Θέμα voucherergasia.gr: Ζητούνται... εξελίξεις από τους Δήμους με το «Αντώνης Τρίτσης»! - voucherergasia.gr
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση

Θέμα voucherergasia.gr: Ζητούνται… εξελίξεις από τους Δήμους με το «Αντώνης Τρίτσης»!

Πραγματικότητα- οδυνηρή- γίνεται το σενάριο που ήθελε το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να καθορίζει  συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ  και πλαφόν χρηματοδότησης ανά Δήμο, όπως έχει γραψει το voucherergasia.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Ένα βασικό θέμα τριβής είναι η εισαγωγή του πλαφόν στην κατανομή της χρηματοδότησης, κάτι που ευνοεί τους μικρότερους δήμους αλλά από την άλλη πλευρά αδικεί τους μεσαίους και μεγαλύτερους, με ορατό το ενδεχόμενο μη χρηματοδότησης “ώριμων” προτάσεων για την υλοποίηση έργων που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την αρχική του τοποθέτηση, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή μεταξύ των Δήμων, των πόρων του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης. Παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα αυτό προβλέπονται πόροι ύψους 2,5 δις ευρώ, οι ανάγκες των Δήμων είναι πολύ μεγάλες, αφού οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν ήδη τα 3 δις ευρώ.

Το ζήτημα τέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, που έδωσε το παρών στη συνεδρίαση. Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως θα προβλεφθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν την ευελιξία των Δήμων. Ενώ επισήμανε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πόροι και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για να εκτελέσουν έργα που έχουν ανάγκη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναγνώρισε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής των πόρων, παρά τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές , που μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αδικιών που προκαλεί το περιεχόμενο της ΚΥΑ. Οι 5 αλλαγές αυτές αφορούν διορθώσεις στην κατανομή με βάση τα παρακάτω σημεία:

  •   Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 στους πόρους του προγράμματος Α. Τρίτσης, ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
  •   Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
  •   Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης.
  •   Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
  •   Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολλοί Δήμοι της χώρας είδαν με προβληματισμό την κατανομή του Αντ. Τρίτσης. Θα έπρεπε από την αρχή να επιλεγεί μία πιο δίκαιη κατανομή, με πληθυσμιακά και εκτατικά κριτήρια καθώς και άλλα όπως το τουριστικό ισοδύναμο, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από Δήμους συνεπώς πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε, όμως η μη ισόρροπη κατανομή για μερίδα Δήμων, μας αφήνει και πάλι μία αίσθηση αδικίας, ειδικά για τους Δήμους της περιφέρειας.

Στο σημείο αυτό, η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να γίνει και η οποία δεν διορθώνει πλήρως την όλη ανισοκατανομή, είναι να μην αφαιρεθούν τα χρήματα των έργων του «Φιλόδημος 1».
Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η παραπάνω διαφορά, ας καλυφθούν από μία νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή και από τους τόκους των χρημάτων του Πράσινου Ταμείου στο ΤΠΔ για τα επόμενα χρόνια ή μεταφορά ολόκληρων προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης».

 

Share
Ετικέτες: ΚΕΔΕΔήμοι

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ