voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    ΠΟΥ: 3 θάνατοι συνδέονται με πιθανό ξέσπασμα του ιού hantavirus σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό

    ΠΟΥ: 3 θάνατοι συνδέονται με πιθανό ξέσπασμα του ιού hantavirus σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό

    πυρκαγιές

    Έναρξη αντιπυρικής περιόδου: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, τι απαγορεύεται και ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

    Ολοκληρώθηκαν οι πορείες της Εργατικής Πρωτομαγιάς

    Ολοκληρώθηκαν οι πορείες της Εργατικής Πρωτομαγιάς

    Αλεξανδρούπολη: Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες, ουρά, πτερύγια και κηλιδώσεις

    Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος – Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

  • Εκπαίδευση

    ΥΠΑΙΘΑ: Αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα anaplirotes.gov.gr για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

    Με απόλυτη ασφάλεια οι Πανελλαδικές διαβεβαιώνουν τα αρμόδια υπουργεία

    «Ειδικό επίδομα »1.000 ευρώ για φοιτητές – Τι αλλάζει φέτος

    Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τα σχολεία IB

    Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα και οδηγίες για να μην εμποδιστούν οι πανελλαδικές λόγω καύσωνα

    Πανελλαδικές 2026: Ποιοι μαθητές δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ

  • Θέσεις εργασίας
    ΣΤΑΣΥ: Εκδόθηκε προκήρυξη για 61 νέες θέσεις εργασίας

    ΣΤΑΣΥ: Προσλήψεις ελεγκτών με απολυτήριο λυκείου

    ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2023: Εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις προσλήψεις στην ΥΠΑ

    ΑΣΕΠ 1ΠΔΑ/2026: Στις 15/05 η γραπτή εξέταση για προσλήψεις στην ΥΠΑ

    ΕΛΓΟ Δήμητρα: Αντίστροφή μέτρηση για τις αιτήσεις

    ΕΛΓΟ Δήμητρα: Αντίστροφή μέτρηση για τις αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Τις 107.957 έφθασαν οι υποβληθείσες αιτήσεις

    ΑΣΕΠ 5Κ/2026: Ερχεται προκήρυξη για 336 μόνιμες προσλήψεις

  • Οικονομία
    ΠΟΥ, ICAO και IMO: Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των ναυτικών και των πληρωμάτων αεροσκαφών

    Κομισιόν: Εντός της εβδομάδας οι οδηγίες προς τις αεροπορικές για τα καύσιμα τύπου A

    Τα SOS για τους διαχειριστές στο επίδομα θέρμανσης – Τι πρέπει να προσέξουμε

    Τρεις ενισχύσεις σε συνταξιούχους: Ποιοι παίρνουν 300€, επιστροφή ενοικίου, αυξήσεις

    Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: Η προώθηση μιας Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ανταγωνιστικότητα

    Κ. Πιερρακάκης: Είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη: πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε απλώς μια ενιαία αγορά ή μια παγκόσμια δύναμη

    Εφορία: Ελαφρύτερο εκκαθαριστικό με τα νέα τεκμήρια – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

  • Εργασιακά
    Χαράτσι 50% στον μισθό σε όσους γονείς πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους

    Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε και πότε μπορείτε να τις πάρετε

    Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και στη Σητεία

    Πόσο θα πληρωθούν όσοι εργάστηκαν την Πρωτομαγιά

    ΔΥΠΑ: Σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής προγραμμάτων κατάρτισης για πράσινες δεξιότητες

    ΔΥΠΑ: Προχωρά σε αλλαγές σε συμβάσεις και προσλήψεις

    ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης

    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Μάιο

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Ανασύνταξη πίνακα τοποθετήσεων ως προς τις θέσεις με κωδικό 213 και 217 της κατηγορίας Tριτέκνων ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την κάλυψη θέσεων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο τομέα

    Προγράμματα κατάρτισης ΔΥΠΑ: Έρχονται voucher 750 ευρώ για 24.000 εργαζόμενους και ανέργους

    Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

    Κοινωνικός Τουρισμός: Έως 03/05 οι αιτήσεις για άνεργους και εργαζόμενους

    ΔΥΠΑ: Πάνω από 39.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν τον Ιούνιο

    Yποδιοικητής ΔΥΠΑ: Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκινάνε οι αιτήσεις του κοινωνικού τουρισμού για τους συνταξιούχους

  • Πολιτική

    OΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τις ευθύνες Λιβανού – Αραμπατζή

    Επιστρέφει εκτάκτως από τις Βρυξέλλες λόγω των πυρκαγιών ο πρωθυπουργός

    Κυρ. Μητσοτάκης: Έτοιμο το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ που προστατεύει τους καταναλωτές από καταχρηστικές συμπεριφορές τραπεζών για δάνεια έως 100.000 ευρώ

    Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,1%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% έως 0,7% και μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας

    Βουλή: Τη Δευτέρα αρχίζει η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα κρυπτοστοιχεία και τις εναλλακτικές μορφές πληρωμής και επενδύσεων

    Μητσοτάκης από 86η ΔΕΘ: «Θα υπάρξει γενναία επιδότηση για το φυσικό αέριο – Κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη» (video)

    Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Τα δέκα μέτρα που φέραμε για τους εργαζόμενους

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Πιερρακάκης: «Μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο και αναπτυξιακή ώθηση»

από NEWS ROOM
22/04/2025
σε Οικονομία
103
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην εξειδίκευση των μέτρων κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Τα μέτρα, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εστιάζουν στη μόνιμη ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο επίκεντρο είναι οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, δίνεται σημαντική ώθηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ενισχύεται με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2025.

Η υπεραπόδοση της οικονομίας το 2024 και το πλεόνασμα της τάξης του 4,8% έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο της, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Τις στέρεες βάσεις για την αύξηση των κρατικών εσόδων έβαλαν η μείωση της φοροδιαφυγής, η αύξηση των μισθών και της απασχόλησης και ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης:

ΣχετικάΆρθρα

Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: Η προώθηση μιας Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην ανταγωνιστικότητα

Κ. Πιερρακάκης: Είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη: πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε απλώς μια ενιαία αγορά ή μια παγκόσμια δύναμη

04/05/2026
Κυρ. Πιερρακάκης: Νομοθετική παρέμβαση για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

Κυρ. Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει» – «Οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά»

25/04/2026

1. Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Αναγνωρίζοντας ότι η στεγαστική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους συμπολίτες μας που ζουν σε ενοίκιο και κυρίως αυτούς με χαμηλά εισοδήματα καθώς και οικογένειες με παιδιά που έχουν μεσαία εισοδήματα, από φέτος τον Νοέμβριο και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως, είτε αφορά κύρια κατοικία, είτε φοιτητική κατοικία, θα επιστρέφεται στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή από το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις δηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για το φορολογικό έτος 2024, το 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου -τόσο για την κύρια κατοικία, όσο και για τη φοιτητική κατοικία- θα επιστραφεί στα τέλη Νοεμβρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα και αντιστοιχούν σε αυτά που έχουν οριστεί για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ:

* Για τον άγαμο ορίζεται μέγιστο όριο εισοδήματος 20.000 ευρώ.

* Για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

* Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται μέγιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου.

Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου για κύρια κατοικία ορίζεται ότι το σύνολο της αξίας της οικογενειακής περιουσίας, όπως προσδιορίζεται κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο.

Εκτιμάται ότι επιλέξιμα θα είναι περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, ήτοι περίπου 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

2. Μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία

Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ καθαρά για συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου εκάστου έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025.

Δικαιούχοι είναι:

* Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία έως 200.000 ευρώ ενώ για έγγαμους/μέρη συμφώνου συμβίωσης ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ και περιουσία έως 300.000 ευρώ. Τονίζεται πως η ενίσχυση αυτή θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.

* Ανασφάλιστοι υπερήλικες

* Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

Με τα ανωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (το 62%) από τους 1.868.041 συνταξιούχους που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον δικαιούχοι είναι 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Έτσι, η οικονομική ενίσχυση εκτιμάται ότι αφορά συνολικά 1,44 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 360 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

3. Αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως

Αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος. Στόχος να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τα μέτρα δήλωσε:

«Ο ασφαλής βατήρας για να κάνουμε σήμερα αυτές τις ανακοινώσεις είναι το πλεόνασμα του 2024, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,8% και το καθαρό πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,3%. Είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε.

Απολύτως συνεπείς με όσα έως σήμερα έχουμε πει στους πολίτες, ο σχεδιασμός μας έχει έναν και μόνο άξονα: να μετατρέπουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο, χωρίς να ρισκάρουμε τη σταθερότητα της χώρας – ειδικά, θα προσέθετα, στους καιρούς που ζούμε.

Σήμερα, στο επίκεντρο των ανακοινώσεών μας είναι οι οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους, οι γονείς που την ίδια ώρα καλούνται να καταβάλλουν ενοίκιο και για φοιτητική κατοικία, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν με άλλον τρόπο το εισόδημά τους. Η περίμετρος των δικαιούχων σε όλες τις κατηγορίες είναι διευρυμένη, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με κριτήρια ωστόσο εισοδηματικά και περιουσιακά που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ακούμε τους πολίτες. Κατανοούμε τις αγωνίες σας και απαντάμε με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε προσωρινές λύσεις – αντίθετα, πάμε σε μόνιμες λύσεις. Και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η στέγη είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και προσέθεσε:

«Η στήριξη των συνταξιούχων είναι υπόθεση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Οι αυξήσεις στις συντάξεις τους την τελευταία τριετία ανήλθαν στο 13%, αλλά είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Τα μεγάλα έργα είναι το αποτύπωμα μιας χώρας που αναπτύσσεται. Με το ΠΔΕ αυτό, στα επίπεδα αυτά, θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ιστορία μας – μέχρι το επόμενο, καθώς του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Το συνολικό ετήσιο κόστος των τριών παραπάνω μέτρων ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 2,7 εκατ. πολίτες, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς τους αριθμούς η αναπτυξιακή επίδραση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το πλεόνασμα προέρχεται από τρεις πηγές:

1. Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα. «Έχουμε δει τον ρόλο που παίζει η τεχνολογία στο κράτος, στον μετασχηματισμό, στην οικονομία, και η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει έσοδα στα ταμεία. Με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και αποφασιστικότητα, ενισχύουμε τη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη».

2. Από την ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης. «Στα έξι αυτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον μισθό να αυξάνεται. Αυτό έχει μια επίδραση ακόμα πιο θετική από αυτή που αναμέναμε».

3. Από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωση τους από φορείς της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αυτά τα έξι χρόνια έχει μειώσει πάνω από 70 άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, την ίδια ώρα που στηρίζει τους πολίτες με μέτρα που πλέον είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Κλείνοντας την παρουσίαση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε:

«Νομίζω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον ότι αύριο εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκομαι σε ένα πάνελ όπου θα χαρακτηρίζει την Ελλάδα “Ιστορία επιτυχίας από τις χώρες όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη”. Αύριο είναι η επέτειος που η χώρα μας πριν από 15 χρόνια μπήκε στο πρώτο μνημόνιο. Το λέω για να αντιληφθούμε την απόσταση που έχουμε διανύσει.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι γύρω μας που δοκιμάζονται και τους οποίους ερχόμαστε να στηρίξουμε με αυτά τα μέτρα. Και δεν την έχει διανύσει μία κυβέρνηση, την έχει διανύσει μία κοινωνία, με συλλογικό ιδρώτα, με συλλογικό κόπο και με τεράστιες δυσκολίες ειδικά στο βάθος της περασμένης δεκαετίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου» και προσέθεσε: «Μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής και μεταρρυθμίσεων, συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, προάγει την κοινωνική συνοχή, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη».

Επισήμανε ότι το Αναπτυξιακό ΠΔΕ του 2025 είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 15ετίας και ενισχύεται περαιτέρω με συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανερχόμενο πλέον σε 14,6 δισ. ευρώ. «Συνολικά, για την διετία 2025-2026 θα ανέλθει σε ύψος ρεκόρ 31,5 δισ. ευρώ. Οι πρόσθετοι πόροι θα ενισχύσουν το εθνικό σκέλος του ΑΠΔΕ και τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με τον διαθέσιμο ετήσιο προϋπολογισμό των εθνικών πόρων να ανέρχεται σε 3,25 δισ. ευρώ και το 2026 σε 3,3 δισ. ευρώ», προσέθεσε και τόνισε:

«Η σημαντική αυτή αύξηση θα χρηματοδοτήσει ένα πλήθος έργων και παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο και αποτύπωμα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η συνεχής αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής μας πορείας, αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη μιας ανθεκτικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς δήλωσε:

«Το σημαντικά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024 οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών. Η μείωση της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, η εφαρμογή του myDATA, η εφαρμογή της κάρτας εργασίας, αλλά και η ταχύτερη μείωση της ανεργίας και η αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, όλα συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί παρακαταθήκη και μας δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον ενίσχυση των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας εντός του 2025, αλλά και τα επόμενα έτη.

Για αυτό και σήμερα προχωράμε σε σημαντικά μόνιμα μέτρα με εφαρμογή εντός του 2025. Η επιστροφή ενοικίου έρχεται να δώσει μια άμεση απάντηση, ενισχύοντας το εισόδημα των ενοικιαστών, με διευρυμένα εισοδηματικά όρια, ώστε να συμπεριληφθεί μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Η οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, των υπερηλίκων και των ατόμων με αναπηρία, είναι ένα κοινωνικό μέτρο για τους πολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δίνει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των μεγάλων έργων, ενισχύοντας της αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας.

Τα ανωτέρω είναι απόδειξη ότι όταν η δημοσιονομική πολιτική είναι σταθερή και υπεύθυνη, δημιουργείται ο χώρος για να ενισχύεται το κοινωνικό σύνολο. Όλα όμως γίνονται πάντοτε εντός των δημοσιονομικών στόχων, που αποτελεί το μόνο δρόμο που δίνει τη δυνατότητα για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Ετικέτες: Κυριάκος Πιερρακάκηςμέτρα στήριξης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Κομισιόν: Εντός της εβδομάδας οι οδηγίες προς τις αεροπορικές για τα καύσιμα τύπου A

    4 Μάι 2026

  • Τρεις ενισχύσεις σε συνταξιούχους: Ποιοι παίρνουν 300€, επιστροφή ενοικίου, αυξήσεις

    4 Μάι 2026

  • Κ. Πιερρακάκης: Είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη: πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε απλώς μια ενιαία αγορά ή μια παγκόσμια δύναμη

    4 Μάι 2026

  • Εφορία: Ελαφρύτερο εκκαθαριστικό με τα νέα τεκμήρια – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

    4 Μάι 2026

  • Σουβλάκι: Πότε και πόσο αναμένεται να αυξηθεί ξανά η τιμή του

    4 Μάι 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα στην πλατφόρμα – Τι δήλωσε η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ

    Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα στην πλατφόρμα – Τι δήλωσε η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ

    122 shares
    Share 49 Tweet 31
  • ΔΥΠΑ: Προχωρά σε αλλαγές σε συμβάσεις και προσλήψεις

    15 shares
    Share 6 Tweet 4
  • «Ειδικό επίδομα »1.000 ευρώ για φοιτητές – Τι αλλάζει φέτος

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • ΟΠΕΚΑ 2026: Δωρεάν διακοπές ιαματικά λουτρά εκδρομές κατασκηνώσεις και κουπόνια βιβλίων

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Νέο Market Pass: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και τι αλλάζει

    10 shares
    Share 4 Tweet 3

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.