Aπεργία: Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης

Aπεργία: Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης

9 Ιουνίου 2020

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν σημερα μαζικά και δυναμικά στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τα Σωματεία Εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς του νησιού  

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η φωνή των γονιών είναι δυνατή! Απαιτούμε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε εμάς και τα παιδιά μας!

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας οι αλλαγές στη ζωή των οικογενειών μας ήταν ραγδαίες. Πολλοί από εμάς μείναμε ξαφνικά άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά ο μισθός μας, άλλοι μείναμε ξεκρέμαστοι στην παροχή της υγειονομικής φροντίδας, και όλοι μας γίναμε μάρτυρες της ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Με το αναγκαστικό μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων στις 11 Μάρτη επιβεβαιώθηκαν οι ανισότιμοι όροι παροχής της μόρφωσης. Επιβεβαιώθηκε ότι η δημόσια εκπαίδευση νοσεί πολύ σοβαρά με άμεσα θύματα μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Κύριο ζήτημα που δεν έχει λυθεί είναι ότι το κράτος δεν εξασφάλισε τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες μαθητές, δεν έχουν Η/Υ, tablet, σύνδεση στο διαδίκτυο. Άλλοι μαθητές έχουν παλιάς τεχνολογίας μέσα που δε τους εξασφαλίζουν ουσιαστική συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση. Άλλοι μαθητές αναγκάζονται να μοιράζονται τα μέσα που διαθέτουν με τα αδέλφια ή τους γονείς τους που κάνουν τηλεργασία.

Αν για όλους μας η περίοδος αυτή ήταν δύσκολη, για τα παιδιά ΑμεΑ των λαϊκών οικογενειών έγινε Γολγοθάς. Η συνθετότητα των προβλημάτων που βιώνουν τα παιδιά αυτά επιδεινώθηκε λόγω της έλλειψης υποστηρικτικών δομών αφού η κυβέρνηση σφύριξε ακόμα μια φορά αδιάφορα μπροστά στα οξυμένα προβλήματα του πολύπαθου χώρου της Ειδικής Αγωγής.

Αντί το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, αντί να λάβει μέτρα ώστε να στηριχθούν κοινωνικά, ψυχολογικά και παιδαγωγικά οι μαθητές προχώρησε στην ανακοίνωση του Πολυνομοσχεδίου που αφορά σε αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία. Διατηρώντας την ουσία των ρυθμίσεων και των εξαγγελιών που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση πάει το έργο ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας το αντίθετο από αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Παράλληλα με αυτό ανοίγουν όλα τα μέτωπα της Παιδείας με την ανακοίνωση για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μάη. Έφερε στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία: την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής, τις ελλείψεις σε καθαριστικά, σαπούνια, αλκοολικά διαλύματα, θερμόμετρα ακριβείας και άλλα μέσα ατομικής προστασίας, το τεράστιο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων, τα κενά των εκπαιδευτικών. Επιπλέον έφερε αντιδραστικές κατευθύνσεις που χτυπούν το ρόλο του σχολείου με την τροπολογία για τα on line μαθήματα.

Η τελευταία ανακοίνωση για το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των σχολείων ειδικής αγωγής έδειξε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προτάξει την «ατομική ευθύνη» ακόμα και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ευθύνη της Κυβέρνησης η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω στις απαιτήσεις μας.

Καλούμε όλους τους γονείς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών τους.

Παλεύουμε για:

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση.

Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση που προβλέπει κάμερες στις τάξεις.

Να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Μονιμοποίηση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.

Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.

Σύγχρονα, ασφαλή κτίρια και υποδομές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες».

Και άλλες κινητοποιήσεις

Σημειώνεται ότι κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο. Οι ομοσπονδίες έχουν καλέσει τους εκπαιδευτικούς σε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση της ρύθμισης για τη μετάδοση μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες. Μάλιστα, σε ψήφισμα της ΓΣ των ΕΛΜΕ γίνεται λόγος για «επικίνδυνη έλλειψη σχεδιασμού» από πλευράς υπουργείου, που οδηγεί σε «εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες και σε διαρροή των δεδομένων τους στο διαδίκτυο».

Σημειώνεται, ότι σε αντίστοιχη καταγγελία του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για διαρροή δεδομένων, το υπουργείο Παιδείας είχε απαντήσει ότι τα στοιχεία που είχε καταθέσει ο κ Φίλης δεν προέκυψαν από διαρροή, αλλά είχαν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ότι δεν περιλαμβανόταν σε αυτά κανένα προσωπικό δεδομένο μαθητών και ότι στα στοιχεία καταγράφονταν μόνο αριθμητικά, μη προσωπικά, αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο συνολικοί αριθμοί μαθητών που συμμετείχαν σε συνεδρίες, ποσοστό συμμετοχής, διάρκεια σε λεπτά κτλ.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<