Έτοιμο προς Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Έτοιμο προς Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

22 Νοεμβρίου 2020

Προς Διαβούλευση βγαίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, το νέο προσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθηση ΔΒΜ).

Το νέο προσχέδιο Νόμου δουλεύεται εδώ και ένα χρόνο από τους αρμόδιους φορείς και έρχεται να δώσει λύσεις σε δυσλειτουργίες, να αναβαθμίσει Δομές, Προγράμματα και Διαδικασίες πάνω στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Το σχέδιο το οποίο έχει κεντρική στόχευση να αποτελέσει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση από λύση Ανάγκης για λίγους, συνειδητή επιλογή για πολλούς, θα τεθεί σε 15νθήμερη δημόσια διαβούλευση και έπειτα θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή των Ελλήνων.

Οι  ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου θα  καλύπτουν όλο το φάσμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης / Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, επιχειρώντας συνολική αναδιάρθρωση σε 3 άξονες:

Άξονας 1: Ο κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (π.χ. Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ). Για πρώτη φορά, με διακριτά επίπεδα προσόντων, σε εφαρμογή και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, προς αποφυγή επικαλύψεων δομών και υπηρεσιών.

Άξονας 2: Η άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης με την αγορά εργασίας, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό τους και σε Κεντρικό και σε Περιφερειακό Επίπεδο.

Άξονας 3: Η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, αρχικής και συνεχιζόμενης, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών, προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης.

Τα Βασικά Σημεία του νέου Σχεδίου

Το Προσχέδιο Νόμου θα εισάγει ένα κεντρικό σύστημα διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα που τώρα δεν υπάρχει και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Voucher Ergasia μερικά από τα βασικά του στοιχεία είναι τα εξής:

– Στο Επίπεδο 3 θα προστεθούν οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης και οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

– Στο Επίπεδο 4 θα ανήκουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια για πρώτη φορά

– Στο Επίπεδο 5 θα ανήκουν τα ΙΕΚ και το μεταλυκειακό έτος, Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ

– Μεγαλύτερη Σύνδεση των προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

– Συνολική Αναβάθμιση Διαδικασιών, Δομών, Προγραμμάτων Σπουδών και Πιστοποιήσεων

– Ίδρυση Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ

– Προβλέπεται η Λειτουργία Γραφείων διασύνδεσης και Συμβουλευτικής στα ΙΕΚ

– Προβλέπεται Διοικητική Ενίσχυση των ΙΕΚ

– Δημιουργία Οδηγών Κατάρτισης για τα ΙΕΚ

– Κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΙΕΚ

– Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης, μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ

– Τους όρους για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΙΕΚ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα ορίζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

– Αναβάθμιση του ΕΟΠΠΕΠ

– Αναβάθμιση στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (πρώην ΚΕΚ) με αυστηρούς όρους που ορίζονται στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δομών αυτών

– Επικαιροποίηση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων

– Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για Βελτίωση του Θεσμού της Μαθητείας

– θα καταργηθεί ο νόμος για τα διετή  Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων  ο οποίος με δύο συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκεται για δεύτερη χρονιά σε αναστολή

κ.α.

Πέρα όμως από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι το 1ο κομμάτι που ασχολήθηκαν οι αρμόδιοι, ξεκινάει και μια καμπάνια ενημέρωσης για την Ενίσχυση της Ελκυστικότητας της Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αυτό που μένει να δούμε, διαβάζοντας προσεκτικά το νέο σχέδιο Νόμου, είναι αν πραγματικά θα καλύψει τα κενά που σήμερα υπάρχουν και αν θα δώσει πραγματικά λύσεις στις Δυσλειτουργίες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Το Voucher Ergasia θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα σας ενημερώνει εγκαίρως για όλες τις εξελίξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<