«Πράσινο φως» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Από πότε θα ισχύει στα αεροδρόμια

«Πράσινο φως» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Από πότε θα ισχύει στα αεροδρόμια

13 Απριλίου 2021

Το σύστημα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα είναι έτοιμο εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν, την ώρα που οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ελπίζουν να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες.

Οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να ελέγχουν τα νέα πιστοποιητικά COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψουν την επιβίβαση στα αεροσκάφη τους επιβατών που πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος καθώς η Ένωση επιδιώκει μια επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα που υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.

Το προτεινόμενο από την ΕΕ ταξιδιωτικό πιστοποιητικό COVID θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό, τα τεστ ή την ανάρρωση από την ασθένεια και θα ισχύει έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Ντιντιέ Ρέιντερς στους ευρωβουλευτές. «Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και στις χώρες μέλη ένα εργαλείο που παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Ένα εργαλείο στο οποίο οι αρμόδιες αρχές μπορούν να στηριχθούν οποτεδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνουν την ελεύθερη μετακίνηση», είπε.

«Παρομοίως, μια αεροπορική εταιρία θα μπορούσε… να επαληθεύει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού με έναν απλό τρόπο στο check-in», δήλωσε ο Ρέιντερς σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας της COVID-19, όμως χώρες του νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, πιέζουν ήδη για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατά τους αυτό το καλοκαίρι και βρίσκονται σε αντιπαράθεση με πιο επιφυλακτικές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Γερμανία.

Ο Ρέιντερς τόνισε πως το πιστοποιητικό δεν ισοδυναμεί με «διαβατήριο εμβολιασμού» αφού ο εμβολιασμός δεν θα μπορούσε από μόνος του να δίνει το δικαίωμα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα, καθώς κάτι τέτοιο θα εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Βάσει της πρότασης, οι 27 χώρες μέλη θα αναγνωρίζουν τους εμβολιασμούς από εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να επιλέξουν να αναγνωρίζουν και άλλα, όπως το ρωσικό Sputnik V, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η ανοσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ακόμα ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, τις διαγνωστικές εξετάσεις και την ανάρρωση, και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τόνισε πάντως ότι ο όρος «διαβατήριο εμβολιασμού» δεν είναι ορθός, αφού το νέο έγγραφο δεν επιτρέπει από μόνο του τις διακρατικές μετακινήσεις και δεν υποκαθιστά τα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και τις χώρες-μέλη ένα εργαλείο που εγγυάται την απαιτούμενη εμπιστοσύνη και διαβεβαίωση. Ένα εργαλείο στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι αρχές για την διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων» είπε ο Ρέιντερς.

«Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να [..] διασταυρώνουν την εγκυρότητα του εγγράφου με έναν απλό έλεγχο στο check-in. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι μακρές συζητήσεις στην πύλη επιβίβασης» ανέφερε για τη διαδικασία.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό πιέζουν για την καθιέρωση του πιστοποιητικού ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορα, συναντούν όμως τον σκεπτικισμό άλλων χωρών όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα οφείλουν να αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θα έχουν όμως το περιθώριο να επιτρέπουν την είσοδο σε λήπτες εμβολίων που δεν έχουν λάβει έγκριση στην ΕΕ, όπως το ρωσικό Sputnik V.

Ασαφές παραμένει αν και πώς θα γίνονται έλεγχοι του πιστοποιητικού στους διακρατικούς ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους, ένα πρακτικό θέμα που σύμφωνα με το Reuters προβληματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<