Θέμα voucherergasia.gr: «Μεγάλο αγκάθι» το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για τους Δήμους της Κρήτης

Θέμα voucherergasia.gr: «Μεγάλο αγκάθι» το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για τους Δήμους της Κρήτης

15 Απριλίου 2021

Πραγματικότητα- οδυνηρή- γίνεται το σενάριο που ήθελε το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να καθορίζει  συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ  και πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο.
Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός από κάθε Δήμο για να πετύχει την πλέον ουσιαστική συμμετοχή του στο Πρόγραμμα αυτό, εχοντας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, αλλά και να επανακαθορίσει τη στρατηγική του για να μη βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης.

Οι φόβοι αυτοι επιβεβαιώνονται μέσα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τροποποίηση του Προγράμματος που εκδόθηκε πριν από λίγα 24ωρα.  

Είναι αναμφίβολα ένα ζήτημα που «αγγίζει» και τους Δήμους της Κρήτης, που ευελπιστούσαν ότι η χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα θα ήταν τέτοια, ώστε να καλυφθούν σημαντικά κεφάλαια για την πραγματοποίηση μιας σειράς έργων.

Με τα δεδομένα αυτά όμως, θα πρεπει να υπαρξει άναμφίβολα ένας επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων και ενας επανασχεδιασμός – επαναπρογραμματισμος των έργων.

Ειναι ένα θέμα που αφενός έχει επισημάνει εδώ και μέρες ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», αφετέρου έχει τεθεί ήδη στη Βουλή μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το θέμα λοιπόν έφτασε στη Βουλή εκ νέου μέσα και από Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Πιο συγκεκριμένα το θέμα των στρεβλώσεων που προκαλούνται από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α. για την εκτέλεση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», φέρνουν στη βουλή 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και των Τομεαρχών Εσωτερικών Ζαχαριάδη Κώστα και Χατζηγιαννάκη Μίλτου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς  Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μετά  την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. που αφορά χρηματοδοτικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», προέκυψαν στρεβλώσεις και ερωτήματα ως προς την εφαρμογή της. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τα ενταγμένα έργα, που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», αλλά και τα υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα συνυπολογίζονται στο ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού, για κάθε κατηγορία (7 στο σύνολο). Επί της ουσίας, οι Ο.Τ.Α. καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αναγκαίων έργων πνοης,  προκειμένου να μην ξεπεράσουν αυτό το «πλαφόν», καθώς αν οι προτάσεις δυνητικών δικαιούχων υπερβαίνουν τον καθοριζόμενο συνολικό προϋπολογισμό, τότε οφείλουν να προτεραιοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Παρά το πλαφόν όμως, στην συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. προβλέπεται και η «κατ’ εξαίρεση» ένταξη προτάσεων που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης και για τις οποίες αποφασίζει ο Υπουργός Εσωτερικών με την «ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του». Να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Αξιολόγησης έχει ήδη προβλεφθεί να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρώτα από όλα να μην εφαρμόζονται οι όροι που θέτει η Κ.Υ.Α. και δεύτερον επαναφέρει πελατειακές λογικές του παρελθόντος.

Οι συμψηφισμοί των μεταφερόμενων έργων του «ΦιλόΔημος Ι» και των υπό ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε ένα «πλαφόν» αποκλείουν τελικά έργα πνοής σε Δήμους της υπαίθρου. Οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων, ιδίως των περιφερειακών, πρέπει να συνυπολογιστούν, να υφίστανται αντικειμενικά κριτήρια και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών. Δεδομένου ότι δημιουργούνται ερωτηματικά, αναφορικά με την ενημέρωση και τη θέση  της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς τα οριζόμενα από την ανωτέρω Κ.Υ.Α., οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν  τους Αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν:

  • Εάν προτίθενται να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α., ώστε να αρθούν οι συμψηφισμοί, ως προς το πλαφόν της χρηματοδότησης έργων, που αφορούν το «ΦιλόΔημος Ι» και «Αντώνης Τρίτσης», και να  μην περιέλθουν οι Δήμοι στη δυσμενή θέση να προτεραιοποιήσουν και να αποκλείσουν απαραίτητα για τις περιοχές ευθύνης τους έργα.
  • Εάν προτίθενται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος βάσει των υποβληθέντων προτάσεων των Δήμων, όπου οι προτάσεις είναι άρτιες από άποψη μελετών και αδειών.
  • Εάν προτίθενται να άρουν την σύνδεση της δυνατότητας κατ εξαίρεσης ένταξης έργων, με την αποκλειστική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια μιας πελατειακής λογικής και τέλος αν η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<