Μετακίνηση για το Πάσχα: Δρακόντεια τα μέτρα, ποια έγγραφα εξασφαλίζουν ταξίδι στο χωριό

Μετακίνηση για το Πάσχα: Δρακόντεια τα μέτρα, ποια έγγραφα εξασφαλίζουν ταξίδι στο χωριό

23 Απριλίου 2021

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα φέτος το Πάσχα για να πάμε στο χωριό, καθώς μπαίνει «φρένο» στη μετακίνηση, η οποία επιτρέπεται μόνο με συγκεκριμένα έγγραφα, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε από το υπουργείο Υγείας, ότι η Τροχαία θα στήσει μπλόκα στα διόδια και θα κάνει αυστηρούς ελέγχους στους εκδρομείς που θέλουν να πάνε στο χωριό για να γιορτάσουν την Ανάσταση και να σουβλίσουν.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι όσοι πολίτες πάνε να περάσουν τα διόδια και δεν φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα, θα γυρίζουν πίσω, ενώ όπου χρειάζεται θα εφαρμόζονται τσουχτερά πρόστιμα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις θα είναι σε ισχύ έως τις 10 Μαΐου.

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι η μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

Από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για λόγους υγείαςαποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Για μετάβαση σε κηδεία. Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση. Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του:

Στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου

Στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και

Σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Υπογραμμίζεται πως για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις πρέπει να περιορίζονται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, ενώ τα προσκομιζόμενα στοιχεία πρέπει να πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.

Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<