Σημερα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Σημερα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

21 Δεκεμβρίου 2020

Σημερα πρέπει να καταβάλει και το κράτος το δικό του μερίδιο στο Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Όσοι μπήκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, το μερίδιο του Δώρου από το κράτος θα το λάβουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το δώρο στη συγκεκριμένη ημερομηνία προβλέπεται η σύλληψη του εργοδότη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και η επιβολή προστίμου. 

Πιο αναλυτικα:

Κατ’ αρχάς, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πληρωμών από τους εργοδότες. Έτσι, τόσο οι επιχειρήσεις, που κατέβασαν ρολά λόγω lockdown, καθώς και οι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, καταβάλλουν το επίδομα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12/2020.

Από εκεί και πέρα, το ποσό του επιδόματος, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος, δηλαδή επί των 534 ευρώ για όλους τους μήνες, εκτός του Νοεμβρίου, όπου η αποζημίωση ειδικού σκοπού αυξήθηκε στα 800 ευρώ, με στόχο αυτή η διαφορά των 266 ευρώ να καλύψει τις απώλειες για αποδοχές ως 800 ευρώ.
Η καταβολή της ως άνω αναλογίας πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω της «ΕΡΓΑΝΗΣ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:


α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30/11, η καταβολή πραγματοποιείται έως σήμερα

β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1/12 έως 31/12, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31/1/2021.

Τι ισχύει για εργαζόμενους που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ -Παραδείγματα
Η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπου το Κράτος καλύπτει το 60% της μισθολογικής διαφοράς, που προκύπτει από τη μείωση των ωρών εργασίας.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του δώρου Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κι αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».


Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα έχει επεξεργαστεί η επιστημονική ομάδα του Taxheaven:

Για καθαρό μισθό 650 ευρώ, εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, θα λάβει συνολικά 702,43 ευρώ αντί 677,08 ευρώ που θα λάμβανε εάν δεν έμπαινε σε αναστολή. Ο εργαζόμενος θα έχει όφελος 25,35 ευρώ.
Αν ο ίδιος εργαζόμενος είχε τεθεί σε αναστολή και στο τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου, θα πάρει συνολικά 655,62 ευρώ, δηλαδή θα έχει απώλεια 21,46 ευρώ.
Για καθαρό μισθό 800 ευρώ, εργαζόμενος σε αναστολή το Νοέμβριο- Δεκέμβριο, θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων 823,48 ευρώ αντί 833,33 ευρώ, δηλαδή θα έχει απώλεια 9,85 ευρώ.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι και στις τρεις περιπτώσεις, δεν έχει συνυπολογιστεί στο ισοζύγιο οφέλους- απωλειών των εργαζομένων, η διαφορά των 266 ευρώ στην ειδική αποζημίωση της αναστολής του Νοεμβρίου.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<