Δημιουργείται ενιαίος φορέας για την προστασία του Ελαφονησίου

Δημιουργείται ενιαίος φορέας για την προστασία του Ελαφονησίου

22 Ιανουαρίου 2020

Στην δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης, με στόχο την προστασία της περιοχής του Ελαφονησίου στα νοτιοδυτικά των Χανίων, προχωρούν από κοινού οι Δήμοι Κισσάμου και Κανδάνου-Σελίνου.

Μετά από μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης και δικαστικής διαμάχης που αφορούσε τα όρια δράσης και αρμοδιοτήτων των δύο δήμων στην διαχείριση της   περιοχής, οι δήμαρχοι Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης και Κανδάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, μετά από συνάντηση που είχαν παρουσία του προέδρου του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Πέτρου Λυμπεράκη και υπηρεσιακών παραγόντων, δήλωσαν ότι συμφωνούν με τη σταδιακή εφαρμογή Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και παράλληλα εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης ως θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στη διαχείριση της περιοχής.

Οι δύο δήμαρχοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα θέσουν από κοινού στις αρμόδιες αρχές το θέμα απαλλοτρίωσης της έκτασης εντός του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Ελαφονησίου, από την θέση Βουλισμένη μέχρι το Κεδρόδασος, συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων, με σκοπό να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημιουργία ενός «Πρότυπου Φυσικού Πάρκου».

Ακόμα, αποφάσισαν να συντάξουν πρόταση σχετικά με την τοποθέτηση των ομπρελοκαθισμάτων, τους όρους λειτουργίας των αντίστοιχων καντινών, καθώς και για θέματα καθαριότητας, φύλαξης και αναβάθμισης της περιοχής, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να ληφθεί από κοινού, μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και των Δήμων Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου, μία απόφαση αποδεκτή από όλες τις πλευρές, με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση, αποφάσισαν ακόμα να συμβάλλουν με όλα τα νόμιμα μέσα στην προώθηση δημιουργίας ιδιωτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή Βουλισμένη και παράλληλα στον κατάλληλο χρόνο, στην τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κυκλοφορίας στην είσοδο της Βουλισμένης με στόχο την αποφυγή λειτουργίας της εν λόγω περιοχής ως χώρος στάθμευσης ώστε  να προστατεύεται αποτελεσματικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης ιδιωτών οι δήμοι θα αναλάβουν τη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης.

Τέλος, θα ζητήσουν την εξαίρεση της παραλίας Ελαφονησίου από το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», καθώς ήδη, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής και ισχύουν νομοθετικοί περιορισμοί για την διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Επιπλέον, η ποιότητα των νερών κολύμβησης παρακολουθείται και διασφαλίζεται, καθώς η παραλία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Νερών Κολύμβησης της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<