Θεμα voucherergasia.gr: Ο κορωνοϊός και το εμβόλιο κρίνουν την... τουριστική σεζόν! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Τουρισμός

Θεμα voucherergasia.gr: Ο κορωνοϊός και το εμβόλιο κρίνουν την… τουριστική σεζόν!

Εξαρτώμενη από την πορεία των εμβολιασμού για την COVID-19 ειναι η τουριστική σεζόν του 2021, όπως λένε φορείς του τουριστικού κλάδου που εχει κάνει σύσσωμο τον τομέα του Τουρισμού να «καίγεται» για το τρέχον ετος!

Οι ελπίδες όλων έχουν στηριχθεί στην πορεία του εμβολιασμού και στην προστασία των εμβολίων σε σχέση με τη «θωράκιση» των πολιτών, απέναντι στον ιό. Μια πορεία που έχει θετικά μηνύματα, αλλά υπαρχει πολύς δρόμος ακόμη για να διανυθεί!

Συμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, τα σενάρια είναι αρκετα. Από αυτά το καλύτερο είναι να έχουμε φέτος το καλοκαίρι ένα τουριστικό ρεύμα που μπορεί να φτάσει ως και το 70% (σε σχέση με το 2019), ενώ το χειρότερο ειναι να μην έχουμε καθόλου τουρισμό!

Κομβικής σημασίας είναι η πορεία του εμβολιασμού, οι θετικές συνέπειες της εκστρατείας και φυσικά η πορεία της πανδημίας. Κανείς φυσικά δε θέλει να δει ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού να έρχεται και να «χτυπα» την υφήλιο, γιατί τότε θα μιλάμε για την πλήρη καταστροφή…

Σχετικά με την έναρξη της νέας τουριστικης περιόδου, τα μηνύματα ακόμη είναι ελάχιστα και η ζήτηση μηδαμινή εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Κάτι φυσιολογικό, αλλά συνάμα δυσάρεστο…
Το τοπίο σιγά- σιγά θα ξεκαθαρίζει από τον ερχόμενο Μάρτη, οπότε και θα αρχίσει να φαίνεται αν θα υπαρξει «φως στο τούνελ». Αυτό που επισημαίνεται είναι πως είναι πολύ πιθανόν να δούμε κάποια αύξηση της τουριστικής κίνησης με την αρχή του καλοκαιριού, εφοσον δεν υπαρξει νέα πανδημία, εχει αρχισει να επιδρα το εμβόλιο στην παγκόσμια Κοινότητα και εχει ανέβει η ψυχολογία του κόσμου.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει η σεζόν πριν το Μάιο του 2021
Αρκετά ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν δώσει άνοιγμα 1η Μαϊού χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο

Η Ελλαδα
Για τον ελληνικό τουρισμό ο πρώτος βασικός στόχος είναι η ανάκτηση τουλάχιστον του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019. Είναι ένα αρχικό “ταβάνι”, που θεωρείται από όσους γνωρίζουν καλά το τουριστικό περιβάλλον πως μπορεί να επιτευχθεί. Σημειώνεται πως το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 18,2 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων.

Συνεπώς, σε επίπεδο εσόδων, ο πήχης για τη νέα σεζόν μπαίνει κάπου στα 9 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά υπό πολλές προϋποθέσεις: πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα συνεχιστεί ομαλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις βασικές δεξαμενές τουριστών για τη χώρα μας (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), πως θα υπάρξει επάρκεια εμβολίων, ότι δεν θα έχουμε ένα σαρωτικό τρίτο κύμα της πανδημίας, πως μέχρι την άνοιξη θα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη και να αίρονται οι περιορισμοί στα ταξίδια.

Η χρονιά, πάντως, έκλεισε καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο δεκάμηνο οι εισπράξεις άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας βέβαια μείωση κατά 77% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι επιχειρηματίες του κλάδου, με βάση τη χαμηλότερη των προσδοκιών ζήτηση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και με δεδομένη την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών από τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν ανέμεναν έσοδα πάνω από τα 3 με 3,5 δισεκατομμύρια. Στη συνέχεια, η επιβολή του δεύτερου lockdown και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που επηρέασε όλη την Ευρώπη, είχαν εξανεμίσει τις ελπίδες για τόνωση των εσόδων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ