voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Υποχρεωτικό το κράνος στα ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας – Aλλαγές και στις εξισώσεις διπλωμάτων

    Ηλεκτρικά πατίνια: Με kids wallet η απαγόρευση για ανηλίκους

    Υποχρεωτικό το κράνος στα ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας – Aλλαγές και στις εξισώσεις διπλωμάτων

    Ηλεκτρικά πατίνια: Με kids wallet η απαγόρευση για ανηλίκους

    Καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα

    Hellenic Train: Αβάσιμες οι ειδήσεις περί έλλειψης εκπαίδευσης των οδηγών

    Hellenic Train: Προσωρινή αναστολή από το Σάββατο 23 Μαΐου των δρομολογίων στην γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Ορεστιάδα – Αλεξανδρούπολη

  • Εκπαίδευση

    Πανελλαδικές 2026: Σε εφαρμογή δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης για τους υποψηφίους

    Voucher 200 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό: Οι δικαιούχοι

    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι χρήσιμες πληροφορίες για τους υποψηφίους

    Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ΚΕΣΥ από την Υφυπουργό Παιδείας

    Σοφία Ζαχαράκη: Τι αλλάζει σε Λύκειο, Πανελλαδικές και αναπληρωτές

    Με απόλυτη ασφάλεια οι Πανελλαδικές διαβεβαιώνουν τα αρμόδια υπουργεία

    Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων για όσο διαρκέσουν οι εξετάσεις Πανελλαδικές 2026

  • Θέσεις εργασίας
    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Από 03/06 οι αιτήσεις για 4.747 μόνιμες προσλήψεις

    ΔΥΠΑ: Ανασύνταξη πίνακα τοποθετήσεων ως προς τις θέσεις με κωδικό 213 και 217 της κατηγορίας Tριτέκνων ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο τομέα

    Αυτό το Σάββατο στον Πειραιά η 56η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ για τη Γαλάζια Οικονομία

    Χρυσοχοΐδης: Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει – Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τις διαφορές τους

    M. Χρυσοχοΐδης: Προσλαμβάνουμε 30 νέους επιστήμονες, ενισχύουμε τα εργαστήρια με σύγχρονο εξοπλισμό

    Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για 167 θέσεις στην ΟΣΥ

    “Τρέχουν” οι αιτήσεις για 289 προσλήψεις στην ΟΣΥ

  • Οικονομία

    Πού θα κυμανθούν οι τιμές των καυσίμων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

    Επίδομα Θέρμανσης: Παράταση μέχρι 15/2 για την υποβολή αιτήσεων

    Επίδομα θέρμανσης 2026: Πότε θα πληρωθεί η δεύτερη δόση

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά

    Έρχεται μια ρύθμιση – ανάσα: Χρέη και φόροι σε πολλές δόσεις

    Τον Ιούνιο η ρύθμιση για τις 72 δόσεις

  • Εργασιακά

    Ν. Κεραμέως: «Σημαντικός ο μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας»

    ΔΥΠΑ: Παρατείνονται έως 28/5 οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    Παιδικές Κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τελειώνει η διορία για τις αιτήσεις

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τέλος το «πέναλτι» ύψους 30% – Τι θα ισχύει με τη φορολόγηση του εισοδήματος

    Συντάξεις Ιουνίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κάθε ταμείο

    Παροχές υγείας σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

    Σε εφαρμογή ο Προσωπικός Αριθμός στον e-ΕΦΚΑ

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Παρατείνονται έως 28/5 οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    Παιδικές Κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τελειώνει η διορία για τις αιτήσεις

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα στην πλατφόρμα – Τι δήλωσε η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα – Δείτε αν είστε δικαιούχος

    Θερινές κατασκηνώσεις e-ΕΦΚΑ: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    ΔΥΠΑ: Παρατείνονται έως 28/5 οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

    Από σήμερα οι αιτήσεις για τις 70.000 επιταγές παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

  • Πολιτική
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυρ. Μητσοτάκης: Έως τέλη Αυγούστου το «Σπίτι μου 2» – Σημαντική μεταρρύθμιση των νέων ειδικών χωροταξικών πλαισίων για Τουρισμό, ΑΠΕ και βιομηχανία

    “ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία”: Το όνομα του κόμματος που ανακοίνωσε η Μαρία Καρυστιανού

    “ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία”: Το όνομα του κόμματος που ανακοίνωσε η Μαρία Καρυστιανού

    Π. Μαρινάκης: “Τριπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη”

    Παύλος Μαρινάκης: Νέα λεωφορεία, 150 ευρώ στις οικογένειες και βαρέα στους υγειονομικούς

    Κυρ. Μητσοτάκης από τη Σπάρτη: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

    Κυρ. Μητσοτάκης από τη Σπάρτη: Προτεραιότητά μας η καθημερινότητα των πολιτών

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Αγροτικά

Σκάνδαλο μεγατόνων με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

από Νίκος Μοναστηριώτης
06/02/2025
σε Αγροτικά
101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διώκει δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας από τους αγρότες τα χρήματα που δικαιούνταν, σύμφωνα με το Politico.

Οπως αναφέρει το περιοδικό, υπό διερεύνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχέδιο, καθώς και η πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών και ιδίως των ατόμων που εργάζονται στον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της διανομής των χρημάτων, μια κρατική υπηρεσία που ονομάζεται ΟΠΕΚΕΠΕ (ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικής Βοήθειας και Εγγυήσεων).

Ενώ οι εμπλεκόμενοι που έλαβαν κονδύλια έχουν ήδη προσαχθεί δικαστικά, κανείς στον Οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί. Αντίθετα, κάθε φορά που οι αρχές της υπηρεσίας προσπαθούσαν να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση της απάτης, αναγκάζονταν να απομακρυνθούν από τον τότε υπουργό Γεωργίας, σημειώνει το περιοδικό.

Τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ ετησίως, σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον τομέα της γεωργίας των τελευταίων ετών. Το σχέδιο ήρθε στο φως πριν ξεκινήσει η ΕΕ τις συζητήσεις φέτος για τον καθορισμό ενός νέου μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από το 2028 έως το 2034. Το ελληνικό σκάνδαλο είναι βέβαιο ότι θα δώσει νέα πυρομαχικά στους επικριτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γνωστής ως ΚΑΠ, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του επταετούς προϋπολογισμού, ύψους 1,3 τρισ. ευρώ της ΕΕ.

ΣχετικάΆρθρα

OΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τις ευθύνες Λιβανού – Αραμπατζή

04/05/2026

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι πληρώνονται έως τα τέλη Μαΐου

18/04/2026

Από τις πρώτες που αντιλήφθηκαν τις παρατυπίες ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα Παρασκευή Τυχεροπούλου. Οι ανώτεροί της απάντησαν παραγκωνίζοντάς την -αποκλείοντάς την από τις βάσεις δεδομένων του φορέα και κλείνοντάς την έξω από το γραφείο της. Έκτοτε έχει προσκληθεί από την EPPO να συνδράμει στις έρευνές της και να παρέχει συμβουλές σε τεχνικά και νομικά ζητήματα.

«Η μεθοδολογία της κας Τυχεροπούλου οδήγησε στην αποκάλυψη ενός εκτεταμένου κυκλώματος το οποίο, μέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας, λάμβανε παράνομα κοινοτική βοήθεια», δήλωσε στο Politico ο δικηγόρος της, Αντώνης Βαγιανός.

«Υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσής της… με την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον της και την παράνομη και εκδικητική απομάκρυνσή της από τη θέση της προϊσταμένης του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου «για λόγους ανικανότητας», πρόσθεσε.

Οπως αναφέρει το περιοδικό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε διοίκηση έξι φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσοι προσπάθησαν να καθαρίσουν το χάος απομακρύνθηκαν γρήγορα.

Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς, των οποίων η αρμοδιότητα είναι να παρακολουθούν την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το σύστημα ελληνικών βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους. Ένας έχει ήδη εκδικαστεί στο ελληνικό δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Δύο ακόμη θα δικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ανατομία της απάτης

Τα κονδύλια της ΕΕ για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ελλάδα τα διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2005, ο οργανισμός είναι η μόνη Αρχή της χώρας που επιβλέπει την εκταμίευση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Ο οργανισμός, που εποπτεύεται από το υπουργείο Γεωργίας, καταβάλλει 3 δισ. ευρώ ετησίως σε 900.000 δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ το 2017, που άνοιξαν περισσότερες εκτάσεις για βοσκή στην περιοχή της Μεσογείου. Ο ευρύτερος ορισμός, για τον οποίο η Ελλάδα είχε ασκήσει πιέσεις, περιλάμβανε όχι μόνο λιβάδια αλλά και θαμνώδεις εκτάσεις και δασώδεις βοσκότοπους.

Ως αποτέλεσμα, η επιλέξιμη περιοχή στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε -και μαζί της η ευκαιρία για διάπραξη απάτης.

Τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα νέα αρχεία γης. Αμέσως μετά, άρχισαν να έρχονται αιτήσεις από άτομα που υποτίθεται ότι ήταν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, αλλά που ζούσαν σε εντελώς διαφορετικά μέρη της χώρας από τα αγροτεμάχια για τα οποία υπέβαλαν αξιώσεις, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εργάστηκαν στον οργανισμό και υπέβαλαν καταγγελίες και έγγραφα εσωτερικού ελέγχου που είδε το Politico.

Οι ενάγοντες δήλωναν ιδιοκτησία γης χωρίς δικαιολογητικά, όπως τα συμβόλαια αγοράς και πώλησης. Αντ’ αυτού, εισήγαγαν απλώς έναν αριθμό σε μια φόρμα αίτησης. Σύμφωνα με οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ελεγκτές του δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν συμβάσεις ή τίτλους ιδιοκτησίας ή να συγκρίνουν δηλώσεις με προηγούμενα έτη.

Ορισμένες εκτάσεις δηλώθηκαν ως ιδιοκτησία ενός δικαιούχου για έναν χρόνο και στη συνέχεια ενός άλλου το επόμενο έτος. Το ίδιο κομμάτι γης δεν διεκδικήθηκε ποτέ δύο φορές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος με συνολική πρόσβαση στα αρχεία ενορχηστρώνει το σχέδιο, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στην έρευνα που μίλησαν στο Politico.

«Αυτό το σχέδιο δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί χωρίς κάποιος στην οργάνωση να σας πει ποια κομμάτια γης είναι διαθέσιμα σε όλη τη χώρα και να ενορχηστρώσει ότι δεν θα υπάρξει “διπλή κράτηση” στους φερόμενους ιδιοκτήτες της γης», δήλωσε στο Politico πρώην στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Στοιχεία συνενοχής»

Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι περιγράφουν ένα σχέδιο που λειτουργούσε σε τρία επίπεδα: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους βοσκότοπους στους τεχνικούς συμβούλους του. Οι αξιωματούχοι που ενορχήστρωναν τις απάτες έκλειναν τα μάτια σε ακατάλληλες αιτήσεις ή εξέδιδαν εγκυκλίους που βοηθούσαν τους δράστες να αποφύγουν την έρευνα, ενώ οι διευθυντές της υπηρεσίας που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την απάτη αναγκάστηκαν να φύγουν.

«Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον συντονισμό κάποιου που έχει πρόσβαση στον χάρτη με τις διαθέσιμες εκτάσεις και τα όσα έχουν ήδη δηλωθεί», είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας.

Οι περισσότερες από τις πλαστές αιτήσεις κατατέθηκαν από την Κρήτη, η οποία έλαβε τα δύο τρίτα των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε συμβόλαια και νομικά έγγραφα που είδε το Politico, άτομα από το ελληνικό νησί ισχυρίζονται ότι κατέχουν γη αλλού -από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί αγρότες από την Κρήτη που δηλώνουν γη σε όλη την Ελλάδα, καμία από τις αιτήσεις δεν πέφτει στην ίδια περιοχή και κανείς δεν δηλώνει το ίδιο κομμάτι γης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας.

Οι αιτούντες έλαβαν κεφάλαια για γη εκτός Ελλάδας σε 34 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας αίτησης που διεκδίκησε επιδότηση για οικόπεδο στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, που δεν βρίσκεται καν στην ΕΕ, αποκάλυψε η ελληνική ερευνητική ιστοσελίδα «Inside Story» .

«Τους εντοπίσαμε το 2021 και τους ζητήσαμε να επιστρέψουν τα χρήματα», είπε πρώην στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Αλλά το πρόβλημα στην περιοχή ήταν πολύ ευρύτερο».

Το 2019, δύο ιδιώτες από το Ρέθυμνο της Κρήτης υπέβαλαν αίτηση για επιδότηση μισθωμένης γης στο νησί της Τζιάς για χρήση ως βοσκότοπο. Η αίτησή τους περιελάμβανε συμβόλαια ενοικίασης τα οποία ονομάτιζαν άλλους δύο κατοίκους του Ρεθύμνου ως ιδιοκτήτες. Έλαβαν περίπου 73.000 ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. Την επόμενη χρονιά, δύο άλλοι Ρεθυμνιώτες παραγωγοί μίσθωσαν την ίδια έκταση στην Τζιά και σε συμβόλαια που υποβλήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η γη φαινόταν να έχει νέους ιδιοκτήτες.

«Οι υποτιθέμενοι ιδιοκτήτες των ίδιων τεμαχίων στην Τζιά άλλαζαν τη γη σαν τα πουκάμισα», αναφέρει έκθεση που κατέθεσε στους εισαγγελείς Ρεθύμνου ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόριος Βάρρας. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις συνενοχής».

Ένα ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε τους απατεώνες του Ρεθύμνου τον Οκτώβριο σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 24 μήνες -οι πρώτες μεγάλες καταδίκες για το πλαστό σύστημα βοσκής. Η υπόθεση υποστηρίχθηκε και από στοιχεία που υποβλήθηκαν από την EPPO και στην ακρόαση συμμετείχε Ευρωπαίος εισαγγελέας.

Σε άλλη υπόθεση, που εκδικάζεται στις 19 Φεβρουαρίου, ένας άνδρας από την Κρήτη ισχυρίστηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης βοσκοτόπων στον Γράμμο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο ιδιώτης, πρώην υπεργολάβος του υπουργείου Γεωργίας, κατηγορείται μαζί με μέλη της οικογένειάς του ότι έλαβε χιλιάδες ευρώ αφού ισχυρίστηκε ότι ενοικίαζε 450 στρέμματα σε ορεινό έδαφος κοντά στα αλβανικά σύνορα.

Το άτομο επέστρεψε την «αχρεωστήτως» καταβληθείσα επιδότηση, ελπίζοντας να γλιτώσει την τιμωρία. Ωστόσο, αυτός και άλλα πέντε μέλη της οικογένειάς του αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Οι δικηγόροι των υπόπτων αρνήθηκαν να σχολιάσουν εκ μέρους τους.

«Απολύθηκες»

Τα ηγετικά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που προσπάθησαν να εξαλείψουν το σχέδιο παραμερίστηκαν από διαδοχικούς υπουργούς Γεωργίας. Ο πρώτος επικεφαλής της υπηρεσίας που αφαιρέθηκε ήταν ο Γρηγόριος Βάρρας, επί του οποίου οι αποκλίσεις ήρθαν στο φως το 2020.

Στο πλαίσιο των επιτόπιων ελέγχων εκείνο το έτος, η Τυχεροπούλου, η ελεγκτής που εκδιώχθηκε αργότερα από τη θέση της και υποβιβάστηκε, συνέκρινε δηλώσεις για τα ίδια κομμάτια γης σε διαφορετικά έτη. «Αυτή η μεθοδολογία ελέγχου οδήγησε στην αποκάλυψη ενός εκτεταμένου σχεδίου, το οποίο, μέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας, λάμβανε παράνομα βοήθεια από την ΕΕ», δήλωσε ο Βαγιανός, δικηγόρος της.

Ο Βάρρας αποφάσισε το 2020 να μπλοκάρει 3.500 ΑΦΜ που συνδέονται με ύποπτες αιτήσεις προκειμένου να τις ελέγξει σωστά. Τρεις υποθέσεις στάλθηκαν στους Έλληνες εισαγγελείς. Η EPPO δραστηριοποιήθηκε αργότερα σε αυτή την έρευνα.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2020, ο τότε υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης ζήτησε την παραίτηση του Βάρρα και η έρευνα πάγωσε. Τρία στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσαν ότι ο Βάρρας αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της έρευνας, όπως ανέφεραν τότε και ελληνικά ΜΜΕ.

Ο Βορίδης το αρνείται. «Ποτέ δεν είπα τίποτα στον Βάρρα για την έρευνα, ούτε θα μπορούσα να το κάνω, καθώς δεν είχα την εξουσία να το κάνω», είπε στο Politico. «Αυτό ασκείται αποκλειστικά από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 24 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει λεπτομερώς καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να μεταμορφώσουμε έναν οργανισμό ο οποίος, για να ονομάσουμε τα πράγματα, δεν απέκτησε ποτέ την τεχνολογική ικανότητα να χειρίζεται τα δεδομένα και να πραγματοποιεί πληρωμές χωρίς να βασίζεται σε τρίτους παρόχους».

Το 2021, παρά την αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας Τυχεροπούλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε εντολή στους ελεγκτές του να περιορίσουν τους ελέγχους τους σε ένα μόνο έτος και είπε ότι δεν χρειάζεται να ελέγξουν τους τίτλους ιδιοκτησίας. «Αυτές οι οδηγίες δημιούργησαν την εντύπωση… ότι υπήρχαν αξιωματούχοι εντός της υπηρεσίας που ήταν διατεθειμένοι να παράσχουν μια ομπρέλα προστασίας και κάλυψης για προγράμματα κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ», είπε ο δικηγόρος της Τυχεροπούλου.

Το 2023, ένας άλλος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Ευάγγελος Σημανδράκος, μπλόκαρε 6.000 ΑΦΜ που ήταν ύποπτοι για ανακριβείς δηλώσεις. Ο Σημανδράκος δέχθηκε σύντομα επίθεση από τον τότε υπουργό Γεωργίας Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εκπροσωπεί μια εκλογική περιφέρεια στην Κρήτη.

Ο Αυγενάκης ζήτησε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας προβλήματα με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Σημανδράκος στην αρχή αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι η πίεση οφειλόταν στη συνεχιζόμενη έρευνα. Τελικά υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του Κυριάκο Μπαμπασίδη.

Ο Αυγενάκης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Διορθωτικά μέτρα

Καθώς εμφανίζονται περισσότερα στοιχεία για την απάτη, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να την καθαρίσει. Ωστόσο, η παρεμπόδιση από το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζεται.

Τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με πληρωμές βοήθειας της ΕΕ που έγιναν το 2020, το 2021 και το 2022.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε δοκιμαστική περίοδο για 12 μήνες, επικαλούμενη μια σειρά από ελλείψεις και καθυστερήσεις στη διανομή των κεφαλαίων. «Η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ», αναφέρει η Επιτροπή σε επικριτική επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο σημερινός υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία του υπουργείου του και συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης με το τμήμα Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθαρισμό του οργανισμού.

Το τελευταίο κεφάλαιο του δράματος εκτυλίχθηκε μετά την καταδίκη της 4ης Οκτωβρίου των Κρητικών που εμπλέκονται στις αξιώσεις της Τζιάς. Στις 14 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδης απομάκρυνε αιφνιδιαστικά την Τυχεροπούλου, την επικεφαλής ελεγκτή που είχε αποκαλύψει πρώτη το σχέδιο, «για λόγους ανικανότητας».

Η κα Τυχεροπούλου, εργαζόμενη στον ΟΠΕΚΕΠΕ επί 22 χρόνια, έχασε την πρόσβαση στα αρχεία της και σφραγίστηκε η πόρτα του γραφείου της. Έχει κινηθεί νομικά για να κερδίσει την αποκατάσταση και να ακυρώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν εναντίον της.

Αρκετοί Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Politico ότι η EPPO ζήτησε έκτοτε την απόσπαση της Τυχεροπούλου στο γραφείο της στην Αθήνα ως εμπειρογνώμονα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική τεχνογνωσία της κας Τυχεροπούλου, στόχος αυτής της απόσπασης είναι να υποστηρίξει τις έρευνες της EPPO για απάτες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις», δήλωσε αξιωματούχος της EPPO.

Κληθείς να σχολιάσει την απομάκρυνση της Τυχεροπούλου, ο κ. Μπαμπασίδης είπε ότι δεν του επιτρέπεται να συζητήσει μεμονωμένα θέματα προσωπικού.

Ο κ. Τσιάρας, ο υπουργός Γεωργίας, δεν έχει ακόμη υπογράψει τη μεταβίβαση, παρόλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση της μεταγραφής της Τυχεροπούλου.

Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με στελέχη της ΕΡΡΟ στα τέλη Νοεμβρίου και ενώ δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της συνάντησης, στη συνέχεια ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη. Η EPPO επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον Τσιάρα, χωρίς να αποκαλύψει τι συζητήθηκε.

«Η εντολή μου προς τη νέα διοίκηση είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο στόχος είναι το μεγάλο μας στοίχημα», είπε ο Τσιάρας στο Politico.

Κληθείς για σχόλιο, ο κ. Μπαμπασίδης είπε ότι οι υπουργοί είχαν τη διακριτική ευχέρεια να διορίσουν προσωπικό σε φορείς υπό την εποπτεία τους και να ζητήσουν την απόλυσή τους. Πρόσθεσε ότι η διοίκησή του «σηματοδοτήθηκε από δίκαιες, διαφανείς και έγκαιρες διαδικασίες πληρωμής» και ότι πληρωμές 2,8 δισ. ευρώ το 2024 είχαν πραγματοποιηθεί μετά από ενδελεχείς εσωτερικούς ελέγχους. Είπε επίσης ότι έχει λάβει μέτρα για την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών και έχει δημιουργήσει μια δημόσια πλατφόρμα για τη διαχείριση καταγγελιών για απάτη.

Στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας δήλωσε: «Οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι καινούργιες. Δεν αγγίζουν τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου -ούτε καν τη σημερινή κυβέρνηση. Τα προβλήματα πάνε πιο πίσω και όσο περισσότερο τα αφήνει κανείς τόσο μεγαλύτερα γίνονται».

«Το πιθανότερο είναι ότι περισσότερες υποθέσεις θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Η σαφής εντολή του υπουργού Τσιάρα είναι να διενεργείται πλήρης, ενδελεχής και σε βάθος διερεύνηση κάθε καταγγελίας», είπε επίσης ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιαστούν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.

Ο κ. Τσιάρας διόρισε τον Νικόλαο Σαλάτα, πρώην δικαστή, στα τέλη Ιανουαρίου ως νέο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ -κάνοντάς τον τον έκτο επικεφαλής του φορέα μέσα σε πέντε χρόνια.

«Τι σχέση έχει ένας συνταξιούχος δικαστής με αγροτικά θέματα;», ρώτησε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ή χρησιμοποιείτε έναν συνταξιούχο δικαστή επειδή το κριτήριο για την επιλογή του σχετίζεται με την τακτοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που ήδη ερευνούν οι ευρωπαϊκές αρχές;».

Οι Έλληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Politico.

Ετικέτες: ΟΠΕΚΕΠΕαγροτικές επιδοτήσειςΕυρωπαϊκή Εισαγγελία

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • ΑΑΔΕ: Φέρνει αλλαγές η τροποποιητική για άρση επικάλυψης αγροτεμαχίων στο ΟΣΔΕ

    25 Μάι 2026

  • Αγρότες: Οδηγίες της ΑΑΔΕ για την αναδρομική υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ

    23 Μάι 2026

  • ΥΠΑΑΤ: Εκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων για τα έργα αγροτικής οδοποιίας

    18 Μάι 2026

  • ΥΠΑΑΤ: Καταβολή αποζημιώσεων 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

    14 Μάι 2026

  • Σχοινάς: Ακυρώνουμε τις προβληματικές δράσεις σε βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία

    13 Μάι 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έκτακτο επίδομα παιδιού: Τον Ιούνιο η καταβολή των 150 ευρώ ανά παιδί

    14 shares
    Share 6 Tweet 4
  • ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 4.746 προσλήψεις στο Δημόσιο

    14 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα – Δείτε αν είστε δικαιούχος

    13 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασωστών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2026-2027: Πότε βγαίνουν τα οριστικά αποτελέσματα

    11 shares
    Share 4 Tweet 3

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.