voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

    Ιός Δυτικού Νείλου: 45 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

    Μόνιμοι στη Πυροσβεστική: Ανοίγει ο δρόμος για 3.600 θέσεις εργασίας

    Σε κατάσταση συναγερμού ο κρατικός μηχανισμός για αύριο Πέμπτη, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

    Καύσωνας στην Ευρώπη: Περισσότεροι από 90 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμούς Κελσίου

    Καύσωνας στην Ευρώπη: Περισσότεροι από 90 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμούς Κελσίου

  • Εκπαίδευση
    Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

    Το ΣτΕ ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

    Υπ. Παιδείας: Από αύριο 14 Αυγούστου η υποβολή αιτήσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας

    Κατά 45.000 μειώθηκαν τα «πρωτάκια» στα σχολεία θα τελευταία 15 χρόνια

    Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς

    Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου από το 2026-2027

  • Θέσεις εργασίας
    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    ΔΥΠΑ: Ευκαιρία για 1.000 άνεργους πτυχιούχους, με αποδοχές έως 1.250 ευρώ – Η προθεσμία για τις αιτήσεις

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία αιτήσεων για τις 30 ΣΑΕΚ

    Έως τις 18 Αυγούστου, οι αιτήσεις για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 1.000 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ηλικίας 25-54 ετών, στη ΔΥΠΑ

    Η ανεργία των νέων αυξήθηκε πέρυσι σε παγκόσμια κλίμακα

    ΥΠΕΣ: «Πράσινο φως» για 951 προσλήψεις σε Δήμους

  • Οικονομία
    Τα 75 εισοδήματα και επιδόματα που θα σταλούν στην ΑΑΔΕ

    ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για «χαρτζιλίκια» και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών

    120 δόσεις

    Ρύθμιση 72 δόσεων: Χαμηλό το ενδιαφέρον των οφειλετών

    Αντικειμενικές Αξίες: Επανεξέταση τιμών σε 12 δήμους – Τι θα γίνει ο ΕΝΦΙΑ

    Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

    Market pass: Εντός της εβδομάδας η τρίμηνη πληρωμή

    Έρχεται νέο Market Pass: Τα ποσά και ποιοι θα το πάρουν

  • Εργασιακά
    ΕΦΚΑ: Ξεκινά η παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών

    Μακροχρόνια άνεργοι: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ένσημα 5 ετών

    Δεκαπενταύγουστος 2026: Διευκρινίσεις για τις αμοιβές των εργαζομένων

    ένστολοι

    Συντάξεις ενστόλων: Mηνιαίες αυξήσεις έως και 150 ευρώ – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

    ΕΦΚΑ: Ξεκινά η παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών

    Αναδρομικά έως 500 ευρώ σε 150.000 δικαιούχους: Ποιούς αφορά

  • VOUCHER
    Κλειστοί έξι βρεφονηπιακοί σταθμοί στα Χανιά λόγω κρουσμάτων

    Voucher για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς: Ξεκίνησαν οι ενστάσεις – Πότε λήγει η προθεσμία

    Τουρισμός για Όλους 2026: Από σήμερα κατάθεση αιτήσεων ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ

    «Thessaly Evros Pass»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

    Thessaly Pass 2026: Οι δικαιούχοι των 200 ευρώ και οι προορισμοί

    «Κουπόνια» για διακοπές έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

    Έναρξη αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027»

  • Πολιτική
    Υπ. Ναυτιλίας: Διαγωνισμός για την απευθείας κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή 20 Αξιωματικών

    Έρχονται 420 νέες προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα

    Θ. Κοντογεώργης: Προεκλογική αλλά όχι παροχολογική η ΔΕΘ – Επιστρέφουμε αναλογικά και δίκαια το μέρισμα ανάπτυξης

    Θ. Κοντογεώργης: Προεκλογική αλλά όχι παροχολογική η ΔΕΘ – Επιστρέφουμε αναλογικά και δίκαια το μέρισμα ανάπτυξης

    Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό: Οι νέοι κανόνες για επενδύσεις και νησιά

    Σταύρος Καλαφάτης: «Έχουμε δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης τα τελευταία επτά χρόνια στη χώρα μας»

    Σταύρος Καλαφάτης: «Έχουμε δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης τα τελευταία επτά χρόνια στη χώρα μας»

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Επικαιρότητα

Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το λαγοκέφαλο μέσα από 22 ερωτήσεις και απαντήσεις

από NEWS ROOM
11/07/2026
σε Επικαιρότητα
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε φάση προετοιμασίας για την πρακτική εφαρμογή του μπαίνει το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διαχείριση του λαγοκέφαλου.

Οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου καλούνται να εξειδικεύσουν τη διαδικασία συμμετοχής των αλιέων, τα σημεία παράδοσης, τον τρόπο πιστοποίησης των ποσοτήτων και την καταβολή της αμοιβής. Στις 22 ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά οι βασικές παράμετροι της δράσης και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες αλιείς πριν από την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης «με το πιλοτικό πρόγραμμα για τον λαγοκέφαλο περνάμε από τη διαπίστωση του προβλήματος στην οργανωμένη διαχείρισή του. Ο λαγοκέφαλος είναι ένα χωροκατακτητικό ξενικό είδος που απειλεί τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, προκαλεί ζημιές στην αλιευτική δραστηριότητα και, λόγω της τοξικότητάς του, απαιτεί απολύτως ασφαλείς χειρισμούς».

Απευθυνόμενος στους επαγγελματίες αλιείς ο κ. Πρωτοψάλτης ξεκαθάρισε ότι «η προβλεπόμενη “καθαρή” αμοιβή των 5,33 ευρώ ανά κιλό αφορά τις ποσότητες λαγοκέφαλου που θα αλιεύονται, θα παραδίδονται, θα καταγράφονται και θα πιστοποιούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαδικασία. Τα κόστη συντονισμού, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, συντήρησης, διαχείρισης και καταστροφής δεν βαραίνουν τον αλιέα. Προβλέπονται διακριτά στην πράξη και οργανώνονται από τους δικαιούχους, δηλαδή τις Περιφέρειες».

ΣχετικάΆρθρα

ΓΣΕΕ: Απόσυρση της διάταξης για τις νέες εξαιρέσεις στην Κυριακή αργία

Επιστρατεύονται οι ψαράδες στη μάχη με τον λαγοκέφαλο – Αμοιβή 5,33 ευρώ το κιλό

25/06/2026

Πρόσθεσε πως «η δράση σχεδιαζόταν από το περασμένο φθινόπωρο και ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, εκεί όπου το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε έμπρακτα τους αλιείς, να προστατεύσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να αποκτήσουμε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης, που θα μπορεί να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί για τα επόμενα βήματα».

Σημειώνεται ότι ο λαγακέφαλος είναι ένα χωροκατακτητικό ξενικό είδος που έχει εξαπλωθεί σε ελληνικές θάλασσες και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, στα αλιευτικά εργαλεία και στο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων.

* Ακολουθούν οι 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση του λαγοκέφαλου.

1. Γιατί υλοποιείται πρόγραμμα για τον λαγοκέφαλο;

Ο λαγοκέφαλος είναι χωροκατακτητικό ξενικό είδος που έχει εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες. Η παρουσία του δημιουργεί προβλήματα στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, στα ενδημικά είδη, στα αλιευτικά εργαλεία και στο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων.

Παράλληλα, λόγω της τοξικότητάς του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα συνηθισμένο αλίευμα. Η διαχείρισή του απαιτεί ειδικούς χειρισμούς, ασφαλή αποθήκευση, ελεγχόμενη μεταφορά και τελική διαχείριση με υγειονομικά αποδεκτό τρόπο.

2. Τι ακριβώς προβλέπει η πράξη;

Η πράξη προβλέπει τη στοχευμένη αλίευση λαγοκέφαλου από επαγγελματίες αλιείς, τη συγκέντρωση των αλιευμένων ποσοτήτων σε συγκεκριμένα σημεία, την καταγραφή και ζύγισή τους, την προσωρινή ασφαλή αποθήκευση, τη μεταφορά και την τελική διαχείριση ή καταστροφή τους.

Παράλληλα, προβλέπεται επιστημονική παρακολούθηση, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της δράσης ως προς τη διαχείριση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

3. Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί;

Η πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Οι δύο αυτές Περιφέρειες επιλέχθηκαν επειδή στις περιοχές αυτές καταγράφεται η σημαντικότερη συγκέντρωση πληθυσμού λαγοκέφαλου στον ελλαδικό χώρο.

4. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος;

Δικαιούχοι είναι η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες θα υποβάλουν κοινή πρόταση. Οι Περιφέρειες θα έχουν την ευθύνη για τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση των ενεργειών, καθώς και για τον καθορισμό των σημείων παράδοσης, της διαδικασίας καταγραφής, των ελέγχων και της διαχείρισης των αλιευμένων ποσοτήτων, και βέβαια των πληρωμών που θα καταβληθούν στους αλιείς.

5. Ποιος είναι ο ρόλος των επαγγελματιών αλιέων;

Οι επαγγελματίες αλιείς θα συμμετέχουν στη στοχευμένη αλίευση του λαγοκέφαλου. Θα αλιεύουν, θα εκφορτώνουν και θα παραδίδουν τις ποσότητες στα σημεία που θα υποδειχθούν από τις Περιφέρειες, με βάση τους όρους του εγκεκριμένου σχεδιασμού.

Οι ποσότητες ανά αλιέα θα καταγράφονται, θα ζυγίζονται και θα πιστοποιούνται κατά την παράδοση. Με βάση αυτή την καταγραφή θα υπολογίζεται και η αμοιβή τους.

6. Πού θα παραδίδονται οι λαγοκέφαλοι;

Οι λαγοκέφαλοι δεν θα παραδίδονται οπουδήποτε. Η παράδοση θα γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία εκφόρτωσης και συγκέντρωσης που θα οριστούν από τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Στα σημεία αυτά θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένη διαδικασία για την παραλαβή, την καταγραφή, τη ζύγιση, την πιστοποίηση και την προσωρινή αποθήκευση των ποσοτήτων μέχρι τη μεταφορά τους προς τελική διαχείριση ή καταστροφή.

7. Θα υπάρχουν ψυγεία ή χώροι προσωρινής αποθήκευσης;

Στο πλαίσιο της πρότασης των Περιφερειών πρέπει να προβλεφθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και προσωρινή αποθήκευση των αλιευμένων λαγοκέφαλων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ψυκτικούς χώρους ή άλλες κατάλληλες υποδομές, ανάλογα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό και τις απαιτήσεις υγειονομικά ασφαλούς διαχείρισης.

Το κρίσιμο είναι ότι οι ποσότητες δεν θα αφήνονται ανεξέλεγκτα ούτε θα διακινούνται χωρίς καταγραφή. Θα ακολουθείται οργανωμένη διαδικασία, όπως θα καθοριστεί από τις Περιφέρειες, κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο.

8. Πόσο θα πληρώνονται οι αλιείς;

Οι επαγγελματίες αλιείς θα πληρώνονται 5,33 ευρώ για κάθε κιλό λαγοκέφαλου που θα παραδίδεται, θα καταγράφεται και θα πιστοποιείται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η αμοιβή αφορά τις ποσότητες που θα έχουν πράγματι αλιευθεί και παραδοθεί στα εγκεκριμένα σημεία, με βάση τους όρους συμμετοχής στη δράση.

9. Τα 5,33 ευρώ ανά κιλό είναι καθαρό ποσό για τον αλιέα;

Ναι. Η αμοιβή των 5,33 ευρώ ανά κιλό αφορά τον επαγγελματία αλιέα για τις ποσότητες λαγοκέφαλου που θα αλιεύονται, θα παραδίδονται, θα ζυγίζονται και θα πιστοποιούνται με βάση την εγκεκριμένη διαδικασία.

Το ποσό αυτό δεν προορίζεται για να καλύψει ο αλιέας τα λειτουργικά κόστη της δράσης. Δηλαδή, ο αλιέας δεν καλείται να πληρώσει από την αμοιβή του τα κόστη μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, ψύξης όπου απαιτείται, συντήρησης, διαχείρισης, καύσης ή άλλης νόμιμης διαδικασίας καταστροφής.

10. Ποιος καλύπτει τα κόστη μεταφοράς, αποθήκευσης και καταστροφής;

Τα έξοδα συντονισμού, μεταφοράς, συντήρησης, διαχείρισης και καταστροφής προβλέπονται ως επιλέξιμες δαπάνες της πράξης και θα οργανώνονται από τους δικαιούχους, δηλαδή τις Περιφέρειες, μέσα από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό.

Με απλά λόγια: ο αλιέας αμείβεται για την ποσότητα λαγοκέφαλου που παραδίδει και πιστοποιείται. Η οργάνωση της αλυσίδας από την παραλαβή μέχρι την τελική διαχείριση δεν είναι ευθύνη του αλιέα.

11. Ποιες άλλες δαπάνες χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει μόνο την αμοιβή των επαγγελματιών αλιέων. Προβλέπει και τη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων δαπανών για την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αμοιβές της Ομάδας Έργου και της επιστημονικής παρακολούθησης, οι υπηρεσίες εξωτερικών παρόχων προς τις Περιφέρειες, τα κόστη διαχείρισης των αλιευμένων λαγοκέφαλων, η μεταφορά, η συντήρηση, η καύση ή άλλη νόμιμη διαδικασία καταστροφής, ο απαραίτητος εξοπλισμός, τα αναλώσιμα, οι μετακινήσεις και οι ενέργειες δημοσιότητας.

Επομένως, η αμοιβή των 5,33 ευρώ ανά κιλό δεν «ροκανίζεται» από άλλα κόστη. Τα υπόλοιπα έξοδα προβλέπονται ξεχωριστά στην πράξη και καλύπτονται ως επιλέξιμες δαπάνες.

12. Πώς θα γίνεται η διαδικασία μετά την παράδοση;

Μετά την παράδοση στα σημεία που θα υποδειχθούν από τις Περιφέρειες, οι ποσότητες λαγοκέφαλου θα καταγράφονται, θα ζυγίζονται και θα πιστοποιούνται. Στη συνέχεια θα αποθηκεύονται προσωρινά με ασφαλή και υγειονομικά αποδεκτό τρόπο, μέχρι να μεταφερθούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τελική διαχείριση ή καταστροφή.

Η διαδικασία θα περιγράφεται αναλυτικά στην πρόταση των Περιφερειών και θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα πρωτόκολλα, αποδεικτικά και διαδικασίες ελέγχου.

13. Τι θα γίνεται τελικά με τους λαγοκέφαλους;

Οι αλιευμένοι λαγοκέφαλοι δεν θα οδηγούνται στην κατανάλωση ούτε στην αγορά. Θα διαχειρίζονται ως υλικό που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς λόγω τοξικότητας.

Η τελική διαχείριση θα γίνεται με νόμιμο και υγειονομικά αποδεκτό τρόπο, όπως θα προβλέπεται στον εγκεκριμένο σχεδιασμό της πράξης. Η βασική διαδικασία αφορά μεταφορά προς κατάλληλες εγκαταστάσεις διάθεσης και καταστροφής, με καύση ή άλλη νόμιμη υγειονομικά αποδεκτή μέθοδο, όπου αυτή προβλέπεται και εγκρίνεται από τις αρμόδιες αρχές. Σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον προβλεφθεί από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, μπορεί να εφαρμοστεί και υγειονομική ταφή.

14. Ποιος θα κάνει τους ελέγχους;

Οι Περιφέρειες, ως δικαιούχοι της πράξης, θα καθορίσουν τα σημεία παράδοσης, τη διαδικασία καταγραφής, τη ζύγιση, την πιστοποίηση και τους ελέγχους. Οι ίδιες θα υποδείξουν πού και με ποιον τρόπο θα γίνεται η παράδοση και ποιοι θα έχουν την ευθύνη για την παραλαβή και την πιστοποίηση των ποσοτήτων.

Παράλληλα, προβλέπεται επιστημονική παρακολούθηση από αρμόδιο επιστημονικό φορέα, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της δράσης.

15. Πώς θα αποδεικνύεται πόσα κιλά παρέδωσε κάθε αλιέας;

Οι ποσότητες θα καταγράφονται ανά αλιέα στα σημεία παράδοσης. Η πληρωμή θα βασίζεται στις ποσότητες που θα έχουν παραδοθεί, ζυγιστεί, καταγραφεί και πιστοποιηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που θα εφαρμόσει η Περιφέρεια.

Χωρίς καταγραφή και πιστοποίηση της ποσότητας, δεν μπορεί να υπάρξει υπολογισμός της αμοιβής.

16. Μπορεί ένας αλιέας να παραδίδει λαγοκέφαλους όπου θέλει;

Όχι. Η παράδοση θα γίνεται μόνο στα σημεία που θα ορίσουν οι Περιφέρειες. Η συμμετοχή στη δράση θα ακολουθεί συγκεκριμένους όρους, ώστε να υπάρχει έλεγχος, ασφάλεια, καταγραφή και δυνατότητα πληρωμής.

Η δράση δεν είναι μια ανεξέλεγκτη διαδικασία παράδοσης λαγοκέφαλων, αλλά οργανωμένο πιλοτικό πρόγραμμα με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

17. Τι ισχύει για τους ερασιτέχνες αλιείς;

Η συγκεκριμένη δράση αφορά επαγγελματίες αλιείς που θα συμμετέχουν οργανωμένα στο πιλοτικό πρόγραμμα. Δεν προβλέπεται γενική αποζημιούμενη διαδικασία για ερασιτέχνες αλιείς.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαγοκέφαλος δεν πρέπει να καταναλώνεται.

18. Τι γίνεται με λαγοκέφαλους που αλιεύονται σε άλλες περιοχές;

Η παρούσα πιλοτική δράση αφορά την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Για άλλες περιοχές δεν υπάρχει, στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης, γενική διαδικασία αποζημιούμενης παράδοσης. Εφόσον όμως αξιολογηθεί θετικά η δράση, μπορεί να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες Περιφέρειες

Οι λαγοκέφαλοι που αλιεύονται τυχαία δεν πρέπει να καταναλώνονται ούτε να διατίθενται στην αγορά. Για τον χειρισμό τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

19. Γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς ο λαγοκέφαλος;

Η διαχείριση του συγκεκριμένου είδους είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η σάρκα και τα εσωτερικά του όργανα είναι τοξικά λόγω τετραδοτοξίνης. Αυτό απαιτεί ειδικούς χειρισμούς στη συντήρηση, στη μεταφορά και στη διαχείριση, ενώ περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες περαιτέρω επεξεργασίας ή διάθεσης. Στο πλαίσια μελετών που αρχικά υλοποιήθηκαν και είναι διαθέσιμες, αναζητήθηκαν και προτάθηκαν τρόποι αξιοποίησης που μέχρι σήμερα δεν έχουν προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τον λόγο αυτό, η δράση δεν αφορά εμπορική αξιοποίηση του είδους, αλλά στοχευμένη αλίευση, ασφαλή συγκέντρωση, καταγραφή και τελική διαχείριση.

20. Μήπως η δράση έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα;

Τα προηγούμενα χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί επιστημονικές μελέτες και ερευνητικές προσεγγίσεις για τον λαγοκέφαλο, μέσω των οποίων εξετάστηκαν αλιευτικά εργαλεία, οι οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παρουσίας του είδους, καθώς και δεδομένα για την αφθονία και την εποχική διακύμανση του πληθυσμού του.

Η σημερινή πιλοτική δράση αξιοποιεί αυτή τη γνώση και περνά στο επόμενο στάδιο: την οργανωμένη εφαρμογή, με συμμετοχή επαγγελματιών αλιέων, επιχειρησιακό σχεδιασμό από τις Περιφέρειες και επιστημονική παρακολούθηση.

21. Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του;

Η πρόσκληση έχει αναρτηθεί και η προθεσμία για την υποβολή κοινής πρότασης από τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2026, αλλά αναμένεται να υποβληθεί αρκετά νωρίτερα.

Η πρακτική εφαρμογή για τους αλιείς θα ξεκινήσει αφού υποβληθεί, αξιολογηθεί και ενταχθεί η πράξη και αφού οριστικοποιηθούν τα σημεία παράδοσης, οι υποδομές, οι διαδικασίες, οι έλεγχοι και ο τρόπος πληρωμής.

22. Ποιος είναι ο τελικός στόχος του προγράμματος;

Ο στόχος είναι τριπλός: να περιοριστεί η πίεση που ασκεί ο λαγοκέφαλος στα θαλάσσια οικοσυστήματα, να στηριχθούν οι επαγγελματίες αλιείς που πλήττονται από την εξάπλωσή του και να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο, επιστημονικά αξιολογημένο μοντέλο διαχείρισης για ένα σοβαρό πρόβλημα των ελληνικών θαλασσών.

Η πιλοτική εφαρμογή σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο θα δώσει τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της δράσης και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.

Ετικέτες: λαγοκέφαλος

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

    13 Αυγ 2026

  • Ιός Δυτικού Νείλου: 45 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

    13 Αυγ 2026

  • Σε κατάσταση συναγερμού ο κρατικός μηχανισμός για αύριο Πέμπτη, λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

    12 Αυγ 2026

  • Καύσωνας στην Ευρώπη: Περισσότεροι από 90 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμούς Κελσίου

    12 Αυγ 2026

  • Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δημιουργήσαμε τον Προσωπικό Βοηθό και τώρα τον κάνουμε μόνιμο θεσμό εθνικής εμβέλειας»

    12 Αυγ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΦΚΑ: Ξεκινά η παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών

    Μακροχρόνια άνεργοι: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ένσημα 5 ετών

    205 shares
    Share 82 Tweet 51
  • Αυτοί είναι οι άνεργοι που δικαιούνται δωρεάν ένσημα 5 έτων

    239 shares
    Share 96 Tweet 60
  • Χωρίς νέα αίτηση το Market Pass

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
  • Thessaly Pass 2026: Οι δικαιούχοι των 200 ευρώ και οι προορισμοί

    35 shares
    Share 14 Tweet 9
  • Στεγαστικό επίδομα από το υπουργείο Παιδείας, σε 1.120 φοιτητές σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία – Ζαχαράκη: Οι ίσες ευκαιρίες στις σπουδές, σημαίνουν και έμπρακτη στήριξη απέναντι στο κόστος της φοιτητικής στέγης

    35 shares
    Share 14 Tweet 9

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.