Voucher 29-64: Τι πρέπει να ξέρουν οι ωφελούμενοι! - voucherergasia.gr
Εργασιακά

Voucher 29-64: Τι πρέπει να ξέρουν οι ωφελούμενοι!

Δράση: «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 Ετών σε Κλάδους Αιχμής»
Τι πρέπει να ξέρουν οι ωφελούμενοι!

Στις 30 Δεκεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις των ανέργων που επιθυμούν να εργαστούν  σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος Voucher 29-64 και στις 24/2/2017 αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των επιτυχόντων.

To Voucher Ergasia αποκωδικοποίησε τα λεπτά σημεία της πρόσκλησης, δηλαδή τα σημεία τα οποία πρέπει να ξέρουν οι ωφελούμενοι και σας τα παρουσιάζει!

Στο Διάστημα που ήταν ανοικτές οι αιτήσεις, κάθε άνεργος είχε το δικαίωμα να επιλέξει δύο κλάδους  αιχμής  σε  μία  μόνο Διοικητική Περιφέρεια. Στο επόμενο διάστημα η ΕΔ ΕΣΠΑ ΑΠΚΟ θα επεξεργαστεί τα στοιχεία των αιτήσεων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και όταν θα είναι έτοιμη  θα καταρτίσει  το Μητρώο Ωφελουμένων.

[blockquote style=”3″]ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε τα αποτελέσματα του Voucher 29-64[/blockquote]

Το Μητρώο Ωφελουμένων έχει τη μορφή πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά Διοικητική Περιφέρεια και ομάδα ωφελουμένων δηλαδή:

  1. αποφοίτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
  2. αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Οι πίνακες κατάταξης του Μητρώου Ωφελουμένων θα περιλαμβάνουν:

  • τους επιλεγέντες ωφελούμενους, που δικαιούνται τις επιταγές κατάρτισης. Συνολικά θα ανέρχονται σε 23.000 άτομα
  • τους επιλαχόντες, που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό έως 50% του αριθμού των επιλεγέντων ωφελούμενων ανά Περιφέρεια.
  • Επίσης θα εμφανίζονται οι μη επιλεγέντες κατά φθίνουσα σειρά
Ενστάσεις μέσα σε 10 ημέρες

Μετά την κατάρτιση του Μητρώου Ωφελουμένων, όσοι άνεργοι πιστεύουν ότι αδικήθηκαν, έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση.

Οι επιλαχόντες και οι μη επιλεγέντες έχουν αυτό το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από της δημοσιεύσεως των Πινάκων Κατάταξης Ωφελουμένων. Οι αντιρρήσεις κατατίθενται εγγράφως στην ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ υπόψη αρμόδιας τριμελούς επιτροπής, και η οποία αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί των αντιρρήσεων. Η επιτροπή πρέπει να αποφανθεί επί των αντιρρήσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την άσκησή τους.

Η Διαδικασία Υλοποίηση του Προγράμματος

Μετά τις ενστάσεις και την οριστικοποίηση του τελικού πίνακα με τους επιλεγέντες ωφελούμενους, που δικαιούνται τις επιταγές κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν τον πάροχο κατάρτισης (ΚΕΚ) στον οποίο θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Ο πάροχος κατάρτισης ανάλογα με τις ανάγκες και τα προσόντα του ωφελούμενου, θα αναλάβει να βρει την κατάλληλη επιχείρηση στην οποία θα εργαστεί, κλείνοντας του διάφορες συνεντεύξεις με τις αρμόδιες επιχειρήσεις και υλοποιώντας όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία. Επίσης ο πάροχος θα καθορίσει από κοινού με τον ωφελούμενο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αυτός θα παρακολουθήσει και θα λειτουργήσει συμβουλευτικά για όλα τα επίπεδα της Δράσης.

Μόλις βρεθεί η επιχείρηση πρακτικής άσκησης, θα υπογραφεί τριμερής σύμβαση μεταξύ του ωφελούμενου, της επιχείρησης και του παρόχου κατάρτισης και έπειτα θα ξεκινήσει το θεωρητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του ωφελούμενου.

Προσοχή: Σε όλο το διάστημα από την έκδοση των αποτελεσμάτων έως τη επιλογή της επιχείρησης και την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης, θα πρέπει ο ωφελούμενος να διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου.

Εάν ο ωφελούμενος απολέσει την ιδιότητα του ανέργου καθ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής του στη δράση (λήξη της πρακτικής άσκησης) τότε θα αποκλειστεί αυτόματα από τις πληρωμές.

[blockquote style=”3″]Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι άνεργοι που είναι επιτυχόντες στο πρόγραμμα voucher 29-64, να μην ξεχάσουν να ανανεώνουν το δελτίο ανεργίας τους για όλο το διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη των αιτήσεων, μέχρι την ανάρτηση των αποτελεσμάτων και την λήξη της πρακτικής άσκησης.[/blockquote]

Θεματολογία θεωρητικής κατάρτισης

Κάθε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης περιλαμβάνει εκπαίδευση 120 ωρών στην ειδικότητα που θα επιλέξει ο ωφελούμενος.

Εκτός όμως από τα βασικά μαθήματα της ειδικότητας, περιλαμβάνει και άλλες χρήσιμες θεματικές ενότητες όπως:

α) Τεχνικές αναζήτησης εργασίας

β) Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

γ) Βασικές αρχές εργατικού δικαίου

δ) Χρήση εφαρμογών Η/Υ.

Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων, επιδιώκοντας ιδίως το συνδυασμό της θεωρίας με την πράξη, τη σύνδεση του αντικειμένου κατάρτισης με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των καταρτιζομένων, την ανάπτυξη κριτικού τρόπου σκέψης, την ενεργητική συμμετοχή των καταρτιζόμενων.

Συμβουλευτική Υποστήριξη Ωφελουμένων

Η συμβουλευτική που συνδέεται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό / επαναπροσανατολισμό αναφέρεται στην υποστήριξη, η οποία, μεταξύ άλλων, βοηθά το άτομο, να λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με την εκπαιδευτική και επαγγελματική του πορεία, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, και τα ενδιαφέροντά του καθώς και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, σε όλες τις φάσεις της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής του διαδρομής.

[blockquote style=”3″]Αυτό το διάβασες: Αποτελέσματα της Κοινωφελούς Εργασίας: Τι πρέπει να προσέξουν οι ωφελούμενοι![/blockquote]

Στο πλαίσιο της παρούσας, οι σχετικές υπηρεσίες θα πραγματοποιηθούν σε τρεις (3) φάσεις σε σχέση με τη συμμετοχή των ωφελουμένων στο πρόγραμμα κατάρτισης:

α. προ της έναρξης του προγράμματος κατάρτισης

β. Μετά τη λήξη της θεωρητικού μέρους της κατάρτισης (κατά το διάστημα που προηγείται της συμμετοχής των ωφελουμένων στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων και της έναρξης της πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις)

γ. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης έως και ένα μήνα μετά τη λήξη της

Πιστοποιητικό Δεξιοτήτων ή Βεβαίωση συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης

Η δράση Voucher 29-64 δίνει και την δυνατότητα στον ωφελούμενο να πιστοποιήσει τις γνώσεις που απέκτησε και έτσι να έχει ένα παραπάνω εφόδιο για την Αγορά Εργασίας.

Η πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων αφορά στην πιστοποίηση των μαθησιακών  αποτελεσμάτων των προγραμμάτων κατάρτισης.

Σε κάθε Ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις ή επανεξετάσεις πιστοποίησης (στην περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στις επανεξετάσεις) χορηγείται από τον οικείο φορέα πιστοποίησης πιστοποιητικό.

Σε περίπτωση αποτυχίας του Ωφελουμένου χορηγείται από το Φορέα πιστοποίησης βεβαίωση συμμετοχής του στις εξετάσεις πιστοποίησης η οποία φέρει το όνομα του καταρτισθέντος και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων στις οποίες συμμετείχε (μία ή δύο φορές)

Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική άσκηση των ωφελουμένων είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης.

Το σύνολο των ωρών της πρακτικής άσκησης για κάθε ωφελούμενο που ολοκλήρωσε την θεωρητική κατάρτιση σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, συμμετείχε στις δύο ατομικές συνεδρίες και στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, θα υλοποιείται σε επιχειρήσεις, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου υλοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος κατάρτισης και σύμφωνα με τους όρους της παρούσας. Σε ειδικές περιπτώσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός της Περιφερειακής Ενότητας αλλά εντός της Διοικητικής Περιφέρειας όπου υλοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος κατάρτισης.

Ο πάροχος κατάρτισης σε συνεργασία με τον ωφελούμενο, θα πρέπει από κοινού με την επιχείρηση με την οποία συνεργάζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις, τις δεξιότητες, το προφίλ, τις προτιμήσεις του ωφελούμενου και σε συνάρτηση με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης, να επιλέξουν τη θέση πρακτικής άσκησης στην οποία θα τοποθετηθεί ο καταρτιζόμενος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θεωρητικής κατάρτισης, την υλοποίηση της δεύτερης ατομικής συνεδρίας και τη διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από τους φορείς πιστοποίησης.

Υποχρεώσεις ωφελουμένων

Ο ωφελούμενος υποχρεούται να παρακολουθεί ανελλιπώς το πρόγραμμα κατάρτισης με την απαιτούμενη επιμέλεια και να συμμετάσχει στις δύο ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής καθώς και στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ο ωφελούμενος μπορεί να απουσιάσει μέχρι το 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του θεωρητικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης (12 ώρες).

Αναφορικά με την πρακτική άσκηση, μπορεί να απουσιάσει μέχρι το 10% της διάρκειας της (50 ώρες).

Κατ’εξαίρεση, επιτρέπεται να απουσιάσει μέχρι το 20% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του θεωρητικού μέρους του Προγράμματος  κατάρτισης (24 ώρες) και μέχρι το 20% της διάρκειας της πρακτικής άσκησης (100 ώρες) αποκλειστικά εάν:

  • είναι άτομο με αναπηρία, μετά από αιτιολογία και σε συνεννόηση με τον πάροχο κατάρτισης,
  • έχει νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (η οποία αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε) ή γνωμάτευση Διευθυντή κλινικής Δημόσιου Νοσοκομείου με την οποία συνιστάται να παραμείνει κλινήρης. Την ως άνω βεβαίωση ή γνωμάτευση ο ωφελούμενος υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης.
  • διανύει περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή, η ωφελούμενη υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου ή του αρμόδιου ιατρού.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαγραφή από το Μητρώο ωφελουμένων-Απώλεια δικαιώματος ενίσχυσης

Ο ωφελούμενος χάνει το δικαίωμα της ενίσχυσης και διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων, η δε επιταγή κατάρτισης που δικαιούται, ακυρώνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Εάν ο ωφελούμενος δεν ενεργοποιήσει την επιταγή Κατάρτισης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

β. Εάν ο ωφελούμενος απολέσει την ιδιότητα του ανέργου (δεν ανανεώνει την κάρτα ανεργίας) από την ημερομηνία ενεργοποίησης της επιταγής κατάρτισης έως την ολοκλήρωση της συμμετοχής του στη δράση(λήξη της πρακτικής άσκησης)

γ. Εάν από τα δικαιολογητικά που θα υποβάλει ο ωφελούμενος στον πάροχο κατάρτισης, διαπιστωθεί ότι δεν τεκμηριώνονται τα στοιχεία που έχει δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του στη δράση.  Στην περίπτωση αυτή ο πάροχος κατάρτισης ενημερώνει την ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και ο υποψήφιος διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ωφελουμένων.

δ. Εάν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών τόσο κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης όσο και της πρακτικής άσκησης.

ε. Εάν ο ωφελούμενος δεν συμμετάσχει στις υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης μέσω δύο ατομικών συνεδριών

στ. Εάν ο ωφελούμενος δεν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στις εξετάσεις πιστοποίησης, (ανεξαρτήτως επιτυχίας)

Εκπαιδευτικό Επίδομα

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα,το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας δύο χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (2.600,00€), συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων. Στα ως άνω εκπαιδευτικά επιδόματα έχουν ληφθεί υπόψη και οι ανάγκες μετακίνησης των ωφελουμένων.

Το παραπάνω ποσό αποτελείται από το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης.

  • Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο συνολικά σε 600 € (120 ώρες X5 €/ώρα, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
  • Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.000€, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της δράσης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, ο ωφελούμενος δεν δικαιούται να λάβει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό επίδομα ούτε οποιοδήποτε μέρος του.

Έξτρα Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για Συνέχιση της Εργασίας

Μόλις τελειώσει η πρακτική άσκηση θα δοθεί (με μελλοντική πρόσκληση) η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους ωφελούμενος και για άλλους 6 ή 12 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση θα καλυφθεί από το πρόγραμμα όλο ή ένα μέρος του μισθολογικού κόστους.

 Οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιχορήγησης θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλης δράσης.

 Το Voucher Ergasia παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και μόλις βγουν τα  Αποτελέσματα της Δράσης με Αντικείμενο «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων 29-64 Ετών σε Κλάδους Αιχμής, θα σας ενημερώσει εγκαίρως!

Για να μη χάνετε κανένα άρθρο σχετικό με τα θέματα ανεργίας, κάντε like τη Σελίδα μας στο Facebook και θα ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα προγράμματα και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας!!

 

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ