Θέμα voucherergasia.gr: Οι λογιστές είναι στα όρια τους…

Θέμα voucherergasia.gr: Οι λογιστές είναι στα όρια τους…

22 Απριλίου 2021

Σε απόγνωση είναι οι φοροτεχνικοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς, καθώς όπως λένε ολες οι πλατφόρμες στήριξης μέτρων κατά του κορωνοϊού περνούν από τους υπολογιστές τους!

Για μια σειρά αιτημάτων οι λογιστές των Χανιων προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία αυριο. Μάλιστα μέσω ανακοίνωσης έχει εξαγγείλει την κινητοποίηση ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής.

Όπως σημειώνουν, ολες σχεδόν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχει ανακοινώσει και έχει θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση περνούν μέσα από τα λογιστικά γραφεία, τα οποία, όπως δηλώνουν οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου, δεν προλαβαίνουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και στις απαιτήσεις των πελατών τους μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ψηφιακό «μποτιλιάρισμα» και οδηγώντας τους λογιστές σε απόγνωση.

Την ίδια στιγμή, οι λογιστές ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές που χρεώνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αναλυτικά:

Σε συνέχεια του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας καλούμε σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 με βασικά μας αιτήματα προς την διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών:

α/ Παράταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων για όλο το 2021 και εφαρμογή τους μόνο σε πιλοτική βάση για το τρέχον έτος σε συνδυασμό με την θέσπιση σοβαρών κινήτρων όπως ελάχιστου αφορολογήτου για όλες τις επιχειρήσεις και παράλληλη επιδότηση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής,

β/ Κατοχύρωση της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Λογιστή-Φοροτεχνικού κατόχου άδειας ασκήσεως ΟΕΕ για την ενημέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων και τον χαρακτηρισμό των οικονομικών πράξεων με νομοθετική διάταξη καθώς και όλων των λοιπών δηλωτικών υποχρεώσεων,


γ/ Κατοχύρωση του δικαιώματος ασθενείας και της δυνατότητας παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών του εξουσιοδοτημένου Λογιστή-Φοροτεχνικού για το διάστημα ασθενείας,

δ/ Υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων λόγω των πρωτόγνωρων σε όλους μας συνθηκών τουλάχιστον μέχρι 30/09/2021 και την δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο μέχρι 31/12/2021 μόνο για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή – Φοροτεχνικού.

Προς επίρρωση των άνωθι αιτηθέντων την ίδια ημέρα σύσσωμο το Δ.Σ. θα επιδώσει τα παρόντα αιτήματα παράλληλα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στην Διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. ΧΑΝΙΩΝ.

Το ψήφισμα:
Η εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων έχει και θετικά στοιχεία και αρνητικά στοιχεία.

Εφόσον έχει θετικά στοιχεία αποδεχόμαστε την εφαρμογή τους.

Εφόσον έχει όμως και αρνητικά στοιχεία, αντιδρούμε σε αυτά, και δεν δεχόμαστε την εφαρμογή του μέχρι την στιγμή που αυτά επιλυθούν, διότι μια τόσο σπουδαία προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Οι προϋποθέσεις που ζητάμε για να συμμετέχουμε στην προσπάθεια υποστήριξης των Ηλεκτρονικών Βιβλίων είναι οι εξής:

1η προϋπόθεση:

H εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων πρέπει εισαχθεί μέσω της υποστήριξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης η οποία βρίσκεται χρόνια τώρα στα όρια της αντοχής της. Βοηθώντας την αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει αρωγός της όλης προσπάθειας. Συνεπώς για την εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων απαιτείται προηγουμένως να υπάρξει αφορολόγητο στις επιχειρήσεις ύψους 12.000 ευρώ καθώς και μια ενιαία κλίμακα φορολογίας 20% έως τα εισοδήματα των 40.000 ευρώ. Στην ουσία μιλάμε για ένα μεσοσταθμικό συντελεστή 14%.

2η προϋπόθεση:

Πάταξη της φοροδιαφυγής με «παραθυράκια» δεν μπορεί να γίνει. Όλα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά. Περιπτώσεις όπου έως κάποια όρια δεν απαιτείται να υπογράψει ο αδειούχος φοροτεχνικός – λογιστής και έτσι να κρύβονται πίσω από αυτά «επαγγελματίες» που όταν δεν έχουν την ευθύνη της υπογραφής, βεβαίως και κάνουν ότι θέλουν, τούτες δεν είναι αποδεκτές. Η ευθύνη της υπογραφής είναι πολύ μεγάλη υπόθεση στον όλο σχεδιασμό των «MyData». Δύο μέτρα και δύο σταθμά και θα σταθούν εμπόδιο στην αποδοχή της φορολογικής συνείδησης.

Ζητούμε λοιπόν υποχρεωτική υπογραφή απάντων των δηλώσεων επιχειρήσεων με μηδενικό όριο και ταυτόχρονη ευθύνη του υπογράφοντα λογιστή φοροτεχνικού ακόμα και με απώλεια της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος ή και με ποινικές ευθύνες. Φαινόμενα να εμφανίζουν τα βιβλία Χ κέρδη και κάποιος κρυμμένος πίσω από αυτήν την απαλλαγή ευθύνης (τάχατες πως υπογράφει ο ίδιος ο πελάτης) να καταχωρεί στις δηλώσεις μειωμένα κέρδη ή φαινόμενα να υπογράφουν άλλοι, ούτε καν επαγγελματίες, ίσως μέσα και από τις ίδιες τις υπηρεσίες ελεγκτικών μηχανισμών πρέπει να λάβουν ένα τέλος.

3η προϋπόθεση:

Πάταξη της φοροδιαφυγής με την βοήθεια του επαγγελματία φοροτέχνη λογιστή που δεν είναι κάτοχος επαρκούς άδειας, όπως γίνεται τώρα, είναι κενή περιεχομένου.

Ζητούμε λοιπόν αναθεώρηση των διατάξεων των δικαιούχων λήψης άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού ώστε αυτή να μην την λαμβάνει εξαιτίας μιας απλής προϋπηρεσίας αλλά να απαιτείται επίσημη και επαρκή επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση, τουτέστιν οι αιτούντες λήψης αυτής της άδειας να είναι κάτοχοι σχετικών αναγνωρισμένων και επαρκών πτυχίων.

4η προϋπόθεση:

Η Εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με την βοήθεια του επαγγελματία φοροτέχνη λογιστή μπορεί είναι επιτυχής μόνο αν αποδοθεί στον Λογιστή- Φοροτεχνικό Ευθύνη και Προστασία. Επαναλαμβάνουμε: Να αποδοθεί στον Λογιστή- Φοροτεχνικό Ευθύνη και Προστασία.

4α) ΕΥΘΥΝΗ: Ζητάμε την δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου των ορίων ευθύνης του λογιστή φοροτεχνικού όπου όταν αυτοί υπερβαίνουν τα όρια να τους αφαιρείται η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν και ποινικές ευθύνες γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι «αυτούς» που καταστρέφουν το επάγγελμά μας.

4β) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Πέραν της προϋποθέσεως 2 & 3, να οριστεί σταθερό, και άπαξ ασυμβίβαστο μεταξύ των εργασιών του κατόχου άδειας Φοροτέχνη Λογιστή και των εργασιών που εκτελούν οι i) ορκωτοί ελεγκτές, ii) οι Πάροχοι Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης iii) οι Εταιρείες Λογισμικών Εφαρμογών και τέλος iv) Οι Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

5η προϋπόθεση:

Ανάδειξη του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού ως ένα κομβικό σημείο στην εφαρμογή του έργου αυτού, απαιτεί σεβασμό στο αυτονόητο δικαίωμα της αξιοπρεπούς του εργασίας. Ζητάμε, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος της υγείας του, να λαμβάνει το δικαίωμα παράτασης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο του ίδιου του λογιστή όσο και των πελατών του που τον έχουν εξουσιοδοτήσει μέσω Taxisnet. Πως μπορούν να συμβάλλουν με την απαιτούμενη επιστημονικότητα οι Λογιστές όταν δεν έχουν τα βασικά για μια αξιοπρεπή εργασία; Όταν θα βρίσκονται με πραγματικά προβλήματα υγείας θα επιβλέπουν «στο περίπου»; Είναι δυνατόν;

6η προϋπόθεση:

Για να επιβλέπονται και συντονίζονται όλα τα παραπάνω, λόγω και της σπουδαιότητας του θέματος, απαιτείται η δημιουργία Φοροτεχνικού Επιμελητηρίου ή αλλιώς η δημιουργία ενός βραχίονα του υφιστάμενου ΟΕΕ, ο οποίος θα έχει όμως αυτόνομη λειτουργία και θα ασκεί καθολικά την επίβλεψη του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού ως το μόνο αρμόδιο όργανο επί αυτού. Χωρίς τέτοια δικλείδα ασφάλειας για την διατήρηση της επιστημονικότητας του αναβαθμισμένου ρόλου του Λογιστών-Φοροτεχνικών το όλο εγχείρημα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων θα έχει μπροστά του πλήθος από κινδύνους.

7η προϋπόθεση:

Η Α.Α.∆.Ε. να αναλάβει και να εκπληρώσει, καμπάνια ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων άμεσα. Η ενημέρωση αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει, από αρμόδια στελέχη της Α.Α.∆.Ε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τρόπους ενημέρωσης: Τηλεόραση , ραδιόφωνο ,ιστοσελίδα , επιμελητήρια, επαγγελματικές οργανώσεις κλπ.

Ζητούμενο για μας είναι να τονιστεί και να αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος του Λογιστή – Φοροτεχνικού σε όλο το εγχείρημα που λέγεται «Ηλεκτρονικά Βιβλία – mydata»

Αναγκαία κρίνεται η πιλοτική εφαρμογή χωρίς πρόστιμα τουλάχιστον διετή για την προσαρμογή τόσο της ΑΑΔΕ όσο και των Εταιρειών Πληροφορικής , να εφαρμοστεί μέσα στην διετία η εφαρμογή πρώτα της ηλεκτρονικής διαβίβασης ( έσοδα ) όπως γίνεται παντού στο κόσμο και σε δεύτερο χρόνο η σύνοψη των βιβλίων. Τέλος θα πρέπει η εφαρμογή My Data να προσαρμοστεί απόλυτα στις διατάξεις των Ε.Λ.Π. και όχι να τα καταστρατηγεί περιπλέκοντας ξανά την διαδικασία στην πλάτη του λογιστή.

Ομοίως πρέπει να εφαρμοστούν διαδοχικά οι συμφωνίες του MyData με τις δηλώσεις. Στο πρώτο έτος να γίνει η συμφωνία με τις δηλώσεις ΦΠΑ και σε μεταγενέστερο έτος η έναρξη συμφωνίας και με τα Ε3.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις αν δεν υιοθετηθούν από τον νομοθέτη τότε η αποτυχία εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Βιβλίων είναι βέβαιη κάτι που δεν θα αφήσουμε να γίνει, διότι τα Ηλεκτρονικά Βιβλία πρέπει να εφαρμοστούν μόνο αν εγγυούνται την αλλαγή της ροής στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα προς το βέλτιστο, αλλά και της συνολικής Δημόσιας Διοίκησης προς το δικαιότερο, αφού αυτή θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της Φοροδιαφυγής που την ταλαιπωρούν από την σύσταση του Ελληνικού Κράτος.

Αν η εφαρμογή του σχεδίου αυτού δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση τότε τα αποτελέσματα θα είναι οικτρά, καταστρέφοντας μεγάλη μάζα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των εθνικών και πολυεθνικών κολοσσών. Μόνο αν υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης, λογιστών και φορολογουμένων πολιτών μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Και σε αυτό κεντρικό λόγο έχει ο ενδιάμεσος που λαμβάνει εκατέρωθεν τις πιέσεις και πρέπει να ανταπεξέλθει με έργο που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.
Αν δεν υιοθετηθούν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, η αποτυχία του έργου θα είναι δεδομένη ή οικτρή και σε αυτό δεν πρόκειται να είμαστε συνεργάτες κανενός.

Η αντίδρασή μας σε περίπτωση μη υιοθέτησης των προϋποθέσεων είναι η καθολική αποχή από την εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων μέχρι να υιοθετηθούν τα ζητούμενα. Το ψήφισμα αυτό θα ζητηθεί να πλαισιωθεί από όλους τους Συλλόγους Λογιστών Φοροτεχνικών της Χώρας και βεβαίως και από την Ομοσπονδία μας.

Αν τύχουμε υποστήριξης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όλοι μαζί, γιατί «μόνο όλοι μαζί μπορούμε».

Αν τύχουμε απαξίωσης δυστυχώς δεν έχει κανένα νόημα μόνοι μας να προσπαθούμε. Οι αλλαγές γίνονται μόνο με συνεργασία και αυτός θα είναι ο στόχος μας. Υποσχόμαστε αγώνα γι αυτό.

Τέλος ενημερώνουμε τους αρμοδίους του Υπουργείου και της Α.Α.Δ.Ε. ότι τελικά «θα κατέβουμε από το τρένο» αλλά όμως δεν θα μείνουμε στον σταθμό μόνοι μας. Θα περιμένουμε την επόμενη γραμμή για ένα τρένο πιο σύγχρονο, με βέλτιστη ασφάλεια …

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<