Ερώτηση για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ερώτηση για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων

30 Νοεμβρίου 2020

Για την ουσιαστική στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την οικονομική στήριξή τους παρενέβησαν κοινοβουλευτικά 34 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών,  Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

Οι βουλευτές ζητούν άμεσα οι αρμόδιοι υπουργοί να προβούν στις αναγκαίες  ενέργειες, καθώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται από το Νοέμβρη μήνα να ζήσουν με το επίδομα ανεργίας, δηλαδή με μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ, σε μία περίοδο μάλιστα που υπάρχουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση οφείλει να έχει ένα σχέδιο για την ομαλή μετάβαση προς τη νέα τουριστική περίοδο, προωθώντας την συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. 

Σύμφωνα με τις Κυβερνητικές αποφάσεις, πραγματοποιήθηκε παράταση αναστολών συμβάσεων των εργαζόμενων στον τουρισμό και για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το μέτρο της εγγραφής στα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ μέχρι τον Ιανουάριο του ’21, προκαλεί ανασφάλεια και ερωτηματικά στους εργαζόμενους σχετικά με το κατά πόσο η Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά τον κλάδο για μια ομαλή μετάβαση στη νέα τουριστική περίοδο. 

Η συγκεκριμένη περίοδος εκτός από την πανδημία που πλήττει την ελληνική κοινωνία, είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη οικονομικά, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία φορολογικών υποχρεώσεων των εργαζομένων (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, Φόρος εισοδήματος).

Επιπλέον, στις διμερείς συζητήσεις για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, μεταξύ των εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η πλευρά των εργαζομένων ζήτησε την εφαρμογή των ίδιων όρων που ίσχυαν και για την τελευταία τουριστική περίοδο, ωστόσο η εργοδοτική πλευρά ζητά μείωση αποδοχών κατά 20%, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. 

Οι βουλευτές ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να στηριχθούν ουσιαστικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ώστε να μην συρρικνωθεί περεταίρω το εισόδημά τους και να υλοποιηθεί το αίτημα του κλάδου για παράταση των αναστολών συμβάσεων έως 31/12/2020.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<