voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Σύντομα οι ανακοινώσεις, λέει ο Παπαθανάσης

    Παπαθανάσης: 142,969 εκατ. ευρώ σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media

    Θεμιστοκλέους: «Μέσα στους επόμενους μήνες ενισχύεται το ΕΚΑΒ με επιπλέον 250 νέα ασθενοφόρα»

    Πιλοτική εξαλίευση λαγοκέφαλων με οικονομικό κίνητρο εξετάζει το ΥΠΑΑΤ

    Πιλοτική εξαλίευση λαγοκέφαλων με οικονομικό κίνητρο εξετάζει το ΥΠΑΑΤ

    Παγώνη: Για μισή ώρα παραμένει ο κορωνοϊός στο ασανσερ, αν κάποιος φτερνιστεί

    Καμία παράταση για την απογραφή ανελκυστήρων

  • Εκπαίδευση

    Συγχωνεύονται 70 Νηπιαγωγεία και 12 Δημοτικά

    Άρχισε ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Τι προβλέπει – Αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς

    ΥΠΑΙΘΑ: Νέες σχολικές μονάδες, ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα για το σχολικό έτος 2026-2027

    ΥΠΑΙΘΑ: Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΣΑΕΚ και ΕΣΚ

    πανελλαδικες-επαλ-τριτη-μετρα-προστασιας

    Αποτελέσματα Πανελληνίων 2026: Πότε και πού θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες – Μέχρι σήμερα η προθεσμία για το SMS

  • Θέσεις εργασίας
    e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων

    e-ΕΦΚΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Κατατέθηκαν 20.828 αιτήσεις για 4.747 προσλήψεις

    Σχολική Καθαριότητα: Στις 16.021 θα φθάσουν οι προσλήψεις για το νέο έτος

    Σχολική Καθαριότητα: Στις 16.021 θα φθάσουν οι προσλήψεις για το νέο έτος

    Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

    Νέες θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

  • Οικονομία

    Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    e-ΕΦΚΑ: Έναρξη λειτουργίας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων

    e-ΕΦΚΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις

    Κόκκινα δάνεια: Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών

    Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε αναίτιες ανατιμήσεις

    ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό το «καλάθι» των Ελλήνων στο σούπερ μάρκετ συγκριτικά με 8 χώρες

  • Εργασιακά

    Δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων έως 300 ευρώ

    Τι αλλάζει στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2027

    Πώς οι εργοδότες αξιολογούν δεξιότητες, παραγωγικότητα, προσλήψεις στην εποχή του ΑΙ

    Πώς οι εργοδότες αξιολογούν δεξιότητες, παραγωγικότητα, προσλήψεις στην εποχή του ΑΙ

  • VOUCHER

    Δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    Τουρισμός για όλους: Περισσότεροι δικαιούχοι, μεγαλύτερη διάρκεια, από πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Tα οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

  • Πολιτική
    Μητσοτάκης: Η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι προτεραιότητα – Επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο (VIDEO)

    Κυρ. Μητσοτάκης για Κτηματολόγιο: Μία εκκρεμότητα 200 ετών έχει επιλυθεί

    Π. Μαρινάκης: “Τα υπερέσοδα θα καθορίσουν τις παροχές”

    Π. Μαρινάκης: Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης η στήριξη οικογενειών, συνταξιούχων και ευάλωτων ομάδων

    Ο Ερντογάν έδωσε εντολή για την επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το posokanei ήρθε για να μείνει και κάθε εβδομάδα θα γίνεται καλύτερο

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Μείωση ή μηδενισμός του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες φορολογούμενους

από Σταύρος Καραΐνδρος
04/02/2021
σε Οικονομία

100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% έως και… 100% αναμένεται να ισχύσει φέτος, πρώτη φορά, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστησαν σημαντικές απώλειες εισοδημάτων εξαιτίας των μέτρων περιορισμού των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του 2020, έχουν υποχωρήσει κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. 

Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι οι εν λόγω φορολογούμενοι να απαλλαγούν φέτος από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία τους.

Τι ισχύει

ΣχετικάΆρθρα

Κόκκινα δάνεια: Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών

23/06/2026
Αρτοποιεία: Το 15% κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο» εξαιτίας της ακρίβειας

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν για τις 27 Απριλίου οι αρτοποιοί

09/04/2026

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που, μεταξύ άλλων, είχε κατά το προηγούμενο έτος «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» μέχρι 9.000 ευρώ. 
Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.

Επιπλέον, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον, μεταξύ άλλων, το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημαντική μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων κατά τη διάρκεια του 2020 θα έχει ως συνέπεια μεγάλος αριθμός εξ αυτών να εμφανίσει για πρώτη φορά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα χαμηλότερα των εισοδηματικών ορίων που προβλέπονται για την μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. 

Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί φέτος σημαντικά ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50% καθώς και ο αριθμός των τριτέκνων και των πολυτέκνων που θα απαλλαγούν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. 

Παραδείγματα

Για να γίνει αντιληπτό καλύτερα αυτό που αναφέρουμε παραθέτουμε τα παρακάτω παραδείγματα:

α) Έγγαμος μισθωτός εργαζόμενος σε ιδιωτική επιχείρηση, με δύο εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα και ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ το 2019 δεν είχε δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Ο λόγος είναι ότι το ετήσιο εισόδημά του για το 2019, με βάση το οποίο κρίθηκε το εάν δικαιούται ή όχι απαλλαγής κατά 50% απ’ τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ήταν υψηλότερο από το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ, το οποίο προβλέπεται για την απαλλαγή ενός εγγάμου φορολογούμενου με 2 παιδιά από το 50% του ΕΝΦΙΑ. 

Το 2020, λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζεται για 6 μήνες συνολικά, η σύμβαση εργασίας του ανεστάλη και λάμβανε, αντί των κανονικών μισθών του, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αφορολόγητες και μη συνυπολογιζόμενες στο ετήσιο φορολογητέο του εισόδημα. Ως εκ τούτου, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του μειώθηκε κατά 50% το 2020 και περιορίστηκε στα 10.000 ευρώ. Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός του για το 2020, το εισόδημα αυτό υποχώρησε κάτω από το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ το οποίο ισχύει για τη χορήγηση απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ σε έγγαμο φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Ως εκ τούτου ο εν λόγω φορολογούμενος θα καταστεί φέτος, με βάση τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει για το 2020, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του. 

β) Έγγαμος μισθωτός εργαζόμενος σε ιδιωτική επιχείρηση με τρία εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 22.500 ευρώ το 2019 δεν είχε δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Ο λόγος είναι ότι το ετήσιο εισόδημά του για το 2019, με βάση το οποίο κρίθηκε το εάν δικαιούται ή όχι απαλλαγής από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ του 2020, ήταν υψηλότερο από το εισοδηματικό όριο των 16.000 ευρώ, το οποίο προβλέπεται για την περίπτωση ενός εγγάμου φορολογούμενου με 3 παιδιά από τον ΕΝΦΙΑ.

Το 2020, λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, για 4 μήνες συνολικά, η σύμβαση εργασίας του ανεστάλη και ελάμβανε, αντί των κανονικών μισθών του, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αφορολόγητες και μη συνυπολογιζόμενες στο ετήσιο φορολογητέο του εισόδημα. 

Ως εκ τούτου, το ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά του μειώθηκε κατά 33% το 2020 και περιορίστηκε στα 15.000 ευρώ. Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης του ετησίου φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματός του για το 2020, το εισόδημα αυτό υποχώρησε κάτω από το εισοδηματικό όριο των 16.000 ευρώ το οποίο ισχύει για τη χορήγηση πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε έγγαμο φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα. Ως εκ τούτου ο εν λόγω φορολογούμενος θα καταστεί φέτος, με βάση τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει για το 2020, δικαιούχος απαλλαγής από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του. 

Πάνω από 2 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, τα οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Οι απαλλαγές χορηγήθηκαν στα πρόσωπα αυτά με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή τα ετήσια εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών ήταν μικρότερα από τα όρια εισοδήματος που προβλέπει η νομοθεσία.

Φέτος, που οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2020 τα οποία θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταστούν δικαιούχοι μειώσεων κατά 50% ή ακόμη και κατά 100% στον ΕΝΦΙΑ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος (σ.σ.: πιθανότατα να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 2.000.000), καθώς θα προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις νοικοκυριών που, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, υπέστησαν σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων λόγω αναστολών στη λειτουργία των ατομικών επιχειρήσεών τους ή λόγω αναστολών στις συμβάσεις εργασίας τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ετικέτες: υπουργείο ΟικονομικώνΕΝΦΙΑ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Επίδομα παιδιού: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

    23 Ιούν 2026

  • e-ΕΦΚΑ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις

    23 Ιούν 2026

  • Κόκκινα δάνεια: Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών

    23 Ιούν 2026

  • ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό το «καλάθι» των Ελλήνων στο σούπερ μάρκετ συγκριτικά με 8 χώρες

    23 Ιούν 2026

  • Κυριάκος Πιερρακάκης: Συγκροτούμε το μεγαλύτερο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας, ως προς το ιδιωτικό χρέος, μετά την κρίση

    23 Ιούν 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Συντάξεις Ιουλίου 2026: Πότε θα φανούν τα χρήματα στους λογαριασμούς

    11 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Τουρισμός για όλους: Περισσότεροι δικαιούχοι, μεγαλύτερη διάρκεια, από πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    15 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από αύριο έως τις 26 Ιουνίου

    8 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Εκτακτο Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί: Ποιος από τους δύο χωρισμένους γονείς θα λάβει τα χρήματα

    7 shares
    Share 3 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.