Χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής

20 Ιανουαρίου 2021

Εκτός του προγράμματος ενίσχυσης της Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής (Επιχορήγησης) που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης θα μείνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το ποσό που έχει εγκριθεί προς διάθεση δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που υπάρχουν. Αρχικά το ποσό που είχε εγκριθεί ήταν 50 εκ. ευρώ το οποίο αυξήθηκε κατά 20% και έφτασε τα 60 εκ. ευρώ, το οποίο όμως και πάλι δεν μπορεί να καλύψει όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως έχουν κατατεθεί πάνω από 11.000 αιτήσεις στην Περιφέρεια και θα καλυφθούν μόνο περίπου 2800 επιχειρήσεις στις οποίες θα δοθούν ποσά από 3000 έως 40.000 ευρώ πιθανότατα το Μάρτιο.

«Αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας»

Στο διαφαινόμενο αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων από το πρόγραμμα γεγονός στέκεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που ζητάει να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως η κατάσταση για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και πως οι μόνες ενέσεις ρευστότητας για αυτές ουσιαστικά έρχονται μέσα από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο, προστίθεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ενταχθούν πολλές επιχειρήσεις λόγω του συστήματος μοριοδότησης αλλά και του πλήθους των αιτήσεων που έχουν γίνει. 
Γι’ αυτό και η Ομοσπονδία ζητάει να αυξηθεί το ποσό της επιχορήγησης ούτως ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Η επιστολή στον Περιφερειάρχη

Η επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΠΟΞ, κ. Γρηγόρη Τάσιο και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Μανώλη Τσακαλάκη αναφέρει τα εξής:
“Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που βιώνουμε παρουσιάζουν τεράστιες ζημίες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις που είναι αντικειμενικά αδύνατον να καλυφθούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που τα μέλη μας καλούνται να διαχειριστούν είναι αυτό της ρευστότητας. Τα ξενοδοχεία που δεν επαναλειτούργησαν φέτος δεν έχουν έσοδα επί της ουσίας από την θερινή περίοδο του έτους 2019, ενώ όσα αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν μετά το πρώτο lockdown, προκειμένου να στηρίξουν για μια ακόμα φορά την Ελληνική Οικονομία και τον Ελληνικό Τουρισμό, επί της ουσίας μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο της ζημιάς τους.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπόρεσαν δε να δανειοδοτηθούν ούτε μέσω του ΤΕΠΙΧ, ούτε μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας καθώς η δανειοδότηση γίνεται και σε αυτές τις περιπτώσεις με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

Οι μόνες ενέσεις ρευστότητας για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις προέρχονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Αρχές Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε από την περιφέρεια σας το πρόγραμμα ενίσχυσης Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μέγιστο αριθμό εργαζομένων τα 50 άτομα. Το ποσό που ανακοινώσατε ήταν αρχικά ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούσε το σύνολο της Περιφέρειας της Κρήτης και τις πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτου δραστηριότητας. Στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η ενημέρωση που έχουμε από τα μέλη μας είναι πως μέχρι σήμερα το πρόγραμμα παραμένει σε στάδιο επεξεργασίας και λόγω μεγάλης συμμετοχής θα επιχορηγηθούν επιχειρήσεις με αυξημένο ποσοστό μοριοδότησης, πράγμα που σημαίνει πως πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, δεν πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό.

Σημειώνεται πως στην Περιφέρειά σας δραστηριοποιούνται 1150 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας έως τριών (3) αστέρων, οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη στήριξης.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να αυξηθεί ανάλογα το ποσό του προγράμματος ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, μεταξύ δε αυτών και οι μικρές μονάδες που έχουν φθάσει κυριολεκτικά σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση”.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<