Τσακλόγλου: Τρία καλά νέα για τις συντάξεις και ένα καμπανάκι για το Ασφαλιστικό

Τσακλόγλου: Τρία καλά νέα για τις συντάξεις και ένα καμπανάκι για το Ασφαλιστικό

24 Απριλίου 2021

Για θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά για κατηγορίες συνταξιούχων έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι το Ασφαλιστικό πιέζεται σήμερα -και θα συνεχίσει στο μέλλον- από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον Ηλία Γεωργάκη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι μέσα στη χρονιά που πέρασε δημοσιεύτηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τον νόμο Βρούτση (4670/20) και ότι ο ΕΦΚΑ εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για να ολοκληρώσει το λογισμικό για την εφαρμογή τους.

Προσθέτει ότι υπάρχει «η εκκρεμότητα της αναπροσαρμογής των συντάξεων για όσους έχουν δουλέψει πάνω από 30 χρόνια. Ο σχεδιασμός είναι τυχόν αναδρομικά να πληρωθούν μετά τις προκαταβολές σύνταξης, οι οποίες σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Κατόπιν θα επιστραφούν πρώτα τα αναδρομικά όσων έχουν βγει στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και στη συνέχεια των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία».

Αποκαλύπτει ακόμη ότι, μετά τα αναδρομικά για την προσωρινή σύνταξη, θα δοθούν σε δύο στάδια τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, πρώτα για τους συνταξιούχους πριν από το 2016 και μετά για τους παλαιούς (μετά το 2016).

Ερωτάται ακόμη για την ανησυχία στους ασφαλισμένους, ενόψει των θεσμοθετημένων αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το νέο έτος.

Οπως σημειώνει ο κ. Τσακλόγλου: «Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων ασφαλισμένων είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας έως και 18/8/2015, ούτε εθίγησαν ούτε θίγονται. Για τους ασφαλισμένους που κατά τη μεταβατική περίοδο από 19/8/2015 έως 31/12/2021 συμπληρώνουν τόσο τον θεμελιωτικό χρόνο ασφάλισης όσο και τα παλαιά όρια ηλικίας, δηλαδή αυτά που ίσχυαν μέχρι 18/8/2015, προβλέφθηκαν νέα μεταβατικά όρια ηλικίας. Ο καθένας από αυτούς τους ασφαλισμένους κατοχυρώνει το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας που του αντιστοιχεί με βάση το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο συμπληρώνει αθροιστικά το παλαιό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του πλασματικού χρόνου που θα αναγνωρίσει έως τότε, και μπορεί να πάρει σύνταξη οποτεδήποτε συμπληρώσει το κατοχυρωθέν αυτό μεταβατικό όριο ηλικίας. Για κάθε άλλο ασφαλισμένο, θα ισχύουν τα γενικά όρια ηλικίας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν άλλαξε κάτι από τα ισχύοντα, ούτε σκοπεύει να θίξει όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα».

Ο υφυπουργός επιμένει ιδιαίτερα στους κινδύνους για το Ασφαλιστικό από το δημογραφικό στην Ελλάδα

Ξεκαθαρίζει ότι «η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν αμφισβητείται», αλλά επισημαίνει ότι «ο δημογραφικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για να συνεχίσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα».

Ακόμη, τονίζει ότι «αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων. Για να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων απαιτούνται σημαντικές μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι οποίες, εκ των πραγμάτων, θα λείψουν είτε από άλλα πεδία άσκησης κοινωνικής πολιτικής είτε από επενδυτικές πολιτικές που αυξάνουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Στον αντίποδα, το κύριο πλεονέκτημα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είναι ότι οι αποδόσεις του δεν εξαρτώνται από τη γήρανση του πληθυσμού». 

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<