voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Σύντομα οι ανακοινώσεις, λέει ο Παπαθανάσης

    Παπαθανάσης: 142,969 εκατ. ευρώ σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media

    Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

    Πιλοτική εξαλίευση λαγοκέφαλων με οικονομικό κίνητρο εξετάζει το ΥΠΑΑΤ

    Πιλοτική εξαλίευση λαγοκέφαλων με οικονομικό κίνητρο εξετάζει το ΥΠΑΑΤ

    Παγώνη: Για μισή ώρα παραμένει ο κορωνοϊός στο ασανσερ, αν κάποιος φτερνιστεί

    Καμία παράταση για την απογραφή ανελκυστήρων

  • Εκπαίδευση

    Συγχωνεύονται 70 Νηπιαγωγεία και 12 Δημοτικά

    Άρχισε ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Τι προβλέπει – Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

    ΥΠΑΙΘΑ: Νέες σχολικές μονάδες, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα για το σχολικό έτος 2026-2027

    ΥΠΑΙΘΑ: Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΣΑΕΚ και ΕΣΚ

    πανελλαδικες-επαλ-τριτη-μετρα-προστασιας

    Αποτελέσματα Πανελληνίων 2026: Πότε και πού θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες – Μέχρι σήμερα η προθεσμία για το SMS

  • Θέσεις εργασίας
    e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων

    e-ΕΦΚΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Κατατέθηκαν 20.828 αιτήσεις για 4.747 προσλήψεις

    Σχολική Καθαριότητα: Στις 16.021 θα φθάσουν οι προσλήψεις για το νέο έτος

    Σχολική Καθαριότητα: Στις 16.021 θα φθάσουν οι προσλήψεις για το νέο έτος

    Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

    Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

  • Οικονομία

    Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων

    e-ΕΦΚΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις

    Κόκκινα δάνεια: Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών

    Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις

    ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό το «καλάθι» των Ελλήνων στο σούπερ μάρκετ συγκριτικά με 8 χώρες

  • Εργασιακά

    Δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων έως 300 ευρώ

    Τι αλλάζει στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2027

    Πώς οι εργοδότες αξιολογούν δεξιότητες, παραγωγικότητα, προσλήψεις στην εποχή του ΑΙ

    Πώς οι εργοδότες αξιολογούν δεξιότητες, παραγωγικότητα, προσλήψεις στην εποχή του ΑΙ

  • VOUCHER

    Δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    Τουρισμός για όλους: Περισσότεροι δικαιούχοι, μεγαλύτερη διάρκεια, από πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Tα οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

  • Πολιτική
    Μητσοτάκης: Η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι προτεραιότητα – Επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο (VIDEO)

    Κυρ. Μητσοτάκης για Κτηματολόγιο: Μία εκκρεμότητα 200 ετών έχει επιλυθεί

    Π. Μαρινάκης: “Τα υπερέσοδα θα καθορίσουν τις παροχές”

    Π. Μαρινάκης: Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης η στήριξη οικογενειών, συνταξιούχων και ευάλωτων ομάδων

    Ο Ερντογάν έδωσε εντολή για την επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το posokanei ήρθε για να μείνει και κάθε εβδομάδα θα γίνεται καλύτερο

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την πληρωμή

από Ανδρέας Κριτσωτάκης
13/10/2020
σε Οικονομία

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σην τελική ευθεία μπαίνει η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η μεγάλη πληρωμή ξεκινά στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και θα γίνει σε 4 κύματα, ενώ θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ακολουθώντας την τακτική πληρωμή των κύριων συντάξεων. 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, τις δυο υπουργικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή των αναδρομικών σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες παρουσιάζει το ethnos.gr, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, αυτή ήταν και η επικρατέστερη λύση που είχε πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, καθώς αναζητούνταν ο βέλτιστος τρόπος καταβολής των αναδρομικών στους κληρονόμους. Συνεπώς οι κληρονόμοι δικαιούνται αναδρομικά με τρεις προϋποθέσεις: 

Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 
Έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος
Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξει ο e-ΕΦΚΑ
Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Όπως αναφέρουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, ο «έλεγχος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα». 

ΣχετικάΆρθρα

Όλες οι αλλαγές και οι ανατροπές που φέρνει στις συντάξεις το 2023

27/12/2022

Συντάξεις: Συνωστισμός στην έξοδο

14/12/2022

Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν τώρα 350.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Αναδρομικά θα λάβουν και οι κληρονόμοι, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την αυλαία ανοίγουν οι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ και κλείνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Αναλυτικά: 

Η πρώτη καταβολή αναδρομικών τοποθετείται την μεθεπόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ, σε πρώην μισθωτούς με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9). 
Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0,2,4,6,8,).
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.
Η εξόφληση των αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, όταν θα καταβληθούν τα σχετικά ποσά σε συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ, σε δημοσιογράφους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τραπεζουπαλλήλους του πρ. ΕΤΑΤ και πρώην υπαλλήλους της ΔΕΗ. 
Απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα
Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Επιστρέφονται αναδρομικά ποσά συντάξεων και προσυνταξιοδοτικών παροχών που αντιστοιχούν στις πραγματοποιηθείσες μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, οι οποίες θεσπίστηκαν με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α’ 40) και τις διατάξεις της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), καθώς και με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 476/28-02-2012 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 499).

Άρθρο 2

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι επιστροφής αναδρομικών ποσών είναι οι, κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας:
(α.) συνταξιούχοι όλων των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών κύριας ασφάλισης που εντάχθηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καθώς και οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαιρουμένων των συνταξιούχων του Δημοσίου, και των συνταξιούχων υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βάρυναν το Δημόσιο, είτε βάρυναν τους οικείους φορείς, καθώς και των συνταξιούχων υπαλλήλων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των Ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α΄ 276), για το χρονικό διάστημα του άρθρου 1 της παρούσας.

(β.) συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγείτο από το τέως Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το τέως Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Τα αναδρομικά ποσά που επιστρέφονται στους συνταξιούχους του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αντιστοιχούν στις μειώσεις που εφαρμόστηκαν στο 50% του συνολικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής, το οποίο αντιστοιχεί σε κύρια σύνταξη, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α’ 40) και τις διατάξεις της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) για το χρονικό διάστημα του άρθρου 1 της παρούσας.

(γ.) συνταξιούχοι του πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), αναφορικά με τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις τους με βάση την υπ’ αριθμ. 476/28-02-2012 (Β’ 499) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για το χρονικό διάστημα του άρθρου 1 της παρούσας.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου της παραγράφου 1, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.
 Για τους δικαιούχους της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα.
 Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 

Άρθρο 3

Ειδικότερες Περιπτώσεις

Σε περίπτωση λήψης μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης, επιστρέφεται στον δικαιούχο μόνο το ποσό που αφορά στην περικοπή που έχει διενεργηθεί βάσει των ανωτέρω διατάξεων στην κύρια σύνταξη. 
Σε περίπτωση λήψης δυο κύριων συντάξεων, μία εκ των οποίων από μη αναγραφόμενο στο άρθρο 2 της παρούσας φορέα, επιστρέφονται στον δικαιούχο τα ποσά που αφορούν στην μείωση που έχει διενεργηθεί βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 στην κύρια σύνταξη που εμπίπτει στις διατάξεις της παρούσας.
Άρθρο 4

Φορέας Καταβολής

Ο e-ΕΦΚΑ, ως οιονεί καθολικός διάδοχος των εντασσόμενων σε αυτόν πρώην φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών κατά τα άρθρα 53 επ. του ν. 4387/2016, διενεργεί επιστροφές στους συνταξιούχους που υπάγονται σε αυτόν.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως φορέας ασφάλισης του προσωπικού της, επιστρέφει στους συνταξιούχους της τα ποσά συντάξεων που αντιστοιχούν σε μειώσεις κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α’ 40) και της περ. 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.5. της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως και την 12.05.2016.
Άρθρο 5

Τρόπος και Χρόνος Καταβολής

Η καταβολή των επιστρεπτέων από τον e-ΕΦΚΑ ποσών γίνεται με εφάπαξ καταβολή μέχρι την 31η.12.2020.
Το μικτό ποσό  που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για το διάστημα από 11.6.2015 έως 31.06.2015 και σε ποσοστό έξι τοις εκατό (6%) από 01.07.2015 έως 12.5.2016.
Τα ανωτέρω ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.
Τα ανωτέρω ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 (Α’ 167).
Απόφαση για το Δημόσιο τομέα
Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Επιστρέφονται αναδρομικά ποσά συντάξεων που αντιστοιχούν στις πραγματοποιηθείσες μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, οι οποίες θεσπίστηκαν με τις διατάξεις της υποπαρ. Β3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222).

 

Άρθρο 2

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι επιστροφής αναδρομικών ποσών είναι οι, κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας, συνταξιούχοι του Δημοσίου, και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις του βαρύνουν το Δημόσιο, είτε τους οικείους φορείς, καθώς και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α’ 276), και οι οποίοι εντάχθηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καθώς και οι συνταξιούχοι της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016.
 Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου της παραγράφου 1, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.
 Για τους δικαιούχους της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος. Ο έλεγχος γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους κανόνες δειγματοληψίας που ορίζονται από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων και Εφάπαξ Δημοσίου, της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Δημοσίου Τομέα, στις οποίες και αποστέλλονται τα αποτελέσματα.
 Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 

Άρθρο 3

Ειδικότερες Περιπτώσεις

Σε περίπτωση λήψης μίας κύριας και μίας επικουρικής σύνταξης, επιστρέφεται στο δικαιούχο μόνο το ποσό που αφορά στην περικοπή που έχει διενεργηθεί βάσει των ανωτέρω διατάξεων στην κύρια σύνταξη. 
Σε περίπτωση λήψης δυο κύριων συντάξεων, μία εκ των οποίων από μη αναγραφόμενο στο άρθρο 2 της παρούσας φορέα, επιστρέφονται στον δικαιούχο τα ποσά που αφορούν στην μείωση που έχει διενεργηθεί βάσει των ανωτέρω διατάξεων στην κύρια σύνταξη που εμπίπτει στις διατάξεις της παρούσας.
 

Άρθρο 4

Φορέας Καταβολής

Ο e-ΕΦΚΑ, στον οποίο περιήλθαν σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν.4387/2016 οι εν γένει αρμοδιότητες που αφορούν στις συντάξεις του Δημοσίου διενεργεί επιστροφές στους συνταξιούχους που υπάγονται σε αυτόν, καθώς και στους συνταξιούχους της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016.

Άρθρο 5

Τρόπος και Χρόνος Καταβολής

Η καταβολή των επιστρεπτέων από τον e-ΕΦΚΑ ποσών γίνεται με εφάπαξ καταβολή μέχρι την 31η.12.2020.
Το μικτό ποσό  που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για το διάστημα από 11.6.2015 έως 31.06.2015 και σε ποσοστό έξι τοις εκατό (6%) από 01.07.2015 έως 12.5.2016.
Τα ανωτέρω ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.
Τα ανωτέρω ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, του Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 (Α’ 167).
Ο μέσος όρος των αναδρομικών κυμαίνεται από 1.300 έως 1.800 ευρώ, ενώ τα καθαρά ποσά από 600 έως και 8.600 ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, τα αναδρομικά θα πληρωθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου, αλλά θα υπάρχει χωριστός κωδικός για να γνωρίζει ο καθένας τι εισπράττει. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Ετικέτες: συντάξεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    23 Ιούν 2026

  • e-ΕΦΚΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις

    23 Ιούν 2026

  • Κόκκινα δάνεια: Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών

    23 Ιούν 2026

  • ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό το «καλάθι» των Ελλήνων στο σούπερ μάρκετ συγκριτικά με 8 χώρες

    23 Ιούν 2026

  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Συγκροτούμε το μεγαλύτερο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας, ως προς το ιδιωτικό χρέος, μετά την κρίση

    23 Ιούν 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • Συντάξεις Ιουλίου 2026: Πότε θα φανούν τα χρήματα στους λογαριασμούς

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Τουρισμός για όλους: Περισσότεροι δικαιούχοι, μεγαλύτερη διάρκεια, από πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    15 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από αύριο έως τις 26 Ιουνίου

    8 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Εκτακτο Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί: Ποιος από τους δύο χωρισμένους γονείς θα λάβει τα χρήματα

    7 shares
    Share 3 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.