voucherergasia.gr
Unic - Μεταπτυχιακά Εξ Αποστάσεως
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 25,6% σημείωσαν οι υιοθεσίες το 2025

    myEOPYY: η νέα εφαρμογή που φέρνει στην τσέπη κάθε ασφαλισμένου την διαχείριση της υγείας του

    Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των διαχειριστών της ΜΚΟ “Παιδική Χαρά”

    Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων: Η AGNETA φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες

  • Εκπαίδευση
    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ: Πότε αρχίζουν οι ενστάσεις

    Υπ. Παιδείας: Χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ για την ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των υποδομών του

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Η Λυρική πάει σχολείο – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας Αττικής για το σχολικό έτος 2026/27

  • Θέσεις εργασίας

    ΥΠΕΣ: Εγκρίθηκαν 160 προσλήψεις σε Δήμους και ΔΕΥΑ

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Προσωρινοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ: Πότε αρχίζουν οι ενστάσεις

    ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Έως 16/11 οι αιτήσεις για 3.262 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 1.000 θέσεις πτυχιούχων – Πού μπορείτε να τους βρείτε

  • Οικονομία

    ΕΦΚΑ: Πώς θα βγαίνουν στη σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι

    Επίδομα θέρμανσης: Έως 1.560 ευρώ στους δικαιούχους – Πότε ανοίγει το myΘέρμανση

    “Εκτοξεύτηκε” στο 5,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

    Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι θα εισπράξουν την ενίσχυση έως τέλη Νοεμβρίου

  • Εργασιακά

    ΕΦΚΑ: Πώς θα βγαίνουν στη σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι

    Μισθοί: Το σενάριο για αύξηση έως 40 ευρώ από το 2027

    Συντάξεις Δεκεμβρίου 2026: Οι δύο ημερομηνίες πληρωμής από τον ΕΦΚΑ

    δώρο Χριστουγέννων

    Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ 2026: Ποιοι άνεργοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

  • VOUCHER

    Δ. Μιχαηλίδου: Αυξάνουμε κατά 10% την αξία των vouchers για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

    Μιχαηλίδου: “Πριν τα Χριστούγεννα το πρώτο voucher σίτισης”

    Εγκρίθηκε νέο voucher διακοπών – Ήρθε το Achaia Pass

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

  • Πολιτική

    Παπαστεργίου: Τα επόμενα ψηφιακά έργα έως τις εκλογές – Τι αλλάζει στο gov.gr, πότε ξεκινά ο «Δαίδαλος» και ποιοι θα έχουν πρόσβαση

    Υπουργικό Συμβούλιο: Ο κυβερνητικός οδικός χάρτης έως τις εκλογές – 90 δεσμεύσεις σε 20 υπουργεία

    Κυρ. Μητσοτάκης: Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας

    Χανιά: Θετικός ο Άδ. Γεωργιάδης στην επέκταση του Κέντρου Υγείας Βάμου – Επαναπροκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Εκπαίδευση

Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές – Πώς υπολογίζονται οι βαθμολογίες

από Νίκος Μοναστηριώτης
30/05/2021
σε Εκπαίδευση

110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αλλαγές που θεσπίστηκαν τους προηγούμενους μήνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι με τις δύο σημαντικότερες αλλαγές για όσους συμμετέχουν στις Πανελλήνιες να είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (EBE) και το παράλληλο μηχανογραφικό.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες που όμως συνδέονται μεταξύ τους καθώς η EBE έχει στόχο να λειτουργήσει ως «κόφτης» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ το παράλληλο μηχανογραφικό σκοπεύει να αποτελέσει μία δεύτερη ευκαιρία, για όσους βρέθηκαν εκτός ελληνικών αμφιθεάτρων.

Οπως κάθε σύστημα, έχει τις καραμπόλες και τα μυστικά του. Oι φετινές βάσεις εισαγωγής δυσκολεύουν τους εκτιμητές και αναλυτές, ιδίως όσον αφορά στα τμήματα μεσαίας ή χαμηλής κλίμακας. Οι αλλαγές έρχονται σε μία δύσκολη ψυχολογικά χρονιά για τους υποψηφίους, που βρέθηκαν για δεύτερο έτος στη σειρά σε πολύμηνη καραντίνα, χάνοντας σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές

Ένα ελάχιστο όριο για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα εισάγεται από τη φετινή χρονιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Κάθε τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ένα ποσοστό του μέσου όρου (Μ.Ο.) των μέσων επιδόσεων (Μ.Ε.) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) ανά επιστημονικό πεδίο. Ο μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ο εξής:

ΣχετικάΆρθρα

Καύσωνας Μέτρα: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2024

10/06/2024

Πανελλαδικές: Μέχρι 10 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για 20.000 επιπλέον θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ

07/09/2021

Το υπουργείο με απόφασή του όρισε ότι το εύρος των συντελεστών κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,20, εύρος μεταξύ του οποίου το κάθε τμήμα επέλεξε τον συντελεστή που επιθυμούσε.

Για παράδειγμα:

Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 10,8.

Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 9,9.

» Επιστρέφουν, μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

1ο Επιστημονικό́ Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες: α) Αρχαία Ελληνικά́ Προσανατολισμού́ με συντελεστή 1,3. β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής: α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή με συντελεστή 0,7.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας είχαν καταργηθεί πέρσι, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές ισοβαθμίες.

» Με τον πήχη δυσκολίας να ανεβαίνει φέτος και τους μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις να βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέσπισε τη συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού το οποίο θα το συμπληρώσουν οι υποψήφιοι σχεδόν παράλληλα με αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και θα αφορά την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Κριτήριο θα αποτελεί ο βαθμός απολυτηρίου και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα ΙΕΚ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

» Με μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται από φέτος οι υποψήφιοι για τους βαθμούς τους και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι πέρσι, η διαδικασία γινόταν είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών τους για τις Πανελλήνιες είτε από τις καταστάσεις που ήταν αναρτημένες έξω από το Λύκειο στο οποίο εξετάστηκαν.

Πλέον, εξατομικευμένα θα λαμβάνουν ένα μέιλ με τις απαραίτητες πληροφορίες στην πρώτη φάση ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεών τους στις εξετάσεις, εντός του Ιουλίου, σε δεύτερη, για την επιτυχία τους στη σχολή ή στο τμήμα που πέρασαν.

Πανελλήνιες 2021: Τα «μυστικά» και οι καραμπόλες στις φετινές εξετάσεις

Η επιλογή των συντελεστών βαρύτητας φώτισε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των πανεπιστημίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους «εκμεταλλεύτηκαν» τον ρόλο που τους πρόσφερε το υπουργείο Παιδείας στην επιλογή των εισακτέων.

Η ΕΒΕ, όπως και αν διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, θα επηρεάσει, ακόμα και σε επίπεδο βιωσιμότητας, τα χαμηλόβαθμα τμήματα. Οσα τα προηγούμενα χρόνια είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής της κλίμακας 4.000-5.000 μορίων, κινδυνεύουν την επόμενη χρονιά να βρεθούν με ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές.

» Αντίθετα, ο αριθμός εισακτέων, ο οποίος δέχθηκε φέτος πολλές προσθαφαιρέσεις, θα ανεβάσει τον πήχη για τους μαθητές με υψηλούς βαθμούς, που διεκδικούν περιζήτητες σχολές. Αρκετά τμήματα όπως η Νομική ΕΚΠΑ, τα Παιδαγωγικά ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Παν. Θεσσαλίας, τα Οικονομικά σε ΟΠΑ και Παν. Πειραιά δέχθηκαν «ψαλίδι» εισακτέων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή άνοδο βάσεων. Αντίθετα, μέρος των εισακτέων του «κέντρου» μετακινείται στα περιφερειακά ιδρύματα (σ.σ.: με τον «κόφτη» της ΕΒΕ να περιορίζει το τελικό νούμερο πρωτοετών), ενώ ευκαιρία φέτος για τους υποψήφιους είναι οι στρατιωτικές σχολές με 516 επιπλέον εισακτέους.

» Μία ακόμα ευκαιρία για τους μαθητές με μεσαίους και χαμηλούς βαθμούς είναι η επιλογή στο μηχανογραφικό τμημάτων από την Κοινή Ομάδα που είναι ανοιχτή από όλα τα επιστημονικά πεδία. Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, Μουσικά Τμήματα, από όποιο επιστημονικό πεδίο κι αν τα διεκδικήσεις, θα έχουν τη χαμηλότερη ΕΒΕ. Μπορεί στο 3ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ να εκτιμάται στα 9.200 μόρια, όμως αν διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος τα Παιδαγωγικά, η ΕΒΕ διαμορφώνεται βάσει του 4ου Επιστημονικού πεδίου, που καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις και πέφτει στα 7.800 μόρια.

» Η φετινή επιλογή σχολών και τμημάτων στο μηχανογραφικό θα καθορίσει τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. Οποια τμήματα κερδίσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα κρατηθούν πάνω από το όριο της ΕΒΕ, όμως όσα δεν πετύχουν την εισαγωγή ικανού αριθμού πρωτοετών τίθενται στο μικροσκόπιο και βρίσκονται υπό αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ετικέτες: Πανελλαδικές 2021
Λογιστικό Γραφείο Μποτζάκης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Υπ. Παιδείας: Χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ για την ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των υποδομών του

    3 Νοέ 2026

  • Η Λυρική πάει σχολείο – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας Αττικής για το σχολικό έτος 2026/27

    3 Νοέ 2026

  • Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα τα σχολεία στη Γκράβα – Επιστολή Χ. Δούκα στους διευθυντές

    1 Νοέ 2026

  • Χριστούγεννα 2026: Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ανοίγουν ξανά

    1 Νοέ 2026

  • ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο έγγραφο του ΠΔΕ Αττικής για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

    29 Οκτ 2026

webinar.edu.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ στο Δημόσιο: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Προειδοποίηση Μητροπολίτη Δημητριάδος προς αρνητές ιερείς: Απαράδεκτη στάση, συμμορφωθείτε

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
  • ΔΥΠΑ: Άρχισαν οι ενστάσεις για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • Ελαιόλαδο: «Τσεπώνουν» καθαρό κέρδος 20% στην τιμή που επιβάλλουν τα σούπερ μάρκετ

    33 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Γεωργιάδης: Κάνουμε τους περισσότερους ελέγχους για αισχροκέρδεια που έχουν γίνει ποτέ

    35 shares
    Share 14 Tweet 9

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.