, όσο και μέσω της ΠΟΕΕΤ, αλλά το δικαστήριο απέρριψε τις παραστάσεις των εργαζόμενων, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του, η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δεν συνεπάγεται κίνδυνο για τους εργαζόμενους.

Στόχος της διαδικασίας, όπως αναφέρετο στην απόφαση του δικαστηρίου, είναι η αποφυγή της απαξίωσης της επιχείρησης και να επιτευχθεί μέσω της μεταβίβασης του ενεργητικού της επιχείρησης, ως συνόλου ή μερών, η συνέχιση της λειτουργίας της, με μεταβολή των φορέων της και ικανοποίηση των πιστωτών από το τίμημα της πώλησης του ενεργητικού.

Οι οφειλές και οι ενδιαφερόμενοι

Αυτή την στιγμή οι συνολικές οφειλές της εταιρίας φαίνεται να φτάνουν περίπου στα 150 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό, από εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά σχήματα, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Το τίμημα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι πολύ υψηλό διψήφιο και μπορεί να αγγίξει και τριψήφιο νούμερο εκατομμυρίων, συνολικά, ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί δεν έχουν “κατώτατο τίμημα”, που έδινε μια κάποια “κατεύθυνση”. Από το τίμημα της εκποίησης οι τράπεζες θα λάβουν το 65%, το Δημόσιο το 25%  και οι λοιποί (προμηθευτές, κ.λπ.) 10%.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων, κάποιοι εκ των οποίων έχουν επισκεφθεί το ξενοδοχείο και έχουν “τρέξει” την διαδικασία για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα δεδομένων (VirtualDataRoom), μετά την υπογραφή Συμφωνητικού Εχεμύθειας, βρίσκονται τουλάχιστον -κατ’ αρχήν, καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν σημαίνει κατάθεση προσφοράς- δύο γνωστοί κρητικοί ξενοδόχοι, που έχουν ήδη επισκεφθεί το συγκρότημα, 2 πολύ γνωστές ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες, μία με ειδίκευση στα πολυτελή ξενοδοχεία και μία με μεγάλο αριθμό ακινήτων, 2 funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με εξαγορές, μία μεγάλη εταιρία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, καθώς και ένας ιδιαίτερα “κινητικός” επιχειρηματίας με επενδύσεις και στον Τουρισμό.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ