Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που εφερε έντονη αντίδραση των δημαρχων όλης της χώρας

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που εφερε έντονη αντίδραση των δημαρχων όλης της χώρας

12 Οκτωβρίου 2020

Την έντονη αντίδραση των δημοτικών αρχών όλης της χώρας προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση με 2 εκ. ευρώ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), με κονδύλια που θα προέλθουν μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Σημειώνουμε εδώ πως οι ΚΑΠ που είναι ουσιαστικά η κρατική χρηματοδότηση που δίνεται στους δήμους αποτελούν το βασικό ετήσιο έσοδο των δήμων και η προοπτική αφαίρεσης των 2 εκ. έχει εξοργίσει τους Δημάρχους. Εξάλλου, όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων οι ΚΑΠ είχαν μειωθεί σημαντικά, κάτι που επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία των δήμων

Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Αυτός ήταν και ο λόγος που συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης  Δήμων  Ελλάδας (ΚΕΔΕ)., μετά από πρόσκληση του Προέδρου, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για να τοποθετηθεί στο περιεχόμενο της ανωτέρω αιφνιδιαστικής απόφασης του ΥΠΕΣ.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική κίνηση και την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία όπως επισημάνθηκε εκδόθηκε βεβιασμένα και  χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, η οποία απαιτείται εκ του Νόμου.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση χαρακτηρίστηκε «υποτιμητική» για την Αυτοδιοίκηση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. η αδιαμφισβήτητη και κατηγορηματική τους στήριξη στην ανάγκη να υποστηριχθεί με τεχνικό προσωπικό το έργο των μικρών νησιωτικών και ορεινών Δήμων, οι οποίοι δεν διαθέτουν σήμερα το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, για να εκτελέσουν έργα απαραίτητα για τις τοπικές τους κοινωνίες. Αλλά τονίστηκε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα βοηθηθούν οι μικροί Δήμοι.

Τονίστηκε η βούληση να υπάρξει θετική διάθεση όσον αφορά την ουσιαστική στήριξη του έργου της Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αρωγός του έργου των Δήμων, αλλά επισημάνθηκε ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών της εξόδων πρέπει να προέλθει από άλλες πηγές, που άλλωστε προβλέπονται, κι όχι από τους Κ.Α.Π. των Δήμων.

Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από πλευράς Αυτοδιοίκησης μονομερείς ενέργειες που αιφνιδιάζουν και προσβάλλουν τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού. Αντίθετα, απαιτείται σεβασμός στις απόψεις της ΚΕΔΕ και διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα στηρίζεται στην ισοτιμία και την ειλικρίνεια.

 

Η Απόφαση

Με βάση τα παραπάνω, η ΚΕΔΕ αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

  • Να καταγγείλει τη συγκεκριμένη μεθόδευση όσον αφορά την λήψη της απόφασης της Υπηρεσιακής Γραμματέως του ΥΠ.ΕΣ..
  • Να ζητήσει την άμεση ανάκλησή της από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών
  • Σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα η ανάκληση, να προσβάλλει η ΚΕΔΕ την απόφαση με κάθε πρόσφορο νομικό τρόπο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
  • Να επιμείνει στην απόφαση του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου να κληθεί στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α., προκειμένου να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό σχέδιο και τα οικονομικά της.
  • Να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το μοντέλο λειτουργίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.
  • Να υπάρξει ενημέρωση του Γραφείου Πρωθυπουργού για το ζήτημα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<