Άμεσα δρομολογούνται παρεμβάσεις όπου χρειάζεται από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας για την απρόσκοπτη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας.
Πότε πρέπει να ανεβαίνει στο σύστημα «Εργάνη» μια σύμβαση εργασίας για πρόσληψη ημέρα Σάββατο, αλλά και πώς θα αποφευχθεί το πρόστιμο σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χτυπήσει την Ψηφιακή Κάρτα 10 λεπτά νωρίτερα; Πώς θα γίνει η απόλυτη καταγραφή της υπερωρίας για κάθε εργαζόμενο, σε χρόνο εμπρόθεσμο, ώστε να μη φανεί ότι η επιχείρηση θέλει να αποφύγει την καταβολή τους;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Εργασίας και πρόκειται να επιλύσει άμεσα, παρεμβαίνοντας – διορθώνοντας όπου χρειάζεται τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας. Συνδυαστικά με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος «Εργάνη ΙΙ», οι επαφές αρμόδιων στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων με εκπροσώπους της αγοράς είναι συνεχείς, ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια διαδικαστικά – τεχνικά ζητήματα, που όμως προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι στους οποίους ζητήθηκε να μεταφέρουν τη γνώση τους, για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, ήταν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές. Η πιλοτική έναρξη της χρήσης και επέκτασης της Ψηφιακής Κάρτας σε τουρισμό και εστίαση έχει κινητοποιήσει συνολικά τον μηχανισμό λειτουργίας στο υπουργείο Εργασίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, που τέθηκαν και τυπικά υπό το ίδιο καθεστώς καταγραφής του ωραρίου απασχόλησης «σε πραγματικό χρόνο» μόλις προ διμήνου, την 1η Ιουλίου, είναι θετικά.
Όμως και εκεί διαπιστώνονται ανακολουθίες και λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα, ειδικά στις πιο μικρές επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο. Γι’ αυτό και η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια, καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.
Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας. Ήδη, πριν από περίπου μία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε ειδική προπαρασκευαστική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία της κ. Κεραμέως, με τη συμμετοχή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Τεχνικά ζητήματα
Τέθηκαν και τότε τα τεχνικά ζητήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί ως προς τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, αλλά και οι ειδικές συνθήκες που πρέπει να ξεπεραστούν, λόγω της φύσης των τουριστικών επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από τη μαζική πρόσληψη εργαζομένων σε ένα κατάστημα εστίασης, λόγω έκτακτης εκδήλωσης, που μπορεί να λάβει χώρα εντός Σαββατοκύριακου. Είναι προφανές ότι η έγκαιρη καταγραφή αυτών των μαζικών προσλήψεων αποτελεί ζητούμενο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα μπορεί να αναγνώσει ότι πρόκειται για περιπτώσεις «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν διεξαχθεί έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, θα επιβληθούν πρόστιμα, που μπορεί να αδικούν τον εργοδότη, που θέλει να έχει καταγεγραμμένους τους εργαζομένους σε «πραγματικό χρόνο».
Την ίδια στιγμή βέβαια, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι οι ελεγκτές πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιχειρείται να «κουκουλωθούν» παραβάσεις με υπερβάσεις ωραρίων. Άλλωστε αποτελεί την πιο «διαδεδομένη» μορφή παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι τυχόν εντοπισμός της επιφέρει έως και το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί, δηλαδή 10.500 ευρώ ανά περίπτωση.