voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια των ωκεανών τον Ιούνιο

    Ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια των ωκεανών τον Ιούνιο

    Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο γνωστός «Ταμτάκος»

    Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο γνωστός «Ταμτάκος»

    σχολές ανθυποπυραγών και πυροσβεστών

    Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα – Ολοκληρώνεται η έρευνα της Πυροσβεστικής – Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι

    Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Εντοπίστηκαν εκτός κτιρίου οι τέσσερις που θεωρούνταν αγνοούμενοι

    Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Εντοπίστηκαν εκτός κτιρίου οι τέσσερις που θεωρούνταν αγνοούμενοι

  • Εκπαίδευση
    φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

    Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις – Πώς γίνεται η διαδικασία

    Ενισχύεται από σήμερα το Ψηφιακό Φροντιστήριο με επιπλέον μαθήματα

    Ενεργό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Ψηφιακό Φροντιστήριο

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Από 29/06 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων εισαγωγής στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

    Σύλλογοι Γονέων Κρήτης: "Τα ειδικά μαθήματα να εξετάζονται στον τόπο κατοικίας των μαθητών"

    Πανελλαδικές: Στις 03/07 τα αποτελέσματα για ειδικά και μουσικά μαθήματα

  • Θέσεις εργασίας
    Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    ΔΥΠΑ: Ανασύνταξη πίνακα τοποθετήσεων ως προς τις θέσεις με κωδικό 213 και 217 της κατηγορίας Tριτέκνων ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο τομέα

    Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για την πλήρωση θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών στη ΔΥΠΑ

    Κεραμέως: Πάνω από 330.000 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2026

    Μόνιμοι στη Πυροσβεστική: Ανοίγει ο δρόμος για 3.600 θέσεις εργασίας

    Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη 600 ιδιωτών, ως πυροσβέστες γενικών καθηκόντων επταετούς θητείας

  • Οικονομία
    Πράσινα τιμολόγια ρεύματος: Τι θα ανακοινώσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι πάροχοι

    Πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο: Δείτε ποιος πάροχος σας συμφέρει

    Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών

    Έκτακτο επίδομα τέκνων: Ο τελικός πίνακας με τα ποσά – Οι οικογένειες που έλαβαν 1.800€

    Επίδομα Παιδιού: Τη Δευτέρα 26/2 ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

    Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί: Ποιοι έλαβαν μικρότερο ποσό

    ΔΕΗ: Αύξηση κερδών, υπερδιπλασιασμός των επενδύσεων στο πρώτο εξάμηνο

    ΔΕΗ: Σταθερές οι τιμές και τον Ιούλιο

  • Εργασιακά
    Προ των πυλών νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών: 25.000 νέοι μόνιμοι σε δύο χρόνια – Τι αποκάλυψε η Κεραμέως

    Κεραμέως: Καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας μετά την τριετία

    adedy-staseis-ergasias

    Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 14 Ιουλίου – Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    Οι πληρωμές Ιουνίου της ΔΥΠΑ – Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία ωφελουμένων

    Κεραμέως: Πάνω από 330.000 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2026

  • VOUCHER
    Προπληρωμένη κάρτα: Όλες οι αλλαγές στα επιδόματα

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για 8.000 ανέργους άνω των 55 ετών

    Στα 180 ευρώ το Thessaly Pass για την τόνωση του τουρισμού στην Μαγνησία

    Νέα vouchers για φθηνές διακοπές χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

    Διπλή επιδότηση για κατάρτιση και μηνιαίο μισθό 1.118 ευρώ σε 10.000 ανέργους – Τι ποσό επιχορήγησης λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, πώς θα επιλέγονται οι εργαζόμενοι

    Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών

    Δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης προανήγγειλε η Ν. Κεραμέως

  • Πολιτική
    Θλίψη για τον χαμό του Βασίλη Λεβέντη

    Θλίψη για τον χαμό του Βασίλη Λεβέντη

    Κυρ. Μητσοτάκης : Μείωση στις τιμές της βενζίνης στην αντλία άμεσα

    Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό παροχολογίας με την αντιπολίτευση

    Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα μπούμε σε διαγωνισμό παροχολογίας με την αντιπολίτευση

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κυβερνητικός απολογισμός από το 2019

  • Εκλογές
    Μια πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές από την Παρέμβαση Νέων

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

από Νίκος Μοναστηριώτης
15/04/2024
σε Οικονομία
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβίωση χαμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα ασφαλιστικά χρέη στα πρότυπα της τελευταίας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία. Από τα χρέη 47,6 δισ. στον ΕΦΚΑ, μόνο 4,7 δισ. είναι σε ρύθμιση.

Την επέκταση και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία της αναβίωσης των ρυθμίσεων που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία θα δρομολογήσει σύντομα η κυβέρνηση.Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά την τελευταία 10ετία, από το 2014, και αποσκοπούν να ξαναβάλουν στη λογική της αποπληρωμής των οφειλών χιλιάδες οφειλέτες που έχασαν τον διακανονισμό των χρεών για τυπικούς λόγους ή για στιγμιαία αδυναμία καταβολής μίας ή δύο δόσεων.

Άλλωστε, γενικότερα υπάρχει πρόβλημα με τα χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Σε ότι αφορά στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, από το ποσό των 47,6 δισ. ευρώ, που ανέρχεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 4,7 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα σε κάποια ρύθμιση, ενώ χειρότερη είναι η εικόνα για τα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς από ληξιπρόθεσμα 107 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις είναι μόλις 4,7 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, τα συνολικά χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 154,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε ρυθμίσεις είναι χρέη μόλις 9,4 δισ. ευρώ και οφειλές ύψους 145,2 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι κάθε μήνα τα χρέη προς τους δύο φορείς αυξάνονται, η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη χωρίς νέα ρύθμιση. Η αγορά από την πλευρά της, δια των φορέων της, σημειώνει ότι είναι ευπρόσδεκτη η δυνατότητα αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων, πλην όμως εκείνο που χρειάζεται μια νέα ρύθμιση γενική ρύθμιση με πολλές δόσεις.

Χάθηκαν οι μισές ρυθμίσεις

Από την άλλη πλευρά, όμως, σε ότι αφορά στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών που εφαρμόστηκαν αρκετές ρυθμίσεις, με ποικιλία ως προς τον αριθμό των προσφερόμενων δόσεων, αυτό που διαπιστώνεται είναι πως έχουν χαθεί οι μισές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως χάθηκαν όχι μόνο οι πάγιες των 12 και 24 δόσεων αλλά και των 100 και 120 δόσεων, όπως επίσης και ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που είναι πρόσφατες και προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, η πορεία των επτά ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ είναι η ακόλουθη:

  1. Στην πάγια ρύθμιση εντάχθηκαν 1.032.394 οφειλέτες με χρέη ύψους 11,27 δισ. ευρώ. Από αυτές είναι ενεργές μόλις 107.419, ολοκληρώθηκαν οι 402.445 και χάθηκαν οι 522.530 ρυθμίσεις ή το 50,6%.
  2.  Στις ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού και ρυθμίσεις εξυγίανσης βάσει πτωχευτικού κώδικα, εντάχθηκαν συνολικά 22.384 οφειλέτες για ποσό ύψους 1,36 δισ. ευρώ. Από αυτές παραμένουν ενεργές οι 14.235, ολοκληρώθηκαν οι 828 και χάθηκαν ήδη 7.321 ρυθμίσεις ή το 32,7%.
  3. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν. 4611/2019) εντάχθηκαν συνολικά 606.805 οφειλέτες με χρέη ύψους 5,55 δισ. ευρώ. Από αυτούς,  οι 264.178 οφειλέτες (το 43,5%) έχασαν τη ρύθμιση και οφείλουν συνολικά 2,82 δισ. ευρώ. Ενεργές παραμένουν 168.371 ρυθμίσεις ενώ ολοκληρώθηκαν 174.256 ρυθμίσεις.
  4. Στη ρύθμιση των 100 δόσεων (Ν. 4321/2015) εντάχθηκαν συνολικά 118.513 οφειλέτες με χρέη ύψους 3,86 δισ. ευρώ. Από αυτές ενεργές παραμένουν 3.876, ολοκληρώθηκαν μόλις 39.724, ενώ χάθηκαν 74.913 ρυθμίσεις ή το 63,2% με συνολικά χρέη 2,91 δισ. ευρώ.
  5. Στη ρύθμιση του ν. 5036/2023 εντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες με χρέη ύψους 635,64 εκατ. ευρώ. Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι 3.391 ρυθμίσεις, ενεργές παραμένουν οι 20.981 και χάθηκαν οι 30.565 ή το 55,6%.
  6. Στη ρύθμιση των 72 δόσεων που αφορούσε στα χρέη της πανδημίας (Ν. 4821/2021) εντάχθηκαν 62.212 οφειλέτες με χρέη ύψους 708,87 εκατ. ευρώ. Από αυτές παραμένουν ενεργές οι 27.626, ολοκληρώθηκαν οι 16.451 και χάθηκαν 18.135 ρυθμίσεις ή το 29,2%.
  7. Σε λοιπές ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί 59.426 οφειλέτες με χρέη ύψους 1,92 δισ. ευρώ. Από αυτές χάθηκαν οι περισσότερες ήτοι 44.049 (το 74,1%) με οφειλές ύψους 1,57 δισ. ευρώ και ενεργές είναι 3.235, ενώ ολοκληρώθηκαν 12.142 ρυθμίσεις.

Πώς αναβιώνουν οι ρυθμίσεις

Η επανένταξη των οφειλετών στις παλαιές ρυθμίσεις για φορολογικά χρέη μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται οι εξής δύο προϋποθέσεις:

  1. Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στο TAXISnet αλλά παραμένουν “παγωμένες” στο σύστημα με γνωστοποιημένο στους οφειλέτες τον κωδικό πληρωμής τους που δεν είναι άλλος από την Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) της κάθε ρύθμισης και εφόσον:
  2. Μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την Τ.Ρ.Ο. της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις, που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Τα ποσά που θα καταβάλουν θα εμφανιστούν αρχικά ως «υπερεισπράξεις – επιστροφές φόρων» στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet. Στη συνέχεια, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νυν νομοσχεδίου για τον ΚΦΔ, η Φορολογική Διοίκηση (η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) θα προχωρήσει στον συμψηφισμό των πληρωμών αυτών με τα απλήρωτα υπόλοιπα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Εφόσον οι πληρωμές αυτές καλύπτουν όλα τις εκπρόθεσμες δόσεις οι ρυθμίσεις θα επανενεργοποιηθούν για τους συγκεκριμένους οφειλέτες, δηλαδή θα γίνει άμεσα η επανένταξη των οφειλετών στις χαμένες ρυθμίσεις. Βέβαια, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν είναι υψηλά, καθώς πρόκειται για πολλές δόσεις και γι αυτό εκφράζονται επιφυλάξεις για την απόδοση που θα έχει το άνοιγμα των ρυθμίσεων.

Οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν είναι οι ακόλουθες:

  1. Πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων του ν. 4152/2013.
  2. Ρύθμιση “100 δόσεων” του άρθρου 51 ν. 4305/2014: Η ρύθμιση αυτή αφορούσε οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
  3. Ρύθμιση “120 δόσεων” του άρθρου 293 του ν. 4738/2020: Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε τη δυνατότημα τμηματικής αποπληρωμής έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019.
  4. Ρύθμιση “100 δόσεων” άρθρου 8 ν. 4321/2015: Με τη ρύθμιση αυτή δόθηκε η δυνατότητα να εξοφληθούν σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015. Η ρύθμιση προέβλεπε  απαλλαγή από πρόσθετους φόρους ή τέλη, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή πρόστιμα μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης που είχαν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβάρυναν τις οφειλές. Η απαλλαγή κλιμακωνόταν σε ποσοστά από 30% έως 90% αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής που επέλεγε ο οφειλέτης.
  5. Ρύθμιση “120 δόσεων” άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019: Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2018. Προέβλεπε τη δυνατότητα αποπληρωμής με καταρχήν άπαξ απαλλαγή ποσοστού 10% από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 2 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε 2 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο ακριβής αριθμός των δόσεων καθώς και το ύψος τυχόν πρόσθετης απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων καθορίζονταν από την Φορολογική Διοίκηση με βάση το ύψος του ετησίου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
  6. Ρύθμιση 72 δόσεων άρθρων 4 έως 13 του ν. 5036/2023: Η ρύθμιση αυτή αφορά βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ., στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., στο Κ.Ε.ΦΟ. ΜΕ.Π. και στα ΚΕ.Β.ΕΙΣ.,  που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης, και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023. Για τις οφειλές αυτές προβλέφθηκε δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.

Πηγή businessdaily.g

ΣχετικάΆρθρα

ΔΥΠΑ – ΕΦΚΑ: Ο χάρτης των πληρωμών για την περίοδο 17 – 21 Ιουνίου

Συντάξεις Ιουλίου: Το απόγευμα η πρώτη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ

24/06/2026
ΕΦΚΑ: Ξεκινά η παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών

ΕΦΚΑ: Κλειδώνουν διπλές πληρωμές συντάξεων, πότε καταβάλλονται για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

24/06/2026
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβίωση χαμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα ασφαλιστικά χρέη στα πρότυπα της τελευταίας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία. Από τα χρέη 47,6 δισ. στον ΕΦΚΑ, μόνο 4,7 δισ. είναι σε ρύθμιση.

Την επέκταση και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία της αναβίωσης των ρυθμίσεων που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία θα δρομολογήσει σύντομα η κυβέρνηση.Πρόκειται για τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά την τελευταία 10ετία, από το 2014, και αποσκοπούν να ξαναβάλουν στη λογική της αποπληρωμής των οφειλών χιλιάδες οφειλέτες που έχασαν τον διακανονισμό των χρεών για τυπικούς λόγους ή για στιγμιαία αδυναμία καταβολής μίας ή δύο δόσεων.

Άλλωστε, γενικότερα υπάρχει πρόβλημα με τα χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Σε ότι αφορά στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, από το ποσό των 47,6 δισ. ευρώ, που ανέρχεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 4,7 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα σε κάποια ρύθμιση, ενώ χειρότερη είναι η εικόνα για τα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς από ληξιπρόθεσμα 107 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις είναι μόλις 4,7 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, τα συνολικά χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 154,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε ρυθμίσεις είναι χρέη μόλις 9,4 δισ. ευρώ και οφειλές ύψους 145,2 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι κάθε μήνα τα χρέη προς τους δύο φορείς αυξάνονται, η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη χωρίς νέα ρύθμιση. Η αγορά από την πλευρά της, δια των φορέων της, σημειώνει ότι είναι ευπρόσδεκτη η δυνατότητα αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων, πλην όμως εκείνο που χρειάζεται μια νέα ρύθμιση γενική ρύθμιση με πολλές δόσεις.

Χάθηκαν οι μισές ρυθμίσεις

Από την άλλη πλευρά, όμως, σε ότι αφορά στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών που εφαρμόστηκαν αρκετές ρυθμίσεις, με ποικιλία ως προς τον αριθμό των προσφερόμενων δόσεων, αυτό που διαπιστώνεται είναι πως έχουν χαθεί οι μισές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως χάθηκαν όχι μόνο οι πάγιες των 12 και 24 δόσεων αλλά και των 100 και 120 δόσεων, όπως επίσης και ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που είναι πρόσφατες και προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, η πορεία των επτά ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ είναι η ακόλουθη:

  1. Στην πάγια ρύθμιση εντάχθηκαν 1.032.394 οφειλέτες με χρέη ύψους 11,27 δισ. ευρώ. Από αυτές είναι ενεργές μόλις 107.419, ολοκληρώθηκαν οι 402.445 και χάθηκαν οι 522.530 ρυθμίσεις ή το 50,6%.
  2.  Στις ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού και ρυθμίσεις εξυγίανσης βάσει πτωχευτικού κώδικα, εντάχθηκαν συνολικά 22.384 οφειλέτες για ποσό ύψους 1,36 δισ. ευρώ. Από αυτές παραμένουν ενεργές οι 14.235, ολοκληρώθηκαν οι 828 και χάθηκαν ήδη 7.321 ρυθμίσεις ή το 32,7%.
  3. Στη ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν. 4611/2019) εντάχθηκαν συνολικά 606.805 οφειλέτες με χρέη ύψους 5,55 δισ. ευρώ. Από αυτούς,  οι 264.178 οφειλέτες (το 43,5%) έχασαν τη ρύθμιση και οφείλουν συνολικά 2,82 δισ. ευρώ. Ενεργές παραμένουν 168.371 ρυθμίσεις ενώ ολοκληρώθηκαν 174.256 ρυθμίσεις.
  4. Στη ρύθμιση των 100 δόσεων (Ν. 4321/2015) εντάχθηκαν συνολικά 118.513 οφειλέτες με χρέη ύψους 3,86 δισ. ευρώ. Από αυτές ενεργές παραμένουν 3.876, ολοκληρώθηκαν μόλις 39.724, ενώ χάθηκαν 74.913 ρυθμίσεις ή το 63,2% με συνολικά χρέη 2,91 δισ. ευρώ.
  5. Στη ρύθμιση του ν. 5036/2023 εντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες με χρέη ύψους 635,64 εκατ. ευρώ. Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι 3.391 ρυθμίσεις, ενεργές παραμένουν οι 20.981 και χάθηκαν οι 30.565 ή το 55,6%.
  6. Στη ρύθμιση των 72 δόσεων που αφορούσε στα χρέη της πανδημίας (Ν. 4821/2021) εντάχθηκαν 62.212 οφειλέτες με χρέη ύψους 708,87 εκατ. ευρώ. Από αυτές παραμένουν ενεργές οι 27.626, ολοκληρώθηκαν οι 16.451 και χάθηκαν 18.135 ρυθμίσεις ή το 29,2%.
  7. Σε λοιπές ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί 59.426 οφειλέτες με χρέη ύψους 1,92 δισ. ευρώ. Από αυτές χάθηκαν οι περισσότερες ήτοι 44.049 (το 74,1%) με οφειλές ύψους 1,57 δισ. ευρώ και ενεργές είναι 3.235, ενώ ολοκληρώθηκαν 12.142 ρυθμίσεις.

Πώς αναβιώνουν οι ρυθμίσεις

Η επανένταξη των οφειλετών στις παλαιές ρυθμίσεις για φορολογικά χρέη μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται οι εξής δύο προϋποθέσεις:

  1. Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στο TAXISnet αλλά παραμένουν “παγωμένες” στο σύστημα με γνωστοποιημένο στους οφειλέτες τον κωδικό πληρωμής τους που δεν είναι άλλος από την Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) της κάθε ρύθμισης και εφόσον:
  2. Μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την Τ.Ρ.Ο. της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις, που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Τα ποσά που θα καταβάλουν θα εμφανιστούν αρχικά ως «υπερεισπράξεις – επιστροφές φόρων» στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet. Στη συνέχεια, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νυν νομοσχεδίου για τον ΚΦΔ, η Φορολογική Διοίκηση (η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) θα προχωρήσει στον συμψηφισμό των πληρωμών αυτών με τα απλήρωτα υπόλοιπα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Εφόσον οι πληρωμές αυτές καλύπτουν όλα τις εκπρόθεσμες δόσεις οι ρυθμίσεις θα επανενεργοποιηθούν για τους συγκεκριμένους οφειλέτες, δηλαδή θα γίνει άμεσα η επανένταξη των οφειλετών στις χαμένες ρυθμίσεις. Βέβαια, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν είναι υψηλά, καθώς πρόκειται για πολλές δόσεις και γι αυτό εκφράζονται επιφυλάξεις για την απόδοση που θα έχει το άνοιγμα των ρυθμίσεων.

Οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν είναι οι ακόλουθες:

  1. Πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων του ν. 4152/2013.
  2. Ρύθμιση “100 δόσεων” του άρθρου 51 ν. 4305/2014: Η ρύθμιση αυτή αφορούσε οφειλέτες με βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
  3. Ρύθμιση “120 δόσεων” του άρθρου 293 του ν. 4738/2020: Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε τη δυνατότημα τμηματικής αποπληρωμής έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019.
  4. Ρύθμιση “100 δόσεων” άρθρου 8 ν. 4321/2015: Με τη ρύθμιση αυτή δόθηκε η δυνατότητα να εξοφληθούν σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015. Η ρύθμιση προέβλεπε  απαλλαγή από πρόσθετους φόρους ή τέλη, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή πρόστιμα μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης που είχαν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβάρυναν τις οφειλές. Η απαλλαγή κλιμακωνόταν σε ποσοστά από 30% έως 90% αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής που επέλεγε ο οφειλέτης.
  5. Ρύθμιση “120 δόσεων” άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019: Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2018. Προέβλεπε τη δυνατότητα αποπληρωμής με καταρχήν άπαξ απαλλαγή ποσοστού 10% από τους τόκους και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 2 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε 2 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο ακριβής αριθμός των δόσεων καθώς και το ύψος τυχόν πρόσθετης απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων καθορίζονταν από την Φορολογική Διοίκηση με βάση το ύψος του ετησίου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
  6. Ρύθμιση 72 δόσεων άρθρων 4 έως 13 του ν. 5036/2023: Η ρύθμιση αυτή αφορά βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ., στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., στο Κ.Ε.ΦΟ. ΜΕ.Π. και στα ΚΕ.Β.ΕΙΣ.,  που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης, και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023. Για τις οφειλές αυτές προβλέφθηκε δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης κατά την 1η.11.2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.

Πηγή businessdaily.g

Ετικέτες: efkaευνοϊκές ρυθμίσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο: Δείτε ποιος πάροχος σας συμφέρει

    2 Ιούλ 2026

  • ΔΕΗ: Σταθερές οι τιμές και τον Ιούλιο

    2 Ιούλ 2026

  • Στα 114,6 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο

    2 Ιούλ 2026

  • Τι αλλάζει στις online αγορές από σήμερα: Έξτρα χρέωση 3 ευρώ ακόμη και σε παλιές παραγγελίες

    1 Ιούλ 2026

  • Στο 3,9% υποχώρησε o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, στο 2,8% στην ευρωζώνη

    1 Ιούλ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΥΠΑ: Από 08/07 οι ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 30 ΣΑΕΚ

    ΔΥΠΑ: Από 29/06 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων εισαγωγής στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

    39 shares
    Share 16 Tweet 10
  • Ε-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιους πληρώνουν από σήμερα έως τις 3 Iουλίου

    19 shares
    Share 8 Tweet 5
  • Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών

    141 shares
    Share 56 Tweet 35
  • Αγροτικές πληρωμές: “Περισσότερα χρήματα στους πραγματικούς παραγωγούς”

    12 shares
    Share 5 Tweet 3
  • Έκτακτο επίδομα παιδιού 150: Ποιοι δεν πληρώθηκαν και γιατί

    11 shares
    Share 4 Tweet 3

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.