Νέο Voucher 18-24: ΟΧΙ στην μείωση του εκπαιδευτικού επιδόματος ανέργων (Ψήφισμα Ανέργων) - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: VOUCHER

Νέο Voucher 18-24: ΟΧΙ στην μείωση του εκπαιδευτικού επιδόματος ανέργων (Ψήφισμα Ανέργων)

Μεγάλη συζήτηση  γίνεται τις τελευταίες μέρες, με τις προκηρύξεις του νέου επιδοτούμενου προγράμματος ανέργων 18 έως 24 ετών.  Ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από το σύνολο των ΚΕΚ σε όλη την Ελλάδα, αφού το νέο πρόγραμμα δημιουργεί φωτογραφικό διαγωνισμό ώστε να υλοποιηθεί σε μια μικρή μερίδα ΚΕΚ που υποτίθεται τηρούν τις προδιαγραφές, ενώ δεν θα είναι δυνατή η επιλογή του φορέα κατάρτισης από τον άνεργο στην λογική του voucher, αλλά η υποχρεωτική του συμμετοχή στον φορέα που θα πάρει τον διαγωνισμό.

Επίσης απ’ ότι διαφαίνεται από τα οικονομικά του προγράμματος, μειώνεται τελικά το ωριαίο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για τον άνεργο (αφού με το νέο πρόγραμμα οι κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ βαραίνουν τους ανέργους), μειώνονται οι ώρες πρακτικής άσκησης (είναι μόνο 260), μειώνεται το επίδομα της πρακτικής άσκησης (από 5 € ανά ώρα, που ήταν π.χ. στο πρόγραμμα τουρισμού ΙΝΣΕΤΕ, σε 3,20 € ανά ώρα), μειώνεται το ποσοστό των επιδομάτων κατάρτισης ανέργων επί του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος κα.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει αναστάτωση και στον χώρο των ανέργων, οι οποίοι αυτές τις ημέρες διενεργούν ψήφισμα προς την κα Ράνια Αντωνοπούλου (υπουργός αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας).

Το portal voucher-ergasia θα παρακολουθεί το θέμα από κοντά και θα σας κρατάει ενήμερους.

Παρακάτω παραθέτουμε το ψήφισμα των ανέργων που διενεργείται στον ιστότοπο AVAAZ.ORG – Ψηφίσματα Πολιτών (πατήστε εδώ για να δείτε το ψήφισμα).

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

“κ. Υπουργέ,

με το από 15-2-2016 Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας σας, μας ενημερώσατε ότι θα υλοποιηθεί δράση κατάρτισης 15.000 ανέργων νέων 18-24 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 39.750.000 € με υψηλότερο επίδομα για τον άνεργο, από τα προηγούμενα προγράμματα και μας καλούσατε να προβούμε στην συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης.

Μελετώντας ενδελεχώς τις προκηρύξεις των 4 υποέργων της δράσης, μας περίμεναν δυστυχώς δυσάρεστες εκπλήξεις.

  1. Οι συνολικά ωφελούμενοι είναι 12.600 και όχι 15.000 όπως μας ενημερώσατε.
  2. Το ωριαίο επίδομα για την θεωρητική κατάρτιση αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώνεται στα 5.33 € μικτά από τα 5 € που ήταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΙΝΣΕΤΕ (Τουρισμός). Η μικρή αυτή αύξηση γίνεται αυτόματα μείωση διότι, σύμφωνα με τις προκηρύξεις, οι κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ βαραίνουν εμάς τους ανέργους. Οπότε το εκπαιδευτικό μας επίδομα μειώνεται κατά 6,45%, σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα, που το ΙΚΑ πληρωνόταν από τον φορέα κατάρτισης. Επιπρόσθετα μειώνεται κατά 36% το επίδομα της πρακτικής άσκησης από 5 € ανά ώρα, που ήταν στο πρόγραμμα τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ), σε 3,20 € ανά ώρα. Εδώ η μείωση αυτόματα γίνεται 42,45% με την επιβάρυνση μας υπέρ ΙΚΑ. Επομένως η αύξηση που μας λέγατε έγινε σημαντική μείωση των επιδομάτων. μας.
  3. Μειώθηκαν οι ώρες πρακτικής από 400, που συνήθως προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα σε 260 ώρες μόνο, με περαιτέρω μείωση των επιδομάτων μας κατά 35%.
  4. To ποσοστό των επιδομάτων κατάρτισης των ανέργων σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα ήταν από 68,5% έως 71,2% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Στη συγκεκριμένη δράση το ποσοστό μειώνεται στο 43 %(αφαιρουμένης της επιβάρυνσης του ΙΚΑ). Αυτή η διαφορά των 10.000.000 € σε ποια ταμεία πάει;
  5. Από τις προκηρύξεις των κλαδικών φορέων της εργοδοσίας ΕΣΕΕ, ΣΕΠΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΕΕΔΕ (ΣΕΒ κτλ) είναι πασιφανές ότι η δράση αυτή απέχει πολύ από τα συμφέροντα των άνεργων, αντίθετα είναι εμφανές σε ποια ταμεία πάνε οι περικοπές των επιδομάτων μας.
  6. Η επιλογή του φορέα κατάρτισης δεν γίνεται πλέον από εμάς τους ανέργους, που με κριτήρια, όπως: την καλύτερη εξυπηρέτηση, την απόσταση από την κατοικία μας, τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και άλλα σημαντικά κριτήρια, επιλέγαμε τον καλύτερο φορέα με την δική μας κρίση. Με τις προκηρύξεις αυτές δεν έχουμε αυτή την επιλογή, ο ένας και μοναδικός φορέας κατάρτισης που θα “κερδίσει” τον διαγωνισμό θα μας στείλει όπου αυτός επιθυμεί.

Κυρία Υπουργέ,

για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε να κάνετε άμεση ανάκληση αυτής της δράσης των κλαδικών φορέων της εργοδοσίας και να επαναπροκηρυχθεί η δράση με τους όρους των προηγούμενων επιτυχημένων δράσεων που υλοποίησαν άλλοι κλαδικοί φορείς, όπως ο ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.α.

Οι υπογράφοντες άνεργοι”

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ