Αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο οι τρεις από τις τέσσερις δίκες για τα αναδρομικά συνταξιούχων δημοσίου

Αναβλήθηκαν για τον Μάρτιο οι τρεις από τις τέσσερις δίκες για τα αναδρομικά συνταξιούχων δημοσίου

14 Ιανουαρίου 2021

Aναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου 2021 οι τρεις από τις τέσσερις δίκες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου που επρόκειτο να γίνουν σήμερα.

Ο αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συμβουλίου Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, λόγω ελλείψεων στα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί και είναι αναγκαία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας της εκκρεμούς υπόθεσης. Το Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την σχετική απόφασή του.

Στις άλλες τρεις υποθέσεις το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέθεσε δήλωση παράστασης και σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν οριστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοιού αν ένα από τα δυο διάδικα μέρη δεν καταθέσει δήλωση παράστασης αναβάλλεται η υπόθεση.

Από την πλευρά των συνταξιούχων, πάντως, η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται ως μια κίνηση καθυστέρησης της υπόθεσης.

Αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου κρίνονται στο ΣτΕ τα αναδρομικά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους για αναδρομικά ποσά από επικουρικές και δώρα.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει να κάνει με την επιστροφή της περικοπής της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ, καθώς και με το αν τελικά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να πάρουν αναδρομικά και από τα Δώρα των κύριων συντάξεων, ενώ με πρόσφατες αποφάσεις οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιώνονται με αναδρομικά 5ετίας από τη μείωση του νόμου 4093 για συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Στην επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συνεδρίου αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν η επιστροφή των αναδρομικών 5ετίας θα αφορά και όσους δεν κατέφυγαν στα δικαστήρια.

Θετικές αποφάσεις

Πάντως, σε επίπεδο ατομικών προσφυγών έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων (πρώην δικαστικούς) με ποσά της τάξης των 35.000 ευρώ. Την πρώτη από αυτές τις αποφάσεις (η 363/2020) αποκάλυψε ο «Ε.Τ» της Κυριακής στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου με ποσό επιστροφής 35.838 ευρώ από αναδρομικά 4ετίας για τις περικοπές πάνω από τα 1.000 ευρώ με το νόμο 4093, ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία ακόμη (η 1569/2020) επιδικάζοντας την επιστροφή 35.211 ευρώ πάλι σε συνταξιούχο πρώην δικαστικό.

Εκτιμάται ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 7.000 αγωγές από συνταξιούχους του Δημοσίου, όλων των κατηγοριών (πολιτικοί, απόστρατοι, δικαστικοί κ.ά.), οπότε αναμένονται και άλλες παρόμοιες αποφάσεις.

Η δίκη που -εκτός απροόπτου- ξεκινά αύριο 15 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αφορά την εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων και των Δώρων από τις επιστροφές που πήραν οι συνταξιούχοι τον περασμένο Οκτώβριο και ήταν μόνον για τις κύριες συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία η κυβέρνηση τους κατέβαλε αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις και διεκδικούν να πάρουν αναδρομικά και για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, καθώς και για τα Δώρα (κύριων και επικουρικών) μια που αυτές οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, χωρίς όμως να επιστραφούν στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», τα διεκδικούμενα ποσά που κρίνονται στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, από μειώσεις και Δώρα, φτάνουν ως και τα 3.396 ευρώ, με δικαιούχους σε αυτή την περίπτωση σχεδόν 1,2 εκατ. συνταξιούχους που έχουν και επικουρική σύνταξη. Τυχόν θετική απόφαση και για τα Δώρα κύριων συντάξεων θα προσθέσει άλλα 500 ως 800 ευρώ για κάθε έναν από τα 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Κληρώνει…

Στο τραπέζι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκονται τα εξής 3 ενδεχόμενα:

* Η καταβολή αναδρομικών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις με τα ανάλογα Δώρα για 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

* Η πληρωμή αναδρομικών στις επικουρικές για 400.000 συνταξιούχους που έχον κάνει αγωγές ως τον Οκτώβριο του 2020 και πάντως όχι μετά τα αναδρομικά 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις.

* Η επιστροφή περικοπών από την ΕΑΣ που επιβλήθηκαν σε κύριες συντάξεις του Δημοσίου για μια διετία, και από το νόμο 4093, χωρίς χρονικό περιορισμό, δηλαδή ως και μια 5ετία για όλους.

Το ενδεχόμενο να γίνουν οι δίκες και να μην κερδίσουν τίποτε οι συνταξιούχοι είναι απίθανο γιατί το ζητούμενο δεν είναι αν οι μειώσεις που διεκδικούνται είναι αντισυνταγματικές, καθώς αυτό έχει κριθεί στο παρελθόν, αλλά το αν ο τρόπος που επιστράφηκε μέρος των δικαιούμενων αναδρομικών (σ.σ.: για 11 μήνες και για τις περικοπές κύριων συντάξεων) είναι συμβατός με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Τα ποσά ανά Ταμείο

Τα αναδρομικά που οφείλονται στις επικουρικές συντάξεις από τις μειώσεις του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 διαμορφώνονται ανά Ταμείο και ανά ποσό σύνταξης ως εξής:

ΙΚΑ

* Για συνταξιούχους που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη 312 ευρώ πριν από το φόρο, τα αναδρομικά είναι 2.197 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 221 ευρώ, αναδρομικά 1.556 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 169 ευρώ, αναδρομικά 710 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 379 ευρώ, αναδρομικά 3.052 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 243 ευρώ, αναδρομικά 1.714 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 160 ευρώ, αναδρομικά 800 ευρώ.

ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 370 ευρώ, αναδρομικά 3.396 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 272 ευρώ, αναδρομικά 1.919 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 180 ευρώ, αναδρομικά 1.379 ευρώ.

ΝΑΤ

* Για συνταξιούχους που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη 481 ευρώ πριν από το φόρο, τα αναδρομικά είναι 2.565 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 284 ευρώ, αναδρομικά 2.284 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 173 ευρώ, αναδρομικά 500 ευρώ.

ΤΑΜΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (δικηγορών, εμποροϋπαλλήλων, αρτοποιών κ.ά.)

* Για συνταξιούχους που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη 371 ευρώ πριν από το φόρο, τα αναδρομικά από την επιστροφή των αντισυνταγματικών μειώσεων είναι 2.987 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 283 ευρώ, αναδρομικά 1.997 ευρώ.

* Για συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη 187 ευρώ, αναδρομικά 810 ευρώ.

Δείτε εδώ τους σχετικούς πίνακες με τις συντάξεις

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<