Κρήτη: Ερχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Κρήτη: Ερχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

7 Απριλίου 2021

Επίσκεψη στη δυτική Κρήτη και στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας στα τελη της εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στο νησί για το θέμα των δασικών χαρτών.
Η επίσκεψή του θα επικεντρωθεί στο δυτικό κομμάτι του νησιού ενώ ως κύριο μέσο κατευνασμού θα ενημερώσει για την εξάμηνη παράταση που ήδη ανακοινώθηκε ως προς την υποβολή αντιρρήσεων με μειωμένο κόστος για τους πολίτες.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι και η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Τις δυναμικές κινητοποιήσεις για τους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε όλη την Κρήτη χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοi Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τέτοιες κινητοποιήσεις μπορούν αν ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ενώ αναφορικά με την παράταση που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, οι αγροτικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για «στάχτη στα μάτια», υποστηρίζοντας πως δεν αλλάζει το γεγονός ότι «κινδυνεύουμε να μας πετάξουν από τη γη που καλλιεργούμε».

Στην ανακοίνωση οι αγροτικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

Κανένα νέο χαράτσι σε βάρος μας.
Καμία επιβάρυνση από διαδικασίες που το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε χωρίς δική μας ευθύνη. Νομοθετική ρύθμιση για δωρεάν αντιρρήσεις χωρίς παράβολα.
Παράταση προθεσμίας τουλάχιστον 1 χρόνου για δωρεάν αντιρρήσεις, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες και για τις παλιές αναρτήσεις.
Καμία επιβάρυνση για αναδασωτέες εκτάσεις που δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας.
Καμία επιστροφή ενίσχυσης/επιδότησης που πήραν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω ανάρτησης δασικών χαρτών.
Να δοθεί δυνατότητα χρήσης δασικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης.
Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κλπ.
Να λυθεί το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα, προορισμού.
Εξασφάλιση αναγκαίου προσωπικού/πόρων στις υπηρεσίες για προστασία των δασών.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<