Σήμερα το τελευταίο αντίο στον π. Νικόλαο Κοκολάκη

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον π. Νικόλαο Κοκολάκη

25 Νοεμβρίου 2020

Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του Δημοσιογράφου και Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλη Κοκολάκη, καθώς «έφυγε» ο πατέρας του, ο π. Νίκολαος Κοκολάκης.  

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Κοκολάκης, Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Διακρίθηκε για το ιερατικό πνεύμα, τις απόψεις του για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας και για το πλούσιο θρησκευτικό και κοινωνικό του έργο.

Σε συνεννόηση της οικογένειας με την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και την ενορία Ινίου όπου υπηρέτησε ο εκλιπών,  θα τελεστεί με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα σημερα το πρωί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ινίου στη μνήμη του Πρωθιερέως.  

Στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία και πάλι με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την πανδημία covid-19.

Το βιογραφικό

Ο Πατήρ Νικόλαος Κοκολάκης γεννήθηκε στον Νιπιδιτό Πεδιάδας το 1930. Τελείωσε το 8τάξιο γυμνάσιο Καστελίου Πεδιάδας το 1952 και πήρε το πτυχίο του ανώτερου εκκλησιαστικού φροντιστηρίου Χανίων το έτος 1954.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία το 1954-1955, παντρεύτηκε από το χωριό Ίνι την κατά πάντα άξια Μαρία Μαθιουδάκη και απέκτησαν πέντε παιδιά. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον  Απρίλιο του 1956 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ηρακλείου Ευγένιο Ψαλιδάκη, τοποτηρητή τότε της Επισκοπής Γορτύνης και Αρκαδίας.

Υπηρέτησε ανελλιπώς ως εφημέριος της ενορίας Ίνι-Μοναστηράκι από το 1956 έως το 2004 με ένθεο ζήλο, σύνεση, ταπείνωση, ιεροπρέπεια και ανιδιοτέλεια. (τύπος γενόμενος των πιστών). Αρχιερατικός επίτροπος από το 1961 έως το 1998 τον αειμνήστων Μητροπολιτών Τιμοθέου και Κυρίλλου.

Παρακολούθησε ανελλιπώς το πνευματικό φροντιστήριο εξομολόγων στην Αθήνα (Μονή Πεντέλης) το 1960 καθώς και το σεμινάριο εξομολογητικής στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Οκτώβριο το 1977. Εισηγητής και ομιλητής σε πλείστα ιερατικά συνέδρια της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. Πρωτεργάτης στην ίδρυση των ιερών συνδέσμων κληρικών των ιερών Μητροπόλεων Γορτύνης και Αρκαδίας και Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, ως και την ένωση των έξι ιερών συνδέσμων της Εκκλησίας την Κρήτης γενόμενος απάντων ιδρυτής, προσωρινός πρόεδρος και πρώτος αιρετός πρόεδρος με αξιόλογη δραστηριότητα.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλος αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Εκκλησία του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Τίτου και Παύλου στην διάρκεια σύναξης όλων των Ιερέων της Μητρόπολης στην Μονή Οδηγητρίας το 1998. Ο δε σύνδεσμος των εφημερίων Γορτύνης και Αρκαδίας στην ίδια σύναξη των ανακήρυξε επίτιμο Πρόεδρο, ως ιδρυτή και επί 15 χρόνια Πρόεδρο του.

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιώτης Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και απεδόθη το σχετικό πιττάκιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα στις 30 Οκτωβρίου 2005, σε μια λαμπρή τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε η ενορία στο Ίνι για την 50χρονη διακονία του. Έκτοτε ως συνταξιούχος και παρά την ηλικία του, αγωνίστηκε ως Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης για την Δόξα του Θεού και τα δίκαια αιτήματα των Εφημερίων. Στο πλαίσιο αυτό μαζί με το διοικητικό συμβούλιο είχε συναντήσεις με όλους τους Μητροπολίτες της Κρήτης καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι (5 Ιουλίου 2006) με πρωταρχικό αίτημα την συμμετοχή εφημερίων στην επιτροπή σύνταξης νέου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης. Το 2010 η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο και του επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.

Στο πλαίσιο της ενεργής κοινωνικής του δραστηριότητας διετέλεσε ανταποκριτής του ΟΓΑ Ινίου-Μαχαιράς-Μοναστηρακίου από το 1982 έως το 1989.

Τέλος ο τοπικός και Αθηναϊκός τύπος καθώς και θρησκευτικά περιοδικά (Εκκλησία-Εφημέριος) έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς άρθρα του με θέματα την προστασία του περιβάλλοντος, θρησκευτικά, Εκκλησιαστικά θέματα αλλά και κλαδικά αιτήματα του εφημεριακού κλήρου.

 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<