Μαθητές σχολείου της Ξάνθης… συνεργάτες του Τζεφ Μπέζος

Μαθητές σχολείου της Ξάνθης… συνεργάτες του Τζεφ Μπέζος

23 Οκτωβρίου 2020

Ο μαθητής Αναστάσης Παυλίδης από την Ξάνθη μιλά στο iefimerida.gr για τη συνεργασία με τη διαστημική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και το σχολικό πείραμα που θα ταξιδέψει στο Διάστημα.


Από τις εγκαταστάσεις της Blue Origin, της διαστημικής εταιρίας στο Τέξας , φεύγουν τακτικά το τελευταίο διάστημα e-mails για την Ξάνθη. Εκεί, στο 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης, πέντε μαθητές με δύο καθηγητές τους βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για να τελειοποιήσουν το πείραμά τους που θα μπει σε πύραυλο της εταιρίας και θα ταξιδέψει στο διάστημα.


Η ομάδα των μαθητών και των καθηγητών από την Ξάνθη
Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες όταν οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου Αναστάσης Παυλίδης, Άννα Κανάτα , Γιώργος Κοσμίδης, Θανάσης Προύντζος και Δημήτρης Μάνος, με τη στήριξη των καθηγητών τους, του φυσικού Θωμά Αλεξόπουλου και της βιολόγου Αναστασίας Πεχτελίδου κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Εταιρίας Ελλήνων Φυσικών με τίτλο «διαστημικές αποστολές».

Μια ομάδα αριστούχων μαθητών με αποφασιστικότητα και αφοσίωση
Το βραβείο αυτό τους οδήγησε σε… τροχιά απογείωσης. «Πάντα με γοήτευε η ιδέα του διαστήματος, τώρα όμως αυτή ιδέα γίνεται δουλειά , είναι μια πραγματικότητα» λέει στο iefimerida ο Αναστάσης Παυλίδης , ένας από τους μαθητές της ομάδας. Ασυνήθιστα ώριμος για τα 17 του χρόνια, συνειδητοποιημένος και αποφασιστικός, έχει αφοσιωθεί στη φιλόδοξη προσπάθεια και περνάει «στα ψιλά» της συζήτησης ότι πέρυσι τελείωσε την πρώτη Λυκείου με καθαρό 20. Άλλωστε και οι υπόλοιποι μαθητές της ομάδας είναι αριστούχοι, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά των δημόσιων σχολείων μπορούν με συστηματική μελέτη να φτάσουν πολύ ψηλά.


Με σκληρή δουλεία επιμονή και αποφασιστικότητα, οι μαθητές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους
Σχετικά με το πείραμα ο Αναστάσης, εξηγεί : « Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ενδημική αντίδραση σε συνθήκες μικροβαρύτητας, η οποία θα βασίζεται σε ένα ένζυμο με μεγάλη προστιθέμενη αξία και να συγκρίνουμε το πείραμα με το αντίστοιχο που έγινε στη γη ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαφορά, αν δηλαδή επηρεάζει η μικροβαρύτητα την συγγένεια του ενζύμου με το υπόστρωμα , οπότε και την παραγωγή προϊόντων» . Το πείραμα είχε σχεδιαστεί να ταξιδέψει τον Δεκέμβριο , όμως η πανδημία του covid19 ανέβαλε την εκτόξευση του πυραύλου. « Ο καινούριος σχεδιασμός είναι να γίνει η απογείωση στις αρχές του 2021 και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου , αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως όταν επιστέψει το πείραμα στη γη θα το πάρουμε ξανά ώστε – σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης -να μετρήσουμε τα προϊόντα και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαφορά» λέει ο μαθητής.


Χαμόγελα κάτω από τις μάσκες για μαθητές και καθηγητές από το σχολείο στην Ξάνθη για το… ταξίδι στο διάστημα
Προβλήματα με τον κορωνοιό
Ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Φυσικών έγινε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα η οποία θα αναλάβει και τη μεταφορά της κάψουλας με το πείραμα στις ΗΠΑ για την εκτόξευση αλλά και την επιστροφή της στη συνέχεια στην Ελλάδα. Η μόνη σοβαρή δυσκολία που έχει συναντήσει ως τώρα η ομάδα είναι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. «Είχαμε κάποια προβλήματα γιατί σε ορισμένα στάδια απαιτούνταν πανεπιστημιακές γνώσεις. Ωστόσο αυτά ξεπεράστηκαν, μόνο ο κορωνοιός μας δυσκόλεψε ουσιαστικά» λέει ο Αναστάσης Παυλίδη. Το ενδεχόμενο να ταξιδέψει η ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες του πειράματος είναι ανοιχτό εφ’ όσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Προς το παρόν η επικοινωνία με την Αμερικανική Διαστημική Εταιρία γίνεται με ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι τηλεδιασκέψεις.

Η προσπάθεια έχει τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και ήδη η Υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει συνομιλήσει με την ομάδα. «Μας είπε ότι της άρεσε πολύ η πρωτοβουλία και ζήτησε να την ενημερώνουμε για τις εξελίξεις» επισημαίνει ο μαθητής προσθέτοντας ότι μαζί με τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος του συνεχάρη για την προσπάθεια. Μέχρι τώρα ο Αναστάσης έβλεπε το μέλλον του στην Ιατρική , μετά από όλα αυτά ωστόσο – όπως λέει – τίποτα δεν αποκλείεται . Προς το παρόν η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κάνει πράξη το σύνθημα της Blue Origin “gradatim ferociter” προχωρώντας βήμα βήμα με την ένταση της ηλικίας τους αλλά και την ωριμότητα του στόχου τους.

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<