voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Επιχείρηση Λ.Σ. για απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες στη Ρόδο

    ΠΙΣ: Μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις εκτεταμένες πυρκαγιές

    ΑΑΔΕ: Παράνομη αλιεία και εξαγωγή κοραλλιών από το βυθό του Αιγαίου

    ΑΦΜ: Αυτός θα είναι ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

    Μόνο με νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο τα ταξίδια στο εξωτερικό

    Πάνω από 480.000 στρέμματα καμένα στη δυτική Αττική από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια

    Πάνω από 480.000 στρέμματα καμένα στη δυτική Αττική από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια

  • Εκπαίδευση
    κεπα

    Παιδικοί σταθμοί: Τι αλλάζει και ποιοι επωφελούνται

    ΔΥΠΑ: Από 08/07 οι ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 30 ΣΑΕΚ

    Νέες προκηρύξεις για 1.055 θέσεις σε ΣΑΕΚ Τουρισμού και Σχολές Ξεναγών

    Στο «πράσινο ταμείο» η ενεργειακή αναβάθμιση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αρκαλοχωρίου

    Voucher παιδικών σταθμών: Αυτά είναι τα λάθη που μπορούν να αφήσουν την αίτηση εκτός

    Υπουργείο Παιδείας: Από Τετάρτη 5 έως και Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • Θέσεις εργασίας
    Ποιοι κλάδοι προγραμματίζουν τώρα προσλήψεις στην Ελλάδα

    Προσλήψεις: Έρχονται 3.589 μόνιμες και εποχικές έως το τέλος του καλοκαιριού!

    ΟΑΣΘ: Πιάνουν δουλειά 171 επιπλέον οδηγοί – Aνακοινώθηκαν οι πίνακες

    ΔΥΠΑ: Λήγει την 1η Δεκεμβρίου η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για το πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας

    ΑΣΕΠ – ΔΥΠΑ: “Τρέχουν” οι αιτήσεις για 1.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης

    Eurostat: Στο 8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο

  • Οικονομία
    Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποια “μπόνους” δίνει η Εφορία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

    Άνω των 20 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις οφειλών από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας

    ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 391 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

    Νέα παράταση για το πόθεν έσχες

    Πόθεν Έσχες 2026: Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις

    Ρεύμα: Ποια τιμολόγια θα είναι ακριβότερα τον Αύγουστο

  • Εργασιακά

    e-ΕΦΚΑ: Στις 7 Αυγούστου η καταβολή του Αδειοδωροσήμου σε 91.455 οικοδόμους

    Επίδομα μητρότητας: Στα σκαριά αύξησή του για 5.000 δικαιούχους

    Οι δύο ημερομηνίες που θα πληρωθεί το επίδομα μητρότητας

    ΔΥΠΑ: Από 08/07 οι ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 30 ΣΑΕΚ

    ΣΑΕΚ Τουρισμού: Από σήμερα οι αιτήσεις για 976 θέσεις

    Η γυναίκα στην αγορά εργασίας: Προκλήσεις και τρόποι στήριξης

    Δεκαπενταύγουστος 2026: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

  • VOUCHER
    «Κουπόνια» για διακοπές έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

    Έναρξη αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027»

    Στο «πράσινο ταμείο» η ενεργειακή αναβάθμιση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αρκαλοχωρίου

    Voucher παιδικών σταθμών: Αυτά είναι τα λάθη που μπορούν να αφήσουν την αίτηση εκτός

    Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Στις 7 Αυγούστου αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και αύριο

    3+1 ερωτήσεις για τους βρεφονηπιακούς – Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται

  • Πολιτική

    Κικίλιας: «Πάνω από 23,2 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 281.000 νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου»

    Πέθανε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

    Πέθανε ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

    Προσλήψεις στο δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 17.942 διορισμοί το 2023

    Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης – Τέλος σε 25 δικαιολογητικά με μία απλή δήλωση

    Υπουργείο Υγείας: Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δωρεάν διαμονή γιατρών και νοσηλευτών μέσω Airbnb σε πέντε νησιά

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Επικαιρότητα

Λύση πακέτο για δάνεια, καταθέσεις και προμήθειες επιδιώκει η κυβέρνηση

από Σταύρος Καραΐνδρος
05/12/2022
σε Επικαιρότητα

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την απάντηση των τραπεζών σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι από το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένει η κυβέρνηση το αργότερο μέσα στις επόμενες 12 ημέρες. 

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά οι τράπεζες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλάβουν συγκεκριμένη δράση προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα. 

Σε τέσσερις άξονες κινείται η επιδίωξη της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον τέτοιο που θα επιτρέψει στους πολίτες να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη ευκολία στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα. 

Στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών, περισσότερες ρυθμίσεις δανείων με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των προμηθειών για συνήθεις τραπεζικές εργασίες, αποτελούν την βεντάλια των επιδιώξεων της κυβέρνησης. 

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 357,3 δισ. ευρώ σκαρφάλωσε το ελληνικό χρέος το γ’ τρίμηνο

Ανοίγει και άλλο η «βεντάλια» των μέτρων με ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος – Ποιους αφορούν

06/06/2026
Eurostat: Σχεδόν 1 στα 4 ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς ΔΕΚΟ

Πιερρακάκης: Στα 1.600 ευρώ αυξάνεται το ακατάσχετο όριο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες

05/06/2026

Ο υπουργός Οικονομικών σε χθεσινές του δηλώσεις, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως συγκεκριμένα τόνισε «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια». 

Και πήγε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί λύση ουσιαστική πριν από την επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη σε 12 ημέρες. 

Από την πλευρά των τραπεζών τα παραπάνω θέματα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο όμως, όπως αναφέρουν, θα πρέπει αφενός να είναι συμβατό με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και παράλληλα να μην θέτουν εν αμφιβόλω τους κεφαλαιακούς δείκτες. 

Το πιο δύσκολο πάντως κομμάτι την επιδιωκόμενης συμφωνίας, είναι το μοντέλο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, αφού εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος βαθμός διαφωνίας ανάμεσα στις τράπεζες και την κυβέρνηση. 

Η συνάντηση της περασμένη Πέμπτης, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με το πως προσεγγίζουν το θέμα. 

Οι τράπεζες προτείνουν ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό της Γέφυρας, που είχε εφαρμόσει η Πολιτεία στην περίοδο της πανδημίας, με την διαφορά ότι αυτή την φορά το κόστος θα επιμερίζεται. 

Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να προκρίνει το ισπανικό μοντέλο, χωρίς να το βάζει ως προϋπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλει μία λύση που δεν θα προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στις τράπεζες προκειμένου να φέρουν προτάσεις σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία, αυτή την δύσκολη χρονικά περίοδο, οι οποίες όμως θα κινούνται σε συγκεκριμένα πλαίσια, τα οποία καθορίζει μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την λήξη, της άκαρπης αυτής συνάντησης.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι προκάλεσε έκπληξη στην πολιτική ηγεσία η στάση των τραπεζών η οποία κινήθηκε εκτός του πλαισίου που είχε μπει στην πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών για το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αναρωτήθηκε μετά την συνάντηση, πως γίνεται από την μία οι τράπεζες σε ένα γενικότερο κλίμα πιέσεων στην οικονομία να ζητούν δημοσιονομική σταθερότητα για να επιτευχθεί ο στόχος της επενδυτικής αξιολόγησης και από την άλλη να προτείνουν λύσεις που οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού αυξάνουν το έλλειμμα. 

Ο αντίλογος των τραπεζών είναι ότι μία λύση που θα έχει στήριξη μόνο από τις τράπεζες, δεν μπορεί να περάσει από τις εποπτικές αρχές και ως εκ τούτου είναι κενό γράμμα. Χαρακτηρίζουν μάλιστα, το ισπανικό μοντέλο, που προβλέπει μία σειρά παρεμβάσεων υπέρ των δανειοληπτών με το κόστος να το αναλαμβάνουν οι τράπεζες, ως «νεκρό» για τα ελληνικά δεδομένα. 

Στο ίδιο θέμα δυσαρέσκεια υπάρχει στην κυβέρνηση και για τον αριθμό των δανειοληπτών που αφορά το σχέδιο που παρουσιάστηκε. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η περίμετρος είναι εξαιρετικά περιορισμένη και αφορά ελάχιστους. Ουσιαστικά, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν δίνει κάποια ουσιαστική λύση σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών πιέζεται από πολλές κατευθύνσεις. 

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργείου στην ανακοίνωση της Πέμπτης: «Οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα. Ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά».

Επίσης μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση πήγε ένα βήμα πιο πέρα κόβοντας κάθε συζήτηση για καταβολή bonus στα τραπεζικά στελέχη. 

Στο τραπέζι της συζήτησης και των προτάσεων που αναμένει η κυβέρνηση είναι και μία ακόμη σειρά, σημαντικών θεμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιοποίησε και παράλληλα προσδιόρισε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι προτάσεις. 

Συγκεκριμένα: 

1.    Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2.    Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3.    Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4.    Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Ετικέτες: daneiaΤράπεζες

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΙΣ: Μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τις εκτεταμένες πυρκαγιές

    5 Αυγ 2026

  • ΑΑΔΕ: Παράνομη αλιεία και εξαγωγή κοραλλιών από το βυθό του Αιγαίου

    4 Αυγ 2026

  • Πάνω από 480.000 στρέμματα καμένα στη δυτική Αττική από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια

    3 Αυγ 2026

  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική και στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Χίου

    3 Αυγ 2026

  • Από σήμερα μόνο με νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο τα ταξίδια στο εξωτερικό

    3 Αυγ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

    175 shares
    Share 70 Tweet 44
  • ΑΣΕΠ: 3.265 προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου και Δημοτικού

    162 shares
    Share 65 Tweet 41
  • Δωρεάν ένσημα από τη ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση κατασχεμένων ακινήτων ακόμα και με μερική εξόφληση της οφειλής από το τίμημα – Πώς γίνεται η αποδέσμευση του κατασχεμένου ακινήτου

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Παιδικοί σταθμοί: Τι αλλάζει και ποιοι επωφελούνται

    49 shares
    Share 20 Tweet 12

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.