Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή: «Το Ηράκλειο έχει ανάγκη για αλλαγή» - voucherergasia.gr
Web TV

Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή: «Το Ηράκλειο έχει ανάγκη για αλλαγή»

Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Ηράκλειο η πόλη μας» του Μιχάλη Καραμαλάκη, Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή μίλησε στο voucherergasia.gr.

Αναλυτικά:

-Μια σύντομη αναφορά της υποψηφιότητας σας

«Είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά. Μου αρέσει να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα. Να ζω επιχειρηματικά αλλά και ανθρώπινα τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό μου δημιουργεί συναίσθημα ευθύνης για να βοηθήσω με όποιο τρόπο και από όποια πλευρά μπορώ το συνάνθρωπο μου»

-Πείτε μας τον βασικό λόγο που εκτίθεστε στην κρίση των πολιτών;

«Καθημερινά βιώνουμε πολλά προβλήματα, τα οποία εισπράττω μέσω της δουλειάς μου, αλλά και γενικότερα. Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την ευθύνη και να δουν κατάματα τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζοντας τα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

-Γιατί συντάσσεστε με τον Μιχάλη Καραμαλάκη;

«Πρώτα από όλα γιατί είναι ένας αποτελεσματικός άνθρωπος, ο οποίος αγαπάει την πόλη, και έχει όραμα για αυτή. Θέλει να κάνει πράγματα. Η πρώτη συζήτηση που είχα μαζί του όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μια περιγραφή για το πώς σκέφτεται να γίνει το Ηράκλειο, το τι θα προσφέρει στην πόλη, και τι ζητά αμέσως από όλους εμάς»

-Μιλήστε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο;

«Την προσβασιμότητα, την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, τις σταθμεύσεις, και τις πεζοδρομήσεις. Βιώνω αυτά τα προβλήματα καθημερινά στη δουλειά μου. Είμαι στο κέντρο τις περισσότερες ώρες τις ημέρες, και ακούω, καταγράφω, βιώνω»

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο;
«Θεωρώ ότι η προσβασιμότητα και η καθαριότητα είναι πολύ σοβαρά προβλήματα»

-Ποιους τρόπους προτείνετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες;

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο βασικός είναι να υπάρχει τρόπος επικοινωνίας του πολίτη με τον Δήμο, είτε σε περιπτώσεις ανάγκης και υγείας αλλά και για περιπτώσεις ανθρώπων που για επαγγελματικούς λόγους θέλουν να μπουν στην πόλη μας και δεν μπορούν. Ακόμα και άνθρωποί της τρίτης ηλικίας καμία φορά δεν μπορούν να πλησιάσουν σε ένα γιατρό που είναι στο κέντρο»
-Η άποψη σας για τον τομέα της καθαριότητας;

«Δεν μπορώ να βλέπω κάθε βράδυ τα παιδιά που δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα να έχουν τους κάδους στην πλάτη και να τους περνάνε από τα πλακόστρωτα. Ζούμε στο 2023 και αυτό το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί»
-Οι προτεινόμενοι τρόποι για καλυτέρευση;

«Υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί το πρόβλημα με την τοποθέτηση κάδων σε πιο κοντινά σημεία στις επιχειρήσεις μας, ούτως ώστε μην σωρεύονται τα σκουπίδια, να μην συγκεντρώνονται αδέσποτα ζώα, και να μην υπάρχουν προβλήματα μόλυνσης»
-Η γνώμη σας για το πρόβλημα των σταθμεύσεων

«Κάθε πολίτης σκέπτεται πολύ πριν κατέβει στην πόλη, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσει πάρκινγκ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ τα περισσότερα θα πρέπει να είναι κλειστά. Θα μπορούσαν επίσης να είχαν προβλεφθεί τρόποι τουλάχιστον για εμάς τους επιχειρηματίες που βρισκόμαστε στο κέντρο. Όπως έχει γίνει με τους μόνιμους κατοίκους όπου έχουν οριοθετηθεί μπλε γραμμές στις οποίες δεν μπορεί να παρκάρει κανείς άλλος.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν βέβαια με τη λειτουργικότητα της πόλης.

Δεν υπάρχει μια μελέτη στο θέμα της καλαισθησίας.

Όταν δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο που θα καθορίζει για παράδειγμα το πώς θα πρέπει να είναι εξωτερικά οι χώροι των επιχειρηματιών, είναι λογικό να μην είναι γνωστό το πλαίσιο που διέπει αυτές τις περιπτώσεις.

Και δεν αναφέρομαι στα τραπεζοκαθίσματα για τα οποία αρκετές φορές μας στοχοποιούν χωρίς λόγο. Αυτό ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που βιώνουμε καθώς θέλουμε να δουλεύουμε εξωτερικά τους χώρους, μιας και τα περισσότερα μαγαζιά είναι μικρά.

Δίνουμε πολλά χρήματα προκειμένου να έχουμε μια σοβαρή επιχείρηση για να νιώθουν ωραία οι θαμώνες, όμως υπάρχουν περιορισμοί. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να αναπτύξουμε και να εκμεταλλευτούμε σωστά τους υφιστάμενους χώρους, καθώς υπάρχουν μνημεία στα οποία πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, και η Αρχαιολογία είναι κάθετη»
-Πώς κρίνετε την προηγούμενη τετραετία του Δήμου ως επιχειρηματίας και ως Δημότης

«Δεν θέλω να ακυρώσω την προσπάθεια των ανθρώπων που ήταν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Θεωρώ ότι ήθελαν να κάνουν πράγματα. Ίσως δεν μπόρεσαν στο βαθμό που εμείς επιζητούσαμε. Κάθε άνθρωπος που περνάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα όραμα και μια διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων.
Το τι κάνει ο προηγούμενος είναι πολλές φορές γνώμονας για το τι πρέπει να κάνει ο επόμενος. Θεωρώ ότι εμείς μόνο καλό θα κάνουμε»

-Σε ποιους τομείς κατά τη δική σας γνώμη η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν πήρε καλό βαθμό και πού τα πήγε καλά;

«Ξεκινάμε από το θέμα της προβολής. Δεν γίνεται σε μια εμπορική πόλη σαν το Ηράκλειο να φεύγει ο κόσμος και να μη σταματάει εδώ. Δεν υπάρχει η ανάδειξη και η σωστή προβολή της πόλης. Ίσως γιατί δεν είμαστε έτοιμοι για να αναδείξουμε τα σημεία που θα έπρεπε, εξαιρώντας τα ιστορικά μνημεία. Αν εξαιρέσουμε τα μνημεία που ο κόσμος έρχεται στοχευμένα για να τα δει, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να του κινήσει το ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη.

Για παράδειγμα αναφέρω τα Τρίκαλα, με τον πύργο των ξωτικών. Ένα τοπικό σημείο που όλος ο κόσμος επιζητά να δει.

Πρέπει επίσης να αναδείξουμε το γαστρονομικό τουρισμό. Έχουμε τόσα πράγματα να προσφέρουμε με τα τοπικά μας προϊόντα.

Καθένας έρχεται στην Κρήτη για να δοκιμάσει τις γεύσεις της, που παράλληλα έχουν διατροφική αξία.
Αυτό είναι ένα κομμάτι που μόνο τα τελευταία χρόνια το προσπαθήσαμε λίγο, σε συνεργασία με το σύλλογο μας και με την Περιφέρεια Κρήτης που έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα.
Χρειάζεται όμως περισσότερη ανάδειξη.

Ένα άλλο κομμάτι είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Υπάρχουν πάρα πολλά μοναστήρια που δεν έχουμε αναδείξει. Θα μπορούσαμε να προωθήσουμε και αυτό το κομμάτι πάντα σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

Τίποτα δεν μπορεί να επιτύχει κανείς αν δε συνεργαστεί. Αυτό ζητάμε, και αυτή είναι μια από τις προθέσεις του κ. Καραμαλάκη. Να υπάρχει επαφή με όλους τους φορείς ανάλογα με το τι εκπροσωπεί ο καθένας, και ανάλογα με τα προβλήματα που ένας κλάδος. Να τα επεξεργαζόμαστε, και να υπάρχει μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα επικοινωνία με το Δήμαρχο, ο οποίος θα γνωρίζει από μας το πρόβλημα του εκάστοτε φορέα.

Να παρακολουθούμε την πορεία του, και στη συνέχεια να το λύνουμε»

-Εμείς οι δημότες, σεβόμαστε την πόλη μας;

«Όχι πάντα. Και εμείς πολλές φορές δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Στο θέμα των σκουπιδιών. Στο πάρκινγκ. Δεν σεβόμαστε τον διπλανό μας, αλλά και τις επιχειρήσεις που δουλεύουμε. Όλοι έχουμε ευθύνη, στο να διατηρούμε την πόλη καθαρή, λειτουργική, και στο να υπάρχει σεβασμός, γιατί αυτό είναι το πρωτεύον. Όλοι μαζί πρέπει να μεριμνήσουμε για να μπει σε τάξη αυτή η πόλη αν πράγματι την αγαπάμε και θέλουμε το καλό της»
-Ο δικός σας συνδυασμός που πλεονεκτεί σύμφωνα με εσάς;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό, όμως βάσει προγραμμάτων η παράταξη μας έχει όρεξη, όραμα, και θέλει να δουλέψει.

Υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον από όλους τους συνυποψήφιους.

Κάθε ένας που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία δεν το έκανε για να είναι υποψήφιος αλλά γιατί θέλει να προσφέρει. Υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος μας, ο Μιχάλης Καραμαλάκης, γνωρίζει να διοικεί. Έχει περάσει από το υψηλότερο αξίωμα του τομέα του. Έχει διοικήσει 80.000 αστυνομικούς. Όταν ένας άνθρωπος διοικεί τόσο κόσμο πανελλαδικά, αλίμονο να μην μπορεί να διοικήσει μια πόλη»

-Τι εισπράττετε καθημερινά από τις αντιδράσεις των πολιτών;

«Ότι ο κόσμος έχει ανάγκη για αλλαγή. Η παράταξη μας έχει ήδη καταγράψει όλα αυτά που προείπα. Ο κόσμος θέλει αυτή η αλλαγή να γίνει άμεσα, γιατί έχει κουραστεί να ακούει υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί»

-Σε περίπτωση που εκλεγείτε τι παρεμβάσεις να περιμένουμε από εσάς;

«Ένας κούκος δεν φέρνει ποτέ την άνοιξη. Αυτό σημαίνει όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε προς κάθε κατεύθυνση και να δούμε όλα τα προβλήματα κατάματα. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα καθημερινότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θα πρέπει να τα ιεραρχήσουμε όλα, και να δούμε ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες για γίνει η πόλη μας κάτι ξεχωριστό. Μια πόλη – πρότυπο»

-Σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι θα είστε πιο αποδοτική; Που πιστεύετε ότι θα είστε πιο χρήσιμη, και θα προσφέρετε περισσότερο;

«Ένας άνθρωπος που θέλει να προσφέρει, και θέλει να δουλέψει μπορεί να προσφέρει παντού. Δε θα κρίνω εγώ που είμαι αποτελεσματική. Αυτό θα το κρίνει ο Δήμαρχος που θα προκύψει την επόμενη μέρα και θα είναι ο Μιχάλης Καραμαλάκης».

-Συνοψίζοντας, οι μεγάλες προκλήσεις για το Ηράκλειο ποιες είναι;

«Νομίζω ότι το Ηράκλειο πρέπει να προβληθεί περισσότερο, μιας και έχει να δείξε τόσα πράγματα. Να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, που θα κάνει τους επισκέπτες να θέλουν να παραμείνουν στην πόλη μας, και να μην πηγαίνουν σε άλλους νομούς. Έχουμε τόσα πράγματα να αναδείξουμε εδώ για να κρατήσουμε τους επισκέπτες μας.

Κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται οικονομική ανάκαμψη. Για να κάνουμε την πόλη πιο ζωντανή, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές»

-Γιατί οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν Δήμαρχο τον Καραμαλάκη, και Δημοτική Σύμβουλο την Αντωνακάκη;

«Τον Καραμαλάκη γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει δύναμη, όραμα, αποτελεσματικότητα, δυναμισμό είναι τεχνοκράτης και ξέρει να διοικεί.
Για μένα το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω όρεξη να δουλέψω, και να προσφέρω. Αγαπώ την πόλη μου, τη σέβομαι και γεμίζει η καρδιά μου όταν προσφέρω στον κόσμο και όταν κάνω πράγματα για τον τόπο που αγαπώ»

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ