voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    ΠΟΥ, ICAO και IMO: Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ναυτικών και των πληρωμάτων αεροσκαφών

    Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες περικόπτουν πτήσεις λόγω της κρίσης στα καύσιμα

    Ισχυρές βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα σήμερα – Αφρικανική σκόνη στη νοτιοανατολική χώρα

    Δ. Μιχαηλίδου: Διπλάσιοι οι δικαιούχοι, ένα χρόνο μετά την άρση της αδικίας για το επίδομα κώφωσης

    Δ. Μιχαηλίδου: Διπλάσιοι οι δικαιούχοι, ένα χρόνο μετά την άρση της αδικίας για το επίδομα κώφωσης

    Πότε αναμένεται να καταργηθούν τα SMS – Οι πιθανές ημερομηνίες

    Fuel Pass 2026: Νέα απάτη μέσω SMS

  • Εκπαίδευση
    Συμμετοχή των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους στις 24/04 – Κλειστοί οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί

    Στο Ηράκλειο η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη – Τι θα πει με τους ξενοδόχους

    Σ. Ζαχαράκη: Η εκπαίδευση δεν πρέπει να ακολουθεί την εποχή, αλλά να τη διαμορφώνει

    Πανελλαδικές: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

    Πανελλαδικές: Παράταση προθεσμίας αιτήσεων για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

    Από 25 Ιουλίου αρχίζουν οι αιτήσεις για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών

    Eκπαιδευτικοί: Από 20/04 αρχίζουν τα μαθήματα επιμόρφωσης επιπέδου ΤΠΕ Β1 και Β2

  • Θέσεις εργασίας
    ΔΕΥΑΛ: Προχωρά σε 39 προσλήψεις με οκτάμηνη διάρκεια

    ΔΕΥΑΛ: Προχωρά σε 39 προσλήψεις με οκτάμηνη διάρκεια

    Προσλήψεις στα νοσοκομεία εκτός ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία για τις 817 μόνιμες θέσεις

    ΑΣΕΠ 1Κ/2026: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για 510 θέσεις στην Υγεία

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 2Γ/2024: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα επιλαχόντων

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    Η ΔΥΠΑ φέρνει στην Ξάνθη το 10ο Job Ready – Εργαστήρια για ένταξη στην αγορά εργασίας

  • Οικονομία
    Κυρ. Πιερρακάκης: “Η τεχνολογία πρέπει να βοηθήσει τη σχέση δασκάλου – μαθητή”

    Κ. Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

    Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από τουρισμό στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

    Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass

    Έρχεται νέο Fuel Pass και παράταση στα μέτρα στήριξης

    Κορωνοϊός: Βρέθηκαν θετικά πέντε δείγματα τουριστών

    Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από τουρισμό στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026

  • Εργασιακά
    Συμμετοχή των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους στις 24/04 – Κλειστοί οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί

    ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο- Αυξήθηκαν οι επιδοτούμενοι

    ΔΥΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία σε σχέση με τον Μάρτιου του 2025

    Παρατείνεται έως το 2028 η εργασία των πρώην εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στους φορείς υποδοχής μέσω ΔΥΠΑ

    Παρατείνεται έως το 2028 η εργασία των πρώην εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στους φορείς υποδοχής μέσω ΔΥΠΑ

    “Στον αέρα” χιλιάδες συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα

    Συντάξεις Μαΐου: Νωρίτερα οι πληρωμές

  • VOUCHER
    ΟΑΕΔ: Συνεχίζεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021/22 έως τις 31/7

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027: Πρεμιέρα αιτήσεων σήμερα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Κοινωνικός Τουρισμός – Χορμόβα: «Ανοιχτοί στο να συζητήσουμε το θέμα της Κρήτης για το 2026-27»

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    Την Τετάρτη 15/4 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

    Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

    Πότε ξεκινά ο κοινωνικός τουρισμός και ποιες αλλαγές θα έχει

  • Πολιτική
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια

    Επιτροπή Δεοντολογίας: Ομόφωνη εισήγηση για άρση ασυλίας Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

    Νέος υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αθανάσιος Καββαδάς

    Νέος υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αθανάσιος Καββαδάς

    Μητσοτάκης για τον πληθωρισμό: “Αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο, ο πληθωρισμός θα ήταν 2%”

    Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να σιωπήσω μπροστά στην κανονικοποίηση της τοξικότητας που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Εφορία: Τα 11 σημεία που πρέπει να προσέξετε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς

από Σταύρος Καραΐνδρος
28/11/2020
σε Οικονομία

105
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων υποχρεούνται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν καλύψει ποσοστό έως και 30% του συνολικού φετινού ετησίου πραγματικού εισοδήματός του με προσωπικά έξοδα αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, εξοφληθέντα δια ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Την υποχρέωση αυτή πρέπει να την εκπληρώσουν για να μη χρεωθούν με επιπλέον φόρο 22%, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2021 για το φορολογικό έτος 2020.

Ενώ απομένουν πλέον στους φορολογούμενους αυτούς ελάχιστες μέρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος φορολογικού έτους για να εκπληρώσουν την συγκεκριμένη υποχρέωση, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίσουν προκειμένου να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δείτε πίνακα με το ποσό που πρέπει να καλύψετε ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

ΣχετικάΆρθρα

Κρήτη: «Ψίχουλα» οι αποζημιώσεις για ζημιές από την κλιματική αλλαγή

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πληρωμές για την ενιαία ενίσχυση

21/04/2026
Τα 75 εισοδήματα και επιδόματα που θα σταλούν στην ΑΑΔΕ

Τimologio ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής

21/04/2026

Το money-money.gr παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με τα παρακάτω 10 σημεία SOS που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα:

1. Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με τα οποία πρέπει να εξοφλούνται τα προσωπικά έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών ώστε να μειωθεί ο αναλογών φόρος εισοδήματος, δηλαδή να αποφευχθεί η πληρωμή επιπλέον φόρου 22%, είναι:

α) οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards),

β) η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές),

γ) η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και

δ) η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).

2. Το συνολικό ποσό δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής έως το τέλος του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε ποσοστό 30% του φετινού πραγματικού ετησίου εισοδήματος, που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική-αγροτική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία. Το απαιτούμενο αυτό ποσό δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

3. Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

4. Στο πραγματικό εισόδημα βάσει του οποίου προσδιορίζεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στην διαζευγμένη σύζυγο ή στον διαζευγμένο σύζυγο ή σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον το ποσό αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το επιπλέον εισόδημα, το οποίο προκύπτει ως “προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων” από την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

5. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία οι δαπάνες, που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος εντός του 2020 για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ (ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών), για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), καθώς και για ενοίκια κατοικιών, επαγγελματικής στέγης και παιδιών που σπουδάζουν, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση είναι οι ανωτέρω δαπάνες να έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

6. Στην περίπτωση που έχουν κατασχεθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του φορολογούμενου, το όριο των δαπανών που πρέπει να έχει εξοφλήσει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.

7. Οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής:

(α) Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

(β) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

(γ) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

(δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

(ε) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ).

(στ) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

(ζ) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

(η) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

(θ) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

(ι) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

(ια) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

(ιβ) Οι φυλακισμένοι.

8. Σε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από συζύγους, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος ενός συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Στην κοινή δήλωση, όταν ένας εκ των δυο συζύγων ή των μερών ενός συμφώνου συμβίωσης ανήκει στα πρόσωπα των περιπτώσεων για τα οποία δεν απαιτείται η πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εφόσον πραγματοποιεί δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε το δηλωθέν ποσό των δαπανών του δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

9. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τότε ο φόρος που προκύπτει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προσαυξάνεται κατά το 22% της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος (πραγματοποιηθέντος) ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

10. Οι τράπεζες αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις δαπάνες που έχουν εξοφλήσει οι πελάτες τους-φυσικά πρόσωπα με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εντός εκάστου φορολογικού έτους. Ειδικότερα, οι τράπεζες αποστέλλουν:

(α) Όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες – με εξαίρεση τις προπληρωμένες κάρτες στις οποίες πιστώνεται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) – για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς επαγγελματικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις περιπτώσεις των πιστωτικών καρτών, εάν η συναλλαγή έχει γίνει σε δόσεις, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκκαθάρισης του ποσού της κάθε δόσης.

(β) Όλες τις συναλλαγές για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν, με χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία, εφόσον ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει δηλωθεί από την επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ που είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.aade.gr/epicheireseis/phorologikes-yperesies/epaggelmatikos-logariasmos

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους.

Ειδικά για τις πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τα στοιχεία που αποστέλλονται υπολογίζονται με βάση τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν καταχωρηθεί στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και αφορούν αναδρομικά όλες τις συναλλαγές του έτους αναφοράς, εφόσον ο δικαιούχος έχει δηλώσει στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ ότι ο επαγγελματικός λογαριασμός ισχύει για όλη την οικονομική χρήση του έτους αναφοράς (π.χ. 2020, 2021, κ.λπ).

Η μείωση του φόρου (γνωστή και ως ‘χτίσιμο αφορολόγητου’) επιτυγχάνεται με συναλλαγές που έγιναν ηλεκτρονικά με επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δηλώσει έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εάν κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, τότε οι συναλλαγές για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού της συγκεκριμένης επιχείρησης ή του συγκεκριμένου ελεύθερου επαγγελματία δεν θα περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που αποστέλλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο, μπορούν να προσμετρηθούν για την μείωση του φόρου του φορολογούμενου εφόσον αυτός τις δηλώσει με δική του πρωτοβουλία στα σχετικά πεδία της φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις συναλλαγές για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με χρήση τραπεζικής επιταγής ή μέσω της καταβολής μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay) αφού οι τράπεζες δεν γνωρίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις τον ΑΦΜ κάθε πληρωτή/δικαιούχου της μείωσης του φόρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος θα μπορεί να δηλώσει στην ΑΑΔΕ επιπλέον δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Τα σχετικά πεδία στη δήλωση του Ε1 (κωδικοί 049 και 050) θα είναι «ανοικτά», προκειμένου ο φορολογούμενος να μπορεί να δηλώσει επιπλέον δαπάνες.

11. Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο εκτύπωσης της συναλλαγής από το τερματικό μηχάνημα (POS) κ.λπ, δίχως να απαιτείται η συλλογή αποδείξεων.

Τα έγγραφα (π.χ. κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού) που αποδεικνύουν την εξόφληση της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψη υπηρεσιών, φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της ΑΑΔΕ για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.

Πηγή: money-money.gr

Ετικέτες: ΑΑΔΕηλεκτρονικές αποδείξεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Κ. Πιερρακάκης: «Το πλεόνασμα θα είναι πάνω από τον στόχο. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στους πολίτες»

    21 Απρ 2026

  • Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από τουρισμό στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

    21 Απρ 2026

  • Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από τουρισμό στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026

    21 Απρ 2026

  • ΙΕΛΚΑ: 6 στους 10 αναβάλλουν αγορές – Το 81% ζητά επίδομα για το ρεύμα

    21 Απρ 2026

  • Τimologio ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής

    21 Απρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή»

    Πίνακες εκπαιδευτικών: Μέχρι την Τετάρτη (22/04) οι δύο νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Καταργούν τον ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

    28 shares
    Share 11 Tweet 7
  • ΑΣΕΠ 1Κ/2026: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για 510 θέσεις στην Υγεία

    18 shares
    Share 7 Tweet 5
  • ΕΛ.ΑΣ.: Προχωρά σε 50 προσλήψεις ορισμένου χρόνου

    16 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Κοινωνικός τουρισμός: Τα αναλυτικά δεδομένα – Πόσοι είναι οι δικαιούχοι

    9 shares
    Share 4 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.