Πλαστά πιστοποιητικά: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» – Ο ρόλος των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των Αρχών προκειμένου να μπει άμεσα τέλος απέναντι στο κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. 

Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα εφετών Λάρισας, ο έλεγχος της υπόθεσης έκδοσης 34 πλαστών πιστοποιητικών από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας τέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών στο Κ.Υ. Παλαμά, η οποία συνδέεται με τα περιστατικά χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών στα νοσοκομεία Κοζάνης και Θεσσαλονίκης. 

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στις έρευνες παίρνουν μέρος και οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους τα ΑΜΚΑ, άρα μπορούν να εξακριβώσουν ποιο άτομο βρίσκεται πίσω από κάθε περίπτωση.

Από την ΕΔΕ στον Παλαμά Καρδίτσας προέκυψε ότι τα 34 πλαστά πιστοποιητικά εξέδωσε διοικητική υπάλληλος με πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των εμβολιασμών. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σημειώνεται ότι πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά Καρδίτσας έχουν προμηθευτεί τέσσερις γυναίκες – υπάλληλοι του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Δύο είναι τραυματιοφορείς, μία νοσηλεύτρια και μια διοικητική υπάλληλος.

ΣχετικάΆρθρα

Την ίδια ώρα, τρεις υπάλληλοι του νοσοκομείου «Μαμάτσειο», δύο νοσηλεύτριες και ένας γιατρός, ελέγχονται καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που παρουσίασαν είναι πλαστά. Η μια νοσηλεύτρια φέρεται να έχει κι αυτή προμηθευτεί το σχετικό έγγραφο από το Κ.Υ. Παλαμά, ενώ από εμβολιαστικές μονάδες εκτός Κοζάνης έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικά και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι.

Καταγγελίες έχουν διατυπωθεί επίσης και σε βάρος ενός γιατρού και δύο υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας Ικαρίας. 

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει καμία καταγγελία για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού που να αφορά μέλη του. 

Στην ανακοίνωση του ΙΣΑ τονίζεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιες απαράδεκτες αξιόποινες πράξεις, θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. «Ο ιατρικός κόσμος έχει αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει, και βρίσκεται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση Συλλόγου.

Στο μικροσκόπιο 10 εμβολιαστικά κέντρα

Σημειώνεται ότι στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Σε άμεση κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο των εισαγγελικών αρχών προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παρανομίας με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού η νόσησης, καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες, θέτει τις εισαγγελίες όλης της χώρας με βαρυσήμαντη παραγγελία του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ζητώντας συντονισμένες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ζητά επίσης ακόμα και στις περιπτώσεις μεμονωμένων περιστατικών οι εισαγγελικές έρευνες να είναι διευρυμένες, προκειμένου να εντοπίζονται ευρύτερα δίκτυα παράνομης δράσης με αντικείμενο την πανδημία, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλιώτα, σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση από τους εισαγγελείς και άλλων αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ( οικονομική αστυνομία, υγειονομικές υπηρεσίες και λοιπά) προκειμένου οι έρευνες να γίνονται σε βάθος και να είναι αποτελεσματικές.

Σε σοβαρές περιπτώσεις έκνομων δραστηριοτήτων σχετικά με την πανδημία και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τους εισαγγελείς εφετών να εποπτεύουν προσωπικά τις έρευνες και να διατάσσουν, αν απαιτείται, έρευνα που θα διενεργείται από ανώτερους εισαγγελείς.

Πώς θα εντοπίζονται τα πλαστά πιστοποιητικά

Οι διασταυρώσεις που «τρέχουν» από τις αρμόδιες Αρχές, αφορούν σε τρία βασικά μοτίβα απάτης. Το πρώτο αφορά στην έκδοση «μαϊμού» πιστοποιητικού εμβολιασμού, το δεύτερο στην έκδοση και τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών από τεστ PCR ή rapid προκειμένου να φαίνεται ότι κάποιος έχει νοσήσει και να αποφύγει έτσι τον εμβολιασμό ή την αναστολή εργασίας.

Το τρίτο είναι, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Θήρας, η διενέργεια πλαστών rapid test για ταξιδιώτες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σαντορίνης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διερευνά το περιστατικό ώστε να βρεθεί η ροή του συγκεκριμένου κυκλώματος με βασικό στόχο να διαπιστωθεί πού υπάρχει τρωτότητα στη διαδικασία και να θωρακιστεί.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για όσους εκδίδουν ή ζητούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

«Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ.



ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by