Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις – Όλα τα σενάρια

Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις – Όλα τα σενάρια

6 Απριλίου 2020


«Κανένα ενδεχόμενο να μην γίνουν οι Πανελλήνιες». Αυτό διαμηνύει η Υπουργός Παιδείας, απαντώντας στα ερωτήματα γονιών και μαθητών, σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Τα δεδομένα όμως που υπαρχουν είναι λογικό να θέτουν εν αμφιβόλω την περίοδο διεξαγωγής τους. Το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται πως αποτελεί ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί αλλά και της νέας μορφής εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευσης) όπως εφαρμόζεται στα σχολεία, το ζήτημα των εισαγωγικών εξετάσεων λαμβάνει διάφορες διαστάσεις.

Ζητήματα που τίθενται είναι – πέρα από το αν οι εξετάσεις γίνουν κανονικά – αν θα γίνουν Ιούλιο ή Σεπτέμβριο και αν θα μειωθεί η ύλη.
Οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της εξάπλωσης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού, καθώς επίσης και από τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ.

Με δεδομένο ότι η υπουργός Παιδείας έχει επισημάνει ότι δε θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά, τα σενάρια είναι πολλά και εξετάζονται όλα.

Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει παράταση του σχολικού έτους και μετάθεση των πανελλαδικών για τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με παράλληλη δραστική μείωση της εξεταστέας ύλης.

Το σενάριο για εξετάσεις τον Σεπτέμβριο υπάρχει και θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες που θα δώσουν οι ειδικοί για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», στόχος είναι να διεξαχθούν οι πανελλαδικές «Ιούνιο ή Ιούλιο, όσο πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Γι’ αυτό «τρέχουν» οι δηλώσεις και οι διαδικασίες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απευκταίο» το σενάριο διεξαγωγής των εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, γιατί εκτός των άλλων «επιμηκύνει και την αναστάτωση στους μαθητές».

«Περιμένουμε τις οδηγίες των ειδικών για το πότε μπορούμε να ανακοινώσουμε ημερομηνία των εξετάσεων», τόνισε, ενώ συσχέτισε την ύλη με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο να μην γίνουν καθόλου οι εξετάσεις και οι υποψήφιοι να κριθούν από τους βαθμούς που έχουν στο σχολείο, δεν εξετάζεται.

Μιλώντας για την περικοπή της σχολικής ύλης, η υπουργός εξήγησε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πως το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας κάνει ότι μπορεί προκειμένου να την ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό.

«Μέχρι στιγμής υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής των σχολείων μετά το Πάσχα. Αν για παράδειγμα ανοίξουν αρχές Μαΐου, θα υπάρχουν δύο μήνες μαθημάτων», υπογράμμισε σχετικά με τη διδακτέα ύλη.

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σε όλους πρόσβαση στην εκπαίδευση», ανέφερε επίσης στις δηλώσεις της το πρωί του Σαββάτου στο Mega η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους διαδικτύου προκειμένου «να στηρίξουν την προσπάθεια της τηλεκπαίδευσης». Επιπλέον προανήγγειλε διαμοιρασμό tablet στους μαθητές που έχουν ανάγκη, αλλά και δυνατότητα «να συνδεθεί κάποιος στη σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης με αστική χρέωση μέσω σταθερού τηλεφώνου εάν δεν έχει ίντερνετ».

Σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων, η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης στην αναστολή της λειτουργίας τους και παράτασης του σχολικού έτους, αλλά ανέφερε πως «τα δεδομένα που μας δίνει ο κύριος Τσιόδρας, δεν μας δείχνουν ότι δεν θα ξανανοίξουν φέτος, απλά περιμένουμε το πράσινο φως».

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<