Κόκκινα δάνεια: «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Ελλάδα

Κόκκινα δάνεια: «Πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Ελλάδα

15 Ιανουαρίου 2020

Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν στο τρίτο τρίμηνο το υψηλότερο ποσοστό μη-εξυπηρετούμενων δανείων(NPLs) μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ποιότητα ενεργητικού, οι τράπεζες της Ευρωζώνης κατάφεραν στο τρίτο τρίμηνο να μειώσουν το ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο 3,41% του συνολικού ενεργητικού, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015, τότε που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στοιχεία για τα NPLs. Η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια», με το υψηλότερο ποσοστό επισφαλειών, στο 37,4%, έχοντας υποχωρήσει σε σύγκριση με τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου(39,24%). Ακολουθεί η Κύπρος με 17,5%, η Πορτογαλία με 10% και η Ιταλία με 7%.

Το Λουξεμβούργο είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό NPLs, μόλις στο 0,91%, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ο συνολικός δείκτης βασικού κεφαλαίου(Capital ratio) ενισχύθηκε στο 18,05% από 18% του δευτέρου τριμήνου. Εσθονία, Λετονία και Λουξεμβούργο εμφανίζουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ και η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ισπανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια.
Η συνολική αξία των «κόκκινων δανείων» στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ. Η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Ηρακλής που θα βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «ξεφορτωθούν» μη-εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<