Lockdown – SMS 13033: Τι αλλάζει από σήμερα σε μετακινήσεις και ωράριο απαγόρευσης

Lockdown – SMS 13033: Τι αλλάζει από σήμερα σε μετακινήσεις και ωράριο απαγόρευσης

6 Μαρτίου 2021

Σε πλήρη ισχύ έχουν τεθεί από το Σάββατο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έναντι της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς ειδικά για τα Σαββατοκύριακα εισάγονται νέοι περιορισμοί και αλλαγές στον τρόπο που μετακινούνται οι πολίτες, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) στο 13033.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν εκ νέου στα δεδομένα του σκληρού lockdown που έχει επιβληθεί μέχρι και τις 16 Μαρτίου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις θα είναι πλέον πολύ πιο αυστηροί.

Το νέο ωράριο απαγόρευσης μετακινήσεων από σήμερα προβλέπει παράταση μίας ώρας πριν από την υποχρεωτική επιστροφή στο σπίτι.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19:00 το απόγευμα και διαρκεί έως τις 05:00 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το επόμενο πρωί.

Για όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»), η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Από την πλευρά τους, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι σημειώνουν πως τα νέα μέτρα έχουν στόχο των περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων για τους πολίτες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά του κορωνοϊού που προκαλείται λόγω της κινητικότητας και τούτο μέχρι τουλάχιστον να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Οι αλλαγές στα SMS: Τι ισχύει για τους κωδικούς 2, 3, 6 στο 13033
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα από την αποστολή μηνυμάτων SMS στο 13033, παρατηρείται ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι έκαναν αλόγιστη χρήση των κωδικών 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (για σωματική άσκηση), φεύγοντας από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους, με συνέπεια να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε παραλίες, πάρκα, λόφους και βουνά.

Αυτό, άλλωστε, επισημάνθηκε και από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλουκατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός – Παπαευαγγέλου: Μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές της Αττικής

Οι σημαντικές αλλαγές στα SMS αφορούν τους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6 και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

Στο SMS 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ.), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνον είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές

πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Σε ό,τι αφορά τον κωδικό SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<