voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Από αγροτικές εργασίες με καταστροφέα η μεγάλη πυρκαγιά στην Αργολίδα – Συνελήφθησαν 57χρονος και 53χρονη – Συνολικά 11 συλλήψεις σε Αργολίδα, Ηλεία, Σέρρες, Αττική και Λέσβο

    Ε.Μ.Υ

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια – Σε γενική επιφυλακή παραμένει το Πυροσβεστικό Σώμα

    πυρκαγιές

    Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες προστασίας από τον καπνό των πυρκαγιών – Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο

    Παλιές ταυτότητες: Παράταση έως το 2027

  • Εκπαίδευση
    κεπα

    Παιδικοί σταθμοί: Τι αλλάζει και ποιοι επωφελούνται

    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και αύριο

    3+1 ερωτήσεις για τους βρεφονηπιακούς – Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται

    ΥΠΑΙΘΑ: Ανακοινώθηκε η εξεταστέα ύλη για ΕΠΑ.Λ και Πρότυπα ΕΠΑ.Λ

    Μόνιμοι διορισμοί και αναπληρωτές: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για τις δηλώσεις περιοχών και τις τοποθετήσεις

    Μόνιμοι διορισμοί και αναπληρωτές: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για τις δηλώσεις περιοχών και τις τοποθετήσεις

  • Θέσεις εργασίας
    Τον Ιούνιο τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ της προκήρυξης ΑΣΕΠ 2Γ/2022 – Νέα προκήρυξη για 3.500 προσλήψεις

    ΑΣΕΠ: 3.265 προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου και Δημοτικού

    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ 5Κ/2026: Κατατέθηκαν 1.138 αιτήσεις για 51 προσλήψεις

    Έως τις 7 Σεπτεμβρίου η προθεσμία αιτήσεων για προσλήψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα

    Έως τις 7 Σεπτεμβρίου η προθεσμία αιτήσεων για προσλήψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2025: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 43 προσλήψεις

  • Οικονομία
    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 3 έως 7 Αυγούστου

    Τέλος Αυγούστου «κλείνουν» δύο προγράμματα Κατοικίας – Πάνω από 15.000 νοικοκυριά εξασφάλισαν δάνειο «Σπίτι μου ΙΙ»

    ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο με πλήρη απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

    Πετρέλαιο κίνησης: Σε ισχύ από σήμερα η νέα κρατική επιδότηση – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

  • Εργασιακά
    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    Δωρεάν ένσημα από τη ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους

    Χαράτσι 50% στον μισθό σε όσους γονείς πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους

    Επίδομα αδείας: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί – Πόσα χρήματα θα λάβετε

    Φιλοδωρήματα: Πώς επηρεάζει η αύξηση του αφορολόγητου τους εργαζόμενους – Δείτε παραδείγματα

    ΠΟΕΣ: «Κανένα επίδομα επικινδυνότητας δεν θεσπίστηκε για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

    Ένοπλες Δυνάμεις: Επίδομα διοίκησης έως 500 ευρώ για περίπου 2.000 στελέχη

  • VOUCHER
    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ποια ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και αύριο

    3+1 ερωτήσεις για τους βρεφονηπιακούς – Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται

    Xωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι πολύτεκνες οικογένειες για τα vouchers βρεφονηπιακών σταθμών

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τα voucher – Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

  • Πολιτική
    Προσλήψεις στο δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 17.942 διορισμοί το 2023

    Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης – Τέλος σε 25 δικαιολογητικά με μία απλή δήλωση

    Υπουργείο Υγείας: Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δωρεάν διαμονή γιατρών και νοσηλευτών μέσω Airbnb σε πέντε νησιά

    Τσίπρας: Σχέδιο «Αριστοτέλης» με 100–150 νέους δήμους – Τι αλλάζει στην Αυτοδιοίκηση

    Τσίπρας: Σχέδιο «Αριστοτέλης» με 100–150 νέους δήμους – Τι αλλάζει στην Αυτοδιοίκηση

    Συνομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον σκηνοθέτη της «Οδύσσειας», Κρίστοφερ Νόλαν

    Συνομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον σκηνοθέτη της «Οδύσσειας», Κρίστοφερ Νόλαν

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Εστίαση: Πώς η εφορία θα ελέγχει κάθε τραπέζι με τις «έξυπνες» ταμειακές

από Νίκος Μοναστηριώτης
05/08/2024
σε Οικονομία

112
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Και τώρα διασταυρώσεις και εκτεταμένοι έλεγχοι». Αυτή είναι η εντολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Ελέγχων προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 9.000.000 πολίτες.

Συνολικά, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 2 Αυγούστου (καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), το σύστημα TAXIS είχε υποδεχθεί 6.543.890 έντυπα Ε1 (βασική δήλωση φορολογίας εισοδήματος), 3.290.174 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) και 1.532.645 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από οικονομική δραστηριότητα).

Η εφορία
Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, μία στις δύο ή ποσοστό 45,7% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, δηλαδή 2.990.557 φορολογούμενοι (υπόχρεοι ή και σύζυγοι αυτών) δεν θα πληρώσουν κανένα επιπλέον ποσό φόρου.

Αντίθετα, για μία στις τρεις φορολογικές δηλώσεις (35,02% επί του συνόλου) έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα για 2.291.670 δηλώσεις ο μέσος πρόσθετος φόρος να ανέρχεται σε 1.992 ευρώ και συνολικά σε 4,56 δισ. ευρώ.

ΣχετικάΆρθρα

Επιδότηση 100% για νέους πτυχιούχους: Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Εφορία: Οι λόγοι που δεν μπορούν να πιστωθούν επιστροφές φόρων άνω των 191 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

13/06/2026
Εφορία: Ποιοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο ύψους 1.008 ευρώ

Εφορία: Πότε βάζει «λουκέτα» έως και δύο χρόνια σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή

09/06/2026

Από την άλλη τυχεροί είναι 1 στους 5 φορολογούμενους καθώς για εκείνους προέκυψε πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ειδικότερα, σε σύνολο 6.543.890 φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε επιστροφή φόρου για 1.261.662. Το συνολικό ποσό επιστροφής που θα δοθεί είναι 460,4 εκατ. ευρώ και το μέσο ποσό ανέρχεται σε 365 ευρώ.

Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων και των ελέγχων θα βρεθούν είτε δειγματοληπτικά είτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και υποψίες

Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ
Με την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων πιάνει αμέσως «δουλειά» ο αλγόριθμος της εφορίας ο οποίος αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, αλλά και από τραπεζικούς λογαριασμούς, το Ε9 και το κτηματολόγιο, ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, δηλώσεις πόθεν έσχες κτλ.

Ποιοι ελέγχονται
Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων και των ελέγχων θα βρεθούν είτε δειγματοληπτικά είτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και υποψίες ότι έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή, ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα ή κέρδη μικρότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα, ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν κενά διαμερίσματα ή τα νοικιάζουν κάτω από 12 μήνες το έτος, όσοι εμφανίζουν ηλεκτρονικές αποδείξεις κοντά στο ύψος των πραγματικών τους εισοδημάτων, όσοι επικαλέστηκαν ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων. Η εφορία θα αντλήσει, σε κάθε περίπτωση, στοιχεία και από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία θα διασταυρώσει στη συνέχεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και προηγούμενων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο αλγόριθμος της εφορίας θα στοχεύσει σε περιπτώσεις όπου δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα ή καθαρά κέρδη είναι προκλητικά χαμηλότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα που καθορίζει ο μαθηματικός τύπος της εφορίας. Ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να ελεγχθεί κάποιος θα έχει αν τα ακαθάριστά έσοδα που δηλώνει είναι κάτω και από τα ελάχιστα κέρδη που θεωρεί η εφορία ότι θα έπρεπε να είχε δηλώσει.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει αυτόματα διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και αναλόγως των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της από διάφορες βάσεις δεδομένων θα καλέσει τους φορολογούμενους για διευκρινίσεις και αν δεν πειστεί από αυτές θα προχωρήσει σε άμεση έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου.

Καταθέσεις – τόκοι – μερίσματα
Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε καθώς και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι αθροιστικά εντός του προηγούμενου έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ή το υπόλοιπο αυτών είναι άνω των 200.000 ευρώ είναι μέσα στις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογικές υπηρεσίες.

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.

Τα μερίσματα και το leasing
Επίσης, τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2023, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ. θα ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές δοσοληψίες του φορολογούμενου.

Ακόμη και τα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και το πόσο νερό καταναλώνει κάποιος μπαίνουν στον αλγόριθμο της ΑΑΔΕ και μπορεί να προκύψουν λαβράκια όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμοδίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος που πλήρωνε ετησίως πάνω από 1.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ βρέθηκε να έχει αδήλωτη πισίνα.

Εισοδήματα από ακίνητα
Εκεί πάντως που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι στα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δηλώνουν κενά διαμερίσματα αλλά εμφανίζονται στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν καταναλώσει μέσα στο προηγούμενο έτος αρκετό ρεύμα ή όσοι εμφανίζουν σε ετήσια βάσει να εκμισθώνουν τα διαμερίσματα που έχουν στην κατοχή τους για διάστημα λιγότερο των 12 μηνών. Σ αυτές τις περιπτώσεις ο αλγόριθμος της εφορίας είναι πολύ πιθανόν να τους βγάλει σε λίστα ελέγχου.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι που κινδυνεύουν να βγουν σε έλεγχο είναι όσοι δηλώνουν δαπάνες με ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής στους κωδικούς 049 – 050 κοντά στο ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους. Ουσιαστικά δηλαδή να μην τους μένουν χρήματα για οποιαδήποτε άλλη αγορά ή δαπάνη. Επίσης, στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν και όσοι εμφανίζουν στους εν λόγω κωδικούς μεγάλες αποκλείσεις στα ποσά που δηλώνουν με εκείνα που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από τις τράπεζες και το παρέχει ως πληροφορία κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ότι ισχύει, μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι εμφανίζουν εισοδήματα από ενοίκια πρέπει σε ετήσια βάση να πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ποσού ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός του (όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο). Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που λείπουν.

Τεκμήρια και ανάλωση κεφαλαίου
Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων προχωρούν σε ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Όμως οι ελεγκτικές αρχές μπορεί αρχικά να δέχονται τα ποσά που αναγράφονται στους σχετικούς κωδικούς ως ορθά αλλά τον τελικό λόγο θα τον πει όταν γίνουν οι ανάλογες διασταυρώσεις.

Ετικέτες: εστίασηταμειακές μηχανέςeforia

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο με πλήρη απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

    1 Αυγ 2026

  • Πετρέλαιο κίνησης: Σε ισχύ από σήμερα η νέα κρατική επιδότηση – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

    1 Αυγ 2026

  • Γονείς: Ποιοι προλαβαίνουν το επίδομα των 150 ευρώ

    1 Αυγ 2026

  • ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τα πρόστιμα σε παραβάσεις που αφορούν τους ΦΗΜ

    1 Αυγ 2026

  • Επίδομα έως 846€ σε συνταξιούχους – Πώς χορηγείται

    31 Ιούλ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    ΔΥΠΑ: Τι ώρα ξεκινούν το απόγευμα οι αιτήσεις για 1.000 θέσεις με μισθό έως 1.250 ευρώ – Πότε λήγει η προθεσμία

    94 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Παιδικοί Σταθμοί: Πού βρίσκεται η προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις

    339 shares
    Share 136 Tweet 85
  • ΕΟΠΥΥ – λουτροθεραπεία: Δείτε αν δικαιούστε τα 150 ευρώ

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση κατασχεμένων ακινήτων ακόμα και με μερική εξόφληση της οφειλής από το τίμημα – Πώς γίνεται η αποδέσμευση του κατασχεμένου ακινήτου

    49 shares
    Share 20 Tweet 12
  • ΟΠΕΚΑ: Δωρεάν διακοπές για αγρότες – Τι προβλέπουν τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

    45 shares
    Share 18 Tweet 11

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.