«Θωρακισμένη» η Κρήτη για τον κορωνοϊό

«Θωρακισμένη» η Κρήτη για τον κορωνοϊό

27 Φεβρουαρίου 2020

Με την έλευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, αναπόφευκτα έχει σημάνει συναγερμός και στην Κρήτη.
Η επιτυχημένη άσκηση που πραγματοποιήθηκε χθες και η δεύτερη που αναμένεται να γίνει αύριο, δείχνουν πως ο βαθμός ετοιμότητας είναι ικανοποιητικός. Την ίδια στιγμή, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και η τοπική ηγεσία της 7ης Υγειονομικής Υπηρεσίας Κρήτης, είναι καθησυχαστικές, προσπαθώντας να μην εντείνουν την αγωνία των πολιτών.

Όπως έχει τονιστεί ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι η λογική και κυρίως να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι το ποσοστό θανάτων από τον κορωνοϊό σε ηλικίες άνω των 80 ετών φθάνει στο 14,8%, ενώ σε ηλικίες 10 έως 19 ετών το ποσοστό θανάτων είναι 0,2%.

Ο κορωνοϊός φυσικά με έναν τρόπο «χτύπησε» και την Κρήτη, καθώς μια φοιτήτρια από το νησί, νοσηλεύεται ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να εξεταστεί ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό και να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Την ίδια ώρα μία 62χρονη επίσης κτηνίατρος από τη Λάρισα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, μπήκε σε καραντίνα στο πανεπιστημιακό, αν και τα συμπτώματά της δεν είναι τα ίδια με την 22χρονη που παρουσίασε υψηλό πυρετό, αλλά έχει έναν συνηθισμένο πονόλαιμο.

Για την 38χρονη

Σε ότι αφορά τώρα την 38χρονη σχεδιάστρια μόδας που είχε ταξιδέψει για το Μιλάνο, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό, εχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Με το που έγινε γνωστή η είδηση, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να τονίσει πως χρειάζεται ψυχραιμία από τον κόσμο, καθώς η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η ασθενής μάλιστα είναι σε καλή κατάσταση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όπως τόνισε και ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Στο νοσοκομείο ελήφθησαν παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες, φορούν ιατρικές μάσκες, ενώ έχει τονιστεί στους επισκέπτες πως θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής τους εκεί.

Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Σύμφωνα με τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ιχνιλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας με την οποία ταξίδεψε, αλλά και όλοι οι συνταξιδιώτες της. Ο υπουργός τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς θα γίνεται σωστή ενημέρωση στους πολίτες για ότι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την αντιμετώπισή του.

«Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Το υπουργείο έχει αποφασίσει την ανάκληση αδειών σε όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, ζητούν την προσοχή στους πολίτες που επιστρέφουν από την Ιταλία ή άλλες περιοχές που έχουν βρεθεί κρούσματα, να είναι προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής.

Νέες προσλήψεις και ανάκληση αδειών

Μέχρι και αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, οι υποψήφιοι γιατροί και νοσηλευτές, μετά και την προκήρυξη για την πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στα πλαίσια αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας.

Το νέο προσωπικό, πέντε διαφορετικών ειδικοτήτων, θα υπογράψει σύμβαση μίσθωσης έργου με τον Οργανισμό. Την ίδια στιγμή ανακαλούνται οι άδειες των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας για να είναι όσο το δυνατόν ενισχυμένο το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<