Εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ: «Ο αριθμός των εγκεκριμένων voucher παρέμεινε ο ίδιος, με πτωτική τάση» - voucherergasia.gr
VOUCHER

Εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ: «Ο αριθμός των εγκεκριμένων voucher παρέμεινε ο ίδιος, με πτωτική τάση»

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τα εγκεκριμένα voucher για τα ΚΔΑΠ παίρνει θέση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Το συνδικαλιστικό όργανο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δική του έρευνα και όπως τονίζει το πλήθος των εγκεκριμένων voucher παρέμεινε το ίδιο καταγράφοντας και μια μικρή μείωση.

Στη σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου σημειώνονται τα εξής:

“Κάθε πέρσι και καλύτερα” Μια φράση που εκφράζει 100% αυτό που συμβαίνει στα Κδάπ, αυτό που συστηματικά και εκ προθέσεως επιχειρείτε και φέτος δηλαδή η συρρίκνωση μέχρι το τελικό “κλείσιμο” των σημαντικών αυτών δομών.

Παρά την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού οι εργαζόμενοι/ες στις δομές αυτές για να βοηθήσουν τις ωφελούμενες μητέρες στη σύνταξη της ηλεκτρονικής αίτησης με σκοπό την έγκριση του πολυπόθητου voucher αντιμετώπισαν:

-Τα σκαμπανεβάσματα στις ημερομηνίες και στις ανακοινώσεις της ΕΕΤΑΑ που δημιούργησαν χάος στο τρόπο σύνταξης των αιτήσεων σε μια πρωτοφανή περίοδο πάνω από δύο μήνες έως την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων(έναρξη αιτήσεων 20/6, λήξη 25/8).

-Την καταφανή αδικία σε βάρος των ΚΔΑΠ στους πίνακες χρηματοδότησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος “Παιδικής Προστασίας” μιας και στην ανακοινωμένη συνολική χρηματοδότηση των 98 εκ ευρώ για τα Κδάπ και Κδάπ Μέα τα οικονομικά κριτήρια είναι απόλυτα αυστηρά για τα Κδάπ . Αποτέλεσμα: να υπάρχουν ήδη αρκετές κενές θέσεις μιας και απορρίπτονται χιλιάδες μητέρες με πλήρη φάκελο ,ενώ η παροχή (και καλώς συμβαίνει) στα Κδάπ Μέα είναι τέτοια που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις αυτών των δομών. Χαρακτηριστικό είναι τα παράπονα, οι καταγγελίες, τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας ακόμα και οι απειλές για μηνύσεις χιλιάδων μητέρων που έχουν ήδη κατακλύσει το αρμόδιο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Σοβαρές είναι οι καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμΕΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών. Πετάχτηκαν έξω, μολονότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή ως γνωστό τα voucher χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Έτσι, πολλές οικογένειες, αν και «δυνητικά δικαιούχοι», αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

– Την απόλυτη αδιαφάνεια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από μεριάς ΕΕΤΑΑ μιας και κανείς δεν γνωρίζει πόσα, σε ποιους Δήμους και σε ποιες δομές πάνε τα vouchers. Φέτος για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους η ΕΕΤΑΑ δε ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα ανά Δήμο. Αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης είναι να αναπτύσσονται διάφορες «ασθένειες τοποθέτησης παιδιών” (γονείς δηλώνουν άλλες περιφέρειες ως τόπο κατοικίας των, για να πάρουν από εκεί voucher μιας και στην δική τους περιφέρεια θα απορρίπτονταν, και μετά κάνουν μεταφορά voucher η ακόμα περιπτώσεις αγοραπωλησίας voucher κλπ),πρακτικές που ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ τις καταγγέλλει και τις καταδικάζει απερίφραστα.

-Από δικές μας ενέργειες πρός τα μέλη μας, τους εργαζόμενους/ες στα Κδάπ και Κδάπ Μέα των Δήμων μέσα από δικό μας ερωτηματολόγιο το οποίο έχει σταλεί για να απαντηθεί από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες διαπιστώνουμε ότι ουσιαστικά σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των εγκεκριμένων voucher παραμένει ο ίδιος με μία πτωτική τάση του 20%.Βρισκόμασε στην εξέλιξη της δικής μας στατιστικής έρευνας μιας και δεν έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία αλλά δυστυχώς επιβεβαιωθήκαν ο φόβοι μας για μια χρονιά με μεγάλη μείωση των voucher . Κατά την δική μας εκτίμηση η φετινή πτώση-όπως εμείς ως ΠΑΣΕΚΔΑΠ την υπολογίζουμε- του αριθμού των αιτήσεων για τα ΚΔΑΠ υπάρχει λόγω :α) της πλήρους απογοήτευσης των ωφελούμενων μητέρων λόγω του ηλεκτρονικού αλαλούμ που επικρατεί στην σύνταξη των αιτήσεων απογοητεύοντάς τες τελικά στο να την επιχειρήσουν β) της μη εναρμόνισης των ημερομηνιών της κατάθεσης της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης των γονέων και της λήξης των αιτήσεων για το πρόγραμμα,-η εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση είναι βασικό χαρτί στην κατάθεση ηλεκτρονικής αίτησης -απώθησε χιλιάδες μητέρες να κάνουν αίτηση. Και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι μπορούσαν να “ανεβάσουν” την φορολογική τους δήλωση την περίοδο των ενστάσεων, όσες το επιχείρησαν τώρα δεν βρίσκουν κάν στο σύστημα την αίτησή των!!

– Το γεγονός ότι χιλιάδες γονείς που απορρίπτονται χωρίς δικαιολογία, ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούν το δίκιο τους και σε επικοινωνία που έχουν με την ΕΕΤΑΑ η το αρμόδιο Υπουργείο λαμβάνουν έωλες υποσχέσεις ότι “θα δοθούν έξτρα voucher ” χωρίς να προσδιορίζεται το πότε και πόσα. Μία πραγματικά “ μαυρογαλούρικη “ πολιτική του “θα” ενώ παιδιά που εγγράφονταν χρόνια στα Κδάπ με πλήρη φάκελο ,απορρίπτονται, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες γονείς ,που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα απασχολήσουν αλλού ενώ εργάζονται. Επιπλέον, ο αποκλεισμός των παιδιών από τα ΚΔΑΠ θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες τόσο για τα παιδιά και τις ψυχοσωματικές ανάγκες τους, όσο και για τους γονείς που επιφορτίζονται με αποκλειστικά ατομική ευθύνη για καθετί που αφορά στα παιδιά τους, σε μια χρονιά, μάλιστα, που ξεκινά με συσσωρευμένα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών, με την εργασιακή ανασφάλεια, το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα και τον εφιάλτη της ακρίβειας. Ταυτόχρονα, φέρνει τις λαϊκές οικογένειες αντιμέτωπες με το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών όταν και οι δύο γονείς δουλεύουν απογευματινές ώρες.

-Παράλληλα απειλούνται εκατοντάδες σχέσεις εργασίας μιας και ο αποκλεισμός των παιδιών από τα ΚΔΑΠ δυνητικά έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και συνεπώς με ενδεχόμενη απόλυση ή μετατροπή σε μερικής απασχόλησης των συμβάσεων τους που λήγουν στις 31 Αυγούστου.
Την ευθύνη που τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ συρρικνώνονται, ενώ θα έπρεπε να επεκτείνονται λόγω των αυξημένων αναγκών, την έχουν όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με ημερομηνία λήξης και με αβέβαιη τη χρηματοδότηση.

– ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΔΑΠ ,ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ VOUCHER .

– ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

– ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

– ΤΑ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ,ΟΜΗΡΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.

– ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ,ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 100% ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ,ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ.

– ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ