Κομβικός μήνας ο Οκτώβριος για την διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα

Κομβικός μήνας ο Οκτώβριος για την διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα

4 Οκτωβρίου 2020

Οι εξελίξεις είναι πυκνές μετά τη δραματική πρόβλεψη του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι τον Οκτώβριο αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αφού λόγω καιρού, η μετάδοση μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη.

Ο Οκτώβριος, θεωρείται από τους ειδικούς κομβικός μήνας για την διασπορά του κορονωϊού, καθώς αναμένεται να «δοκιμαστούν» οι αντοχές του ΕΣΥ και να καθορίσει αν και πότε θα ληφθούν νέα μέτρα. Οι προβλέψεις των επιδημιολόγων είναι δυσοίωνες: Περιμένουν έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες μέρες καθώς γνωρίζουν ότι λόγω καιρού, η μετάδοση μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη.

Μεγάλος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων εξάλλου είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς τους ιού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας, ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα. Στις εστίες αυτές συγκεντρώθηκε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο μειωμένος, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων το Σάββατο, αποτελεί μια ανάσα, με δεδομένο ότι στόχος των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών που βρίσκονται μήνες τώρα στη μάχη κατά του κορονωϊού ήταν να διανυθεί αυτό το χρονικό διάστημα προς το τέλος Οκτωβρίου από άλλη επιδημιολογική αφετηρία, δηλαδή με άλλο, μικρότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από αυτόν των 400 και πλέον κρουσμάτων, ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη διαχείριση της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς αν η κατάσταση ξεφύγει θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<