Θέμα voucherergasia.gr: Γιατί είναι σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών…

Θέμα voucherergasia.gr: Γιατί είναι σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών…

29 Ιουλίου 2020

Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί κηπευτικών στην Κρήτη, οι οποιοι βλέπουν πως στην μετά- καραντίνας εποχή, δεν υπάρχει φως για την απορρόφηση της παραγωγής τους από την εγχώρια αγορά και την αγορά του εξωτερικού.


Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μηνες με συνέπεια να αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κα αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης.

Οι παραγωγοί βιώνουν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, με συνέπεια να μη μπορέσουν να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τις παραγωγές της νέας περιόδου, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή γενικά!

Οπως περιγράφουν οι ίδιοι, σε δύο από τις βασικές περιοχές της Κρήτης στην καλλιέργεια κηπευτικων, την Ιεράπετρα και τη Μεσαρά, οι αγρότες βλέπουν εκατοντάδες τόνους προιοντων, είτε να πωλούνται σε χαμηλές τιμές, είτε να καταλήγουν στα αζήτητα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτή των αγροτών του Τυμπακίου, τόνοι κηπευτικών προτιμήθηκε να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες μέσω των Δήμων, αντι να πεταχτούν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αυτα εχουν επισημανθεί από τον περασμένο Μάη, εν μέσω καραντίνας!

Συγκεκριμένα τα προβλήματα των παραγωγών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα απο τα μέτρα απαγόρευσης του τελευταιου διαστήματος, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγρότικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου.

Στην εν λόγω επιστολή γινόταν λόγος για αθέτηση υποσχέσεων απο την πλευρα του Υπουργείου, ενώ δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του κλάδου, ωστε να μπορέσουν οι παραγωγοί της Κρήτης να ανταπεξλεθουν στις τρεχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και να επέλθει μια ομαλότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Κάτι που μεχρι σημερα δεν έχει γίνει.

Οι Βουλευτές

Μάλιστα την άμεση λήψη μέτρων για τους παραγωγούς κηπευτικών Κρήτης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Συγκεκριμένα, οι τρεις βουλευτές κατέθεσαν αναφορά την επιστολή του π. προέδρου του Αγροτικού, Οπωροκηπευτικού – Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, με την οποία καλεί τον Υπουργό να λάβει άμεσα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη του συνόλου των παραγωγών της Κρήτης, καθώς οι παραγωγοί κηπευτικών, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, όπως αυτές περιγράφονται στην επιστολή, δε θα μπορέσουν φέτος να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κλπ, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τις παραγωγές της νέας περιόδου, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για την παραγωγή.

Να σημειώσουμε ότι πολλά προϊόντα καταλήγουν σε χωματερές, ενώ οι τιμές των κηπευτικών, ιδίως αγγουριού, πιπεριάς και μελιτζάνας, είναι πλέον πολύ χαμηλές. Επιπρόσθετα, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια καλοκαιρινής ντομάτας στην Κρήτη και οι ανάγκες καλύπτονται από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στους καταναλωτές σε πολύ υψηλές τιμές.

Οι παραγωγοί ζητούν ουσιαστικές πολιτικές στήριξης από την πολιτεία, πέρα από την προσφυγή που έχει γίνει στην Ε.Ε. για αποζημιώσεις.

 

Ανδρεας Κριτσωτάκης

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<