Εικόνες αποκάλυψης σε περιοχές του Ηρακλείου- Απίστευτος όγκος νερού, τεράστια τα προβλήματα (φωτογραφίες)

Εικόνες αποκάλυψης σε περιοχές του Ηρακλείου- Απίστευτος όγκος νερού, τεράστια τα προβλήματα (φωτογραφίες)

10 Νοεμβρίου 2020

Δύσκολες ώρες περνάει η Κρήτη εξαιτίας της κακοκαιρίας που εξακολουθει να πλήττει περιοχές του νησιού και σήμερα με αμείωτη ένταση. Εικόνες αποκάλυψης έρχονται από διάφορες περιοχές

Μέσα στο Ηράκλειο η δυνατή βροχή χθες μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια σε πολλά σημεία, όμωες τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται το πρωί στη Χερσόνησο, στο Οροπέδιο Λασιθίου αλλά και στο Καστέλλι!

Πολλοί δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια ενώ σε διάφορα σημεία γίνονται κατολισθήσεις και χρειάζεται πολλή προσοχή από τους οδηγούς

        

Στη Χερσόνησο έχουμε πραγματικά εικόνες αποκάλυψης. Σε φωτογραφίες και βίντεο αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής καθώς κεντρικοί δρόμοί του χωριού έχουν γίνει ποτάμια με τα νερά να καταλήγουν στη θάλασσα ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί

Είναι η περιοχή με τα μεγαλύτερα προβληματα είναι ο Δήμος Χερσόνησου. Εκεί στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται περιοχές όπως τα Μάλια, η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Αγριανά, το Κουτουλουφάρι, η Κάτω Βάθεια και οι Γούρνες.


Πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα, αυλές και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί από το ύψος του νερού, ενώ μεγάλες ζημιές παρατηρούνται και στο οδικό δίκτυο. Στην περιοχή βρίσκεται η ΕΜΑΚ με βατραχανθρώπους που επιχειρούν και συμμετέχουν στις έρευνες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Χερσονήσου για τυχον αγνοούμενους.


Διακοπή μαθημάτων

Σημειώνεται ότι λόγω της κακοκαιρίας ο Δήμαρχος Χερσονήσου αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές διατάξεις και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων στις 10 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Tρίτη, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Χερσονήσου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες καθιστούν την πρόσβαση αλλά και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αδύνατη.

Στο Γεροπόταμο

Ο Δήμος Φαιστού στα πλαίσια των μέτρων για την προστασία των πολιτών εκλεισε το βράδυ της Δευτέρας όλες τις ιρλανδικές διαβάσεις στο Γεροπόταμο.

Κλειστοί δρομοι

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει, ότι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών έχει πλημμυρίσει και έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας – Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου.
Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα.
Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη Σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το κατάστρωμα της οδού.
Παρακαλούνται οι πολίτες να περιοριστούν στις εντελώς απαραίτητες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν οδηγούν.

Στο Οροπέδιο

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Οροπεδίου εφιστά την προσοχή των πολιτών και επισημαίνει:
«1.Να είστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ στις μετακινήσεις σας.
2.Να ΜΗΝ ΔΙΕΡΧΕΣΤΕ από το οδικό δίκτυο εντός του ΚΑΜΠΟΥ του Oροπεδίου Λασιθίου.
3.Ο επαρχιακός δρόμος από Οροπέδιο Λασιθίου προς Κράσι παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΣ.
4.Να ΜΗΝ διέρχεστε από ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ διαβάσεις και σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ φαινόμενα.
5.Να προσέχετε για τυχόν ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ κατά μήκος του οδικού δικτύου.
6.Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Αιτήσεις στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας καλούνται οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Καστελλίου, οι κύριες οικίες και οι οικοσκευές των οποίων επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου της 7ης Νοεμβρίου 2020, όπως υποβάλλουν αίτηση έως την ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 – στην οποία να περιγράφονται οι ζημιές που έγιναν, αποδεικνυόμενες και από συνημμένο φωτογραφικό υλικό ή/και πόρισμα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας – προκειμένου ακολούθως να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τεχνικά κλιμάκια του Δήμου και να υποβληθεί – από το Δήμο – σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις των πολιτών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στο δημοτικό κατάστημα Καστελλίου (πρώην Δημαρχείο).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ – ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Αίτηση δικαιούχου.
Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία.
Τελευταίο αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) και εκκαθαριστικό, αντίγραφο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο (για ενοικιαζόμενες οικίες)

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Πόρισμα Πυροσβεστικής (εφόσον υπάρχει)
Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον αριθμό ΙΒΑΝ.
Σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο τηλέφωνο 28910-22922 (κα. Τσιάγγα, από Δευτέρα – Παρασκευή και ώρα 09:00 – 14:00).

Τέλος, όσον αφορά τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της Δ.Ε. Καστελλίου που υπέστησαν ζημίες από τις πλημμύρες στις 07/11/2020, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Στο Ρεθυμνο

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες στο Νομό Ρεθύμνου που επιχειρούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές με κατολισθήσεις, καθαρισμούς δρόμων αλλά και κατά τόπους πλημμύρες που δημιουργούν προβλήματα στο επαρχιακό κυρίως οδικό δίκτυο.

Τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με το goodnet.gr, βρίσκονται όλα στο οδικό δίκτυο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα κατολισθήσεων και να απομακρύνου τα φερτά υλικά από αγροτικούς δρόμους, κυρίως σε Αμάρι, Μυλοπόταμο, τα χωριά του Βρύσινα και τον Αμαριώτικο δρόμο, όπου τα συνεργεία προχωρούν σε διάνοιξη των δρόμων μετά την απομάκρυνση των υλικών.

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί και σε ποταμούς όπου παρατηρείται υπερχείλιση , με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κρούουν το καμπανάκι και τις δυνάμεις να εστιάζουν στους ποταμούς σε περιοχές όπως ο Σταυρωμένος, η Πηγή και το Άδελε, όπου τα ποτάμια έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού και οι κοίτες είναι στενεμένες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για υπερχείλιση.

Ενδεικτικό είναι πως και στην περιοχή του Πλατανιά, το ποτάμι έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα με αποτέλεσμα να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο.

Επιπλέον, μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν σε όλο το Νομό, με διακοπές στην υδροδότηση και μικρής έκτασης πλημμύρες σε κατοικίες , χωρίς ωστόσο να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού δεν σημειώθηκαν κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Κλειστά είναι τα σχολεία στο Δήμο Αμαρίου, ενώ ορισμένες σχολικές ομάδες έχουν κλείσει και στο Δήμο Μυλοποτάμου, λόγω των κατολισθήσεων, κλειστών δρόμων και μικρής έκτασης πλημυρών. Στο Ρέθυμνο, την απόφαση να κλείσει πήραν οι αρμόδιοι φορείς για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου, για λόγους ασφαλείας , αφού ο ποταμός στην περιοχή έχει υπερχειλίσει.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr , οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη ένταση κατά τη διάρκεια της Τρίτης και με μειούμενη ένταση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ενώ βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη.

 

 

 

 

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<