voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ε.Μ.Υ

    Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – Συναγερμός σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο

    Αυγουστιάτικη πανσέληνος με ελεύθερη είσοδο σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

    Πέθανε η Ντόλι Πάρτον σε ηλικία 80 ετών

    Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας

  • Εκπαίδευση

    Αποτελέσματα εισαγωγής Αλλοδαπών και Αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2026

    Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το 2024

    Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ημερίδα Ενημέρωσης στο Ηράκλειο, 2/9/2026, 19:30

    Προσλήψεις Αναπληρωτών: Πάνω από 1.200 Φιλόλογοι και περίπου 570 Μαθηματικοί στη Γενική Εκπαίδευση

  • Θέσεις εργασίας

    Υπουργείο Εσωτερικών: Εγκρίθηκαν 116 νέες προσλήψεις σε Δήμους και ΟΤΑ

    Ένοπλες Δυνάμεις: Δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις για 1.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Πρόγραμμα απασχόλησης για 43.000 ανέργους 55 ετών και άνω σε φορείς του δημοσίου

    Πυροσβεστική: Προκήρυξη για 26 προσλήψεις – Οι θέσεις, η προθεσμία αιτήσεων και η κατανομή των θέσεων

  • Οικονομία

    Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις βεβαιώσεις επιλεξιμότητας στις κλειστές κατοικίες – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια

    e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

    Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς για το 2024

    Market Pass με αναδρομικά έως 1.200 ευρώ

  • Εργασιακά

    e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους

    Μηνιαίο επίδοµα έως 500 ευρώ σε αστυνοµικούς: Θα έχει αναδροµική ισχύ – Ποιοι θα το λάβουν

    ΔΥΠΑ: Ημέρες καριέρας στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας

    Κεραμέως: Οφέλη για ασφαλισμένους, επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία, με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση

  • VOUCHER

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων, συνεχίζονται οι αιτήσεις

    upourgeio-politismou-vivlia

    Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ – Από σήμερα οι ενστάσεις

    Κοινωνικός Τουρισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

    παιδικοι-σταθμοι-εεταα

    Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ: 158.009 παιδιά και ΑμεΑ παίρνουν voucher για το 2026-2027

  • Πολιτική

    K. Χατζηδάκης: «Δεν έτυχε… πέτυχε» – Στα 5,3 δισ. ευρώ το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, νέο «Εξοικονομώ» για 62.000 κατοικίες

    Κεραμέως: Οφέλη για ασφαλισμένους, επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία, με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας

    ΔΕΘ: Το επίκεντρο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Άποψη

Το ευρωπαϊκό όνειρο δεν είναι ουτοπία

από Σταύρος Καραΐνδρος
09/05/2019
σε Άποψη, Αυτοδιοίκηση, Εκλογές

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

του Νίκου Μπουνάκη*

Την Ενωμένη Ευρώπη αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Την αναγκαιότητα αυτή μας την υπενθυμίζει η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους διακήρυξη εν όψει των ευρωεκλογών οι Πρόεδροι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενοποίηση είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαν ποτέ οι λαοί της γηραιάς ηπείρου.

Με κεντρικό μήνυμα «είμαστε όλοι Ευρωπαίοι» υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν αντιστρατεύεται την εθνική ταυτότητα καμιάς χώρας. Την ίδια ώρα μάλιστα αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση για το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας.

ΣχετικάΆρθρα

Εκλογικός νόμος: Δήμαρχος και Περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή με 40%

20/01/2020

Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

05/07/2019

Οι επικείμενες ευρωεκλογές στο τέλος του μήνα συνιστούν ευκαιρία για να φέρουμε ξανά στο επίκεντρο της δημόσιας ατζέντας τόσο τα μείζονα προβλήματα των λαών, όσο και τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημά της να είναι εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πλήρες μέλος της οικογένειας της Ευρώπης. Μολονότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες για τη σύγκλισή μας με τον κοινοτικό μέσο όρο, εντούτοις η απόκλισή μας αποδεικνύεται σημαντική. Η εξήγηση είναι ότι δεν ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια συνεκτική και σταθερή ευρωπαϊκή στρατηγική.

Την ένταξή μας στην ΕΟΚ και τη συμμετοχή στην ΟΝΕ δεν τις αντιμετωπίσαμε ως απαρχή για την εναρμόνισή μας με τους εταίρους και τις κοινές πολιτικές. Τις είδαμε ως αφορμή για να λαμβάνουμε κοινοτικούς πόρους. Το χειρότερο μάλιστα ήταν ότι τους κατασπαταλήσαμε είτε για την εξυπηρέτηση πελατειακών και συντεχνιακών συμφερόντων, είτε για την προώθηση κοντόφθαλμων πολιτικών. Ακόμη κι όταν υπήρξαν ολοκληρωμένες στρατηγικές προτάσεις, εμείς τις πολεμήσαμε με όλους τους τρόπους.

Η ερμηνεία είναι απλή: Συνηθισμένοι στο πρόσκαιρο και στο εφήμερο, αλλά και επηρεασμένοι από μια διάχυτη αμεριμνησία, αντιστρατευθήκαμε την αναγκαιότητα να κάνουμε τις επιβεβλημένες αλλαγές και τομές στο κράτος και στην οικονομία. Επιμείναμε σε ένα μοντέλο διοίκησης και παραγωγής, αναποτελεσματικό και παρωχημένο.

Η απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας εντάξει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου να μειώσει με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα τις δυσμενείς συνέπειες της ανισομέρειας Βορρά-Νότου, καθώς και η επιμονή του Κώστα Σημίτη να προσχωρήσουμε στον σκληρό πυρήνα των προηγμένων χωρών της ΟΝΕ ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί στη σύγχρονη ιστορίας της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν είχαν την απαιτούμενη συνέχεια και σταθερότητα. Ούτε συνοδεύτηκαν από πολιτικές βάθους και μακράς πνοής.

Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί για την αναντιστοιχία που εμφανίζουμε έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αναμφισβήτητα οι πολιτικές, κομματικές, συνδικαλιστικές, οικονομικές και μιντιακές ελίτ. Δέσμιες αναχρονιστικών και συντηρητικών απόψεων και πρακτικών, στάθηκαν εμπόδιο για την πραγματική σύγκλιση.

Παγιδευμένη η Ελλάδα στις μυλόπετρες του κρατισμού, του λαϊκισμού των πελατειακών σχέσεων και των συντεχνιακών συμφερόντων απεμπόλισε τις δυνατότητες που τις προσφέρθηκαν. Στην πραγματικότητα στη χώρα μας υπήρξαν μόνο αναλαμπές ευρωπαϊκής προοπτικής. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν. Ακόμη και σήμερα μετεωριζόμαστε μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι εθνοκεντρικές αντιλήψεις διαχέονται σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές συνιστούν μειοψηφία. Οι δήθεν φιλοευρωπαϊκές διακηρύξεις στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό μας σπίτι, βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά. Η ασυμμετρία της ΟΝΕ είναι γεγονός. Οι πολιτικές εμβάθυνσης έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο. Η αντίθεση Βορρά-Νότου αντί να μειώνεται οξύνεται. Οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας επιτείνουν τις οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις. Η κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου καθιστά ατελέσφορες καίριες πολιτικές επιλογές. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό είχε αναμφίβολα σημαντικές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή συνοχή και συνεργασία. Η άνοδος των εθνικιστικών, ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων προκαλεί σημαντικές αρρυθμίες στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Όλα αυτά εύλογα έχουν τις δικές τους παρενέργειες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η γηραιά ήπειρος, ωστόσο διαθέτει τεράστια πολιτικά, κοινωνικά, παραγωγικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, τεχνολογικά αποθέματα. Η αξιοποίησή τους καθίσταται άμεση προτεραιότητα. Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές μπορεί να είναι η απαρχή για την επιτάχυνση εκείνων των αποφάσεων και πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για να ανεβάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ταχύτητες. Η εκλογή νέων προέδρων τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό ρόλο. Αρκεί βέβαια στις θέσεις αυτές να βρεθούν αυθεντικοί ευρωπαϊστές, αλλά και άνθρωποι με αποδεδειγμένες ικανότητες και με προσήλωση στην ευρωπαϊκή ιδέα. Το ευρωπαϊκό όνειρο δεν είναι ουτοπία.

* Επιχειρηματίας
Γεωπόνος BSc, Αγροοικονομολόγος MSc Marketing &Communication, MBA

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό και τη Δύναμη πολιτών

Ετικέτες: Εκλογές 2019

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Νίκος Χαρδαλιάς: «Στα μισά της θητείας μας δρομολογήσαμε το 58,81% των δεσμεύσεών μας – Η Αττική αλλάζει με έργα παντού»

    15 Ιούλ 2026

  • Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Απευθείας στους δήμους, και όχι μέσω λογαριασμών ρεύματος, η πληρωμή των δημοτικών τελών

    26 Ιούν 2026

  • Ημερίδα ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος των πολιτών

    17 Ιούν 2026

  • Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    23 Μάι 2026

  • Δημοτικές Εκλογές: Τέλος ο β’ γύρος, από την πρώτη Κυριακή δήμαρχοι και περιφερειάρχες

    21 Μάι 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Market Pass και επίδομα 300 ευρώ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

    17 shares
    Share 7 Tweet 4
  • ΔΥΠΑ: Από Δευτέρα οι αιτήσεις για νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων – Ποιους αφορά

    12 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Market Pass με αναδρομικά έως 1.200 ευρώ

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Επίδομα 525 ευρώ κάθε μήνα: Πού θα κάνετε αίτηση

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Τουρισμός για Όλους: Πότε αναμένεται η κλήρωση των δικαιούχων

    9 shares
    Share 4 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.