ΠΑΓΝΗ: Θετική στον κορωνοϊό εργαζόμενη- Και άλλα κρούσματα

ΠΑΓΝΗ: Θετική στον κορωνοϊό εργαζόμενη- Και άλλα κρούσματα

16 Οκτωβρίου 2020

Μια εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ  βρέθηκε πως είναι θετική στον κορωνοϊο. Τα συμπτώματα της είναι ήπια, με την ίδια να παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι της.  
Σημειώνεται πως έχει αρχίσει η ιχνηλάτιση των επαφών της, αλλά και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.  

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος των εργαζομένων μέσα από το voucherergasia.gr είπε πως η εργαζόμενη είχε παρουσιάσει συμπτώματα πριν από μέρα. Την περασμένη Δευτέρα έκανε τεστ, το οποιο είχε βγει αρνητικό. Επειδή όμως συνεχιζε να παρουσιάζει συμπτώματα υποβληθηκε ξανά την περασμένη Τετάρτη, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι είναι θετική στον κορωνοιο.

Ο κ. Βρύσαλης, όπως είπε, μετά το νέο κρούσμα, γίνεται ολοφάνερο ότι τα πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων και προστασίας των εργαζομένων είναι ανεπαρκή. Δε μπήκε σε καραντίνα κανένας εργαζόμενος- συνάδελφος της, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελούν επαφές υψηλού κινδύνου.  Κάτι όμως που δεν ισχύει στην πραγματικότητα καθως οι εργαζόμενοι όσα μέτρα κι αν λαμβάνονται δεν προστατεύονται.

Κατα τη γνώμη του κ Βρύσαλη, η  πραγματική αιτία που δε μπαίνουν σε καραντίνα οι συνάδελφοι είναι η έλλειψη σε προσωπικό.

«Αν απαιτηθεί να λείψουν κάποιοι εργαζόμενοι από ένα τμήμα, αυτό το τμήμα αντιμετωπιζει πρόβλημα λειτουργίας. Είχαμε προειδοποιήσει ότι το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο συστημα Υγείας και θα μας έβαζε σε περιπέτειες», κατεληξε ο κ. Βρύσαλης.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

«Ανεπαρκέστατα αποδεικνύονται για άλλη μια φορά τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων-υγειονομικών και των επαφών τους. Δεν βγήκε σε καραντίνα κανείς από τους εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί με τη μαία, η οποία διαγνώσθηκε πρόσφατα θετική στον SARS-CoV-2, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελούν επαφές με υψηλού κινδύνου έκθεση, από τη στιγμή που φορούσαν απλές μάσκες. Ακόμη και όσοι θα υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να κάνουν το τεστ πριν ακόμη βγει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αμφίβολο είναι αν όντως η έκθεσή τους ήταν χαμηλού κινδύνου, αφού οι εργαζόμενοι στα διαλείμματά τους στο χώρο ανάπαυσης συχνά βγάζουν τη μάσκα, προκειμένου να καταναλώσουν νερό, τροφή, καφέ κοκ, χωρίς να την αλλάζουν μετά, ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν μεταξύ τους. Δεν αλλάζουν μάσκα ούτε αν υγρανθεί με ιδρώτα και την κρατούν συνήθως για όλη τη βάρδια, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) δίνονται ακόμη με το σταγονόμετρο.

Η παραμονή υγειονομικών στο χώρο εργασίας τους, παρόλο που αποτελούν επαφές κρουσμάτων, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των ασθενών αλλά και των μητέρων και των βρεφών, με τα οποία συναναστρέφονται οι μαίες. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ήδη έχουν προσβληθεί από COVID-19 πάνω από 600 υγειονομικοί πανελλαδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πραγματική αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα οι συνάδελφοι είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Εξαιτίας των ελλείψεων, η απουσία έστω 2-3 εργαζομένων για λίγες μέρες διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργία των τμημάτων. Το σωματείο μας είχε προειδοποιήσει από την αρχή της πανδημίας για την όξυνση του χρόνιου προβλήματος υποστελέχωσης που θα προέκυπτε λόγω των αδειών ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού και των αναρρωτικών αλλά και λόγω της καραντίνας υγειονομικών.

Δυστυχώς, οι επιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες υποστελέχωσης. Ακόμη και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση υγειονομικού συνιστάται 7ήμερη (όχι 14ήμερη) καραντίνα, ενώ συνιστάται παραμονή στην εργασία εργαζόμενου που φορούσε μόνο απλή (όχι υψηλής αναπνευστικής προστασίας) μάσκα χωρίς οφθαλμική προστασία, γάντια, ποδιά κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που ΔΕΝ φορούσε μάσκα.

Προσαρμοσμένοι στις ελλείψεις προσωπικού είναι και οι νόμοι και οι ΠΝΠ που ψηφίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ΦΕΚ για τις ευπαθείς ομάδες, που έβαλε «κόφτες» στους ασθενείς που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι νόμοι και τα επιχειρησιακά σχέδια των διοικήσεων είναι εναρμονισμένα με την πολιτική που περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση της υγείας στο ελάχιστο δυνατό, συντηρώντας τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό οι οκτώ μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την επαρκή στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και για την εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζουμε τώρα με την αρχόμενη πίεση πάνω στο δημόσιο σύστημα υγείας από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αντιδρούμε στην πολιτική που υπολογίζει περισσότερο το κόστος από την προστασία της υγείας μας. Διεκδικούμε:

  • Να βγουν σε καραντίνα και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ όλες οι επαφές του κρούσματος.
  • Επείγουσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την άμεση πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου.
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ εργαζομένων σε δομές υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το βαθμό έκθεσης».

Την ίδια ώρα στο Ρεθυμνο έχουμε νέα κρούσματα.

Δύο ζευγάρια τουριστών μεταφέρθηκαν σήμερα στο ξενοδοχείο κορωνοϊού στο Ρέθυμνο συμφωνα με το goodnet.gr, αφού ένα άτομο από κάθε μία από τις δύο παρέες διαγνώστηκε θετικό στον ιό κατά την είσοδο του στην χώρα για διακοπές.

Έτσι, όλοι μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο, όπου θα φιλοξενηθούν για 14 ημέρες και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για τη χώρα τους. Συνολικά σήμερα στο ξενοδοχείο φιλοξενούνται έξι άτομα, αφού είχαν αποχωρήσει τα περισσότερα είχαν μεταφερθεί εκεί το προηγούμενο διάστημα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<