Αποσύρθηκε η εγκύκλιος που ζητούσε αρνητικό τεστ covid-19 από τα προσφυγόπουλα για εγγραφή στα σχολεία

Αποσύρθηκε η εγκύκλιος που ζητούσε αρνητικό τεστ covid-19 από τα προσφυγόπουλα για εγγραφή στα σχολεία

12 Σεπτεμβρίου 2020

Σε απόσυρση της εγκυκλίου που ζητούσε αρνητικό τεστ covid-19 από τα προσφυγόπουλα για την εγγραφή τους στα σχολεία, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Θετικό γεγονός χαρακτηρίζει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που ζητούσε από τα προσφυγόπουλα αρνητικό τεστ covid-19, προκειμένου να εγγράφονται στα σχολεία, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την παρέμβαση του Νίκου Φίλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ρατσιστικής έμπνευσης εγκύκλιο, ενώ καλεί το υπουργείο να παρέμβει και σε άλλες περιπτώσεις ρατσιστικών φαινομένων και διακρίσεων, όπως για τα παιδιά της Μόριας και των άλλων προσφυγικών δομών, τα ασυνόδευτα ανήλικα και τις ανύπαρκτες ψηφιακές υποδομές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και να σταματήσει με την όλη πολιτική της στο Μεταναστευτικό».

Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος που έφερε την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, ζητούσε εξέταση για τον Covid-19 η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν και να έχει αρνητικό αποτέλεσμα, ως προϋπόθεση για την εγγραφή σε σχολείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Είναι θετικό ότι μετά τη χθεσινή παρέμβαση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, και άλλες αντιδράσεις που υπήρξαν, αποσύρθηκε η ρατσιστικής έμπνευσης εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, να προσκομίζουν μόνο τα προσφυγόπουλα αρνητικό τεστ covid-19, προκειμένου να εγγράφονται στα σχολεία.

Είναι όμως καιρός να παρέμβει το υπουργείο και σε άλλες περιπτώσεις ρατσιστικών φαινομένων και διακρίσεων:

για την εξεύρεση λύσης για τα παιδιά της Μόριας και των άλλων προσφυγικών δομών στα νησιά,

για τα ασυνόδευτα ανήλικα που έπρεπε να καεί η Μόρια για να τα «ανακαλύψει» η ελληνική κυβέρνηση και η στεγαζόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετική υπηρεσία,

για τα προσφυγόπουλα της Ριτσώνας που η δήμαρχος Χαλκίδας προσπαθεί με ανάλογο σκεπτικό να αποκλείσει από τα σχολεία του Δήμου,

για τις ανύπαρκτες ψηφιακές υποδομές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, που πρωτοποριακά ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύτηκε ποικιλοτρόπως από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν δραματικά τα προσφυγόπουλα που φοιτούσαν σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η απόπειρά της, μέσω του τεστ Covid-19, να υψώσει φραγμούς ξενοφοβίας και διακρίσεων, στην εγγραφή των προσφύγων στα σχολεία απέτυχε.

Την καλούμε να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και να σταματήσει με την όλη πολιτική της στο Μεταναστευτικό, να δυναμιτίζει το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες, να υποδαυλίζει τις ακροδεξιές αντιδράσεις και να εκθέτει με αίσχη, όπως αυτό της Μόριας, αλλά και με τις απωθήσεις στο Αιγαίο, τη χώρα μας διεθνώς.

Πηγή: alfavita.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<