voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων: Η AGNETA φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    εορταστικό ωράριο

    Τι λένε τα Μερομήνια για τον καιρό των φετινών Χριστουγέννων

    Αυξημένο ενδιαφέρον για το αντιγριπικό εμβόλιο, μειωμένο όμως για το εμβόλιο κατά της COVID-19 παρά την αύξηση των εισαγωγών

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

  • Εκπαίδευση

    Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα τα σχολεία στη Γκράβα – Επιστολή Χ. Δούκα στους διευθυντές

    Στα μέσα Νοεμβρίου η έναρξη μαθημάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας

    Χριστούγεννα 2026: Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ανοίγουν ξανά

    ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο έγγραφο του ΠΔΕ Αττικής για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

  • Θέσεις εργασίας

    ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Έως 16/11 οι αιτήσεις για 3.262 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 1.000 θέσεις πτυχιούχων – Πού μπορείτε να τους βρείτε

    Προσλήψεις 30 ατόμων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Πάνω από 30 επιχειρήσεις με περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας στην 59η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στα Ιωάννινα

  • Οικονομία

    Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

    Τέλη κυκλοφορίας 2027: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στη σελίδα της ΑΑΔΕ

    ΔΥΠΑ: Καταβλήθηκαν οι πληρωμές του Οκτωβρίου 2026

    Τιμολόγια ρεύματος: Δείτε τις τιμές στα οικιακά και επαγγελματικά

  • Εργασιακά

    Pizza Fan: Άρχισαν οι πληρωμές των εργαζομένων, είπε η Κεραμέως

    Ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

    ΔΥΠΑ: Καταβλήθηκαν οι πληρωμές του Οκτωβρίου 2026

    Ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο – Ποιους αφορά

  • VOUCHER

    Δ. Μιχαηλίδου: Αυξάνουμε κατά 10% την αξία των vouchers για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

    Μιχαηλίδου: “Πριν τα Χριστούγεννα το πρώτο voucher σίτισης”

    Εγκρίθηκε νέο voucher διακοπών – Ήρθε το Achaia Pass

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

  • Πολιτική

    Κυρ. Μητσοτάκης: Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας

    Χανιά: Θετικός ο Άδ. Γεωργιάδης στην επέκταση του Κέντρου Υγείας Βάμου – Επαναπροκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση

    Παύλος Μαρινάκης: «Θα προχωρήσει χωρίς καμία υποχώρηση» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

    Ν. Δένδιας: Το πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών FDI και στην Ελλάδα προσδίδει νέες δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Οικονομία

Ποιες δυνάμεις διαμορφώνουν διεθνώς την αγορά ακινήτων σήμερα – Οι τιμές στην Ελλάδα

από NEWS ROOM
13/07/2025
σε Οικονομία

107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αγορά ακινήτων αλλάζει, όχι μόνον λόγω των νέων τεχνολογιών ή των διακυμάνσεων των τιμών, αλλά ουσιαστικά και σε βάθος, καθώς νέες δυνάμεις μετασχηματίζουν τον πυρήνα της: η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η τεχνητή νοημοσύνη, η πολιτική αβεβαιότητα, ακόμα και η έννοια της κατοικίας ως κοινωνικού αγαθού. Όλο και περισσότερο, το real estate παύει να είναι ένας παραδοσιακός κλάδος και γίνεται ένα δυναμικό πεδίο, όπου συναντιούνται το περιβάλλον, η τεχνολογία, η οικονομία και η κοινωνία.

Το συμπέρασμα αυτό αναδείχθηκε στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο της European Real Estate Society (ERES), που διοργανώθηκε από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά γεγονότα στην Ευρώπη στον τομέα της έρευνας για την ακίνητη περιουσία και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, προσελκύοντας πάνω από 250 ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Από τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου προέκυψαν οι τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά ακινήτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο – και κατά συνέπεια και στη χώρα μας. Το τοπίο είναι πιο πολυδιάστατο από ποτέ, καθώς η αγορά τέμνεται πλέον με ζητήματα τεχνολογίας, περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής, πολιτικής αστάθειας και νομισματικής πολιτικής.

Κλιματικός κίνδυνος και νέοι επενδυτικοί κανόνες

ΣχετικάΆρθρα

Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

12/08/2026

Χατζηδάκης για τα ακίνητα: Έρχονται τέσσερις νέες πρωτοβουλίες του νόμου για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη

14/07/2026

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα του συνεδρίου ήταν η αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αξία και τη λειτουργικότητα των ακινήτων. Οι πλημμύρες, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι φυσικές καταστροφές έχουν αρχίσει να μεταφράζονται σε μετρήσιμες απώλειες, αλλά και σε νέους κανόνες αποτίμησης και δανεισμού. Μελέτες από χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία καταδεικνύουν τη σημασία των εργαλείων green finance, των υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων ρίσκου (flood risk disclosures) και των “πράσινων” χαρτοφυλακίων.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιοποίηση: Ο νέος χάρτης του real estate

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον καταλύτη για τον μετασχηματισμό της αγοράς. Από την ΑΙ στην αποτίμηση ακινήτων, μέχρι τα ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίων και τις PropTech startups, οι αλλαγές είναι σαρωτικές. Οι αναλυτές χρησιμοποιούν machine learning για την πρόβλεψη τάσεων, ενώ οι αγοραστές και οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες που μειώνουν τη σημασία του ενδιάμεσου και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Η κρίση προσιτής στέγης σε παγκόσμιο επίπεδο

Η έλλειψη προσιτής κατοικίας, οι καθυστερήσεις στις νέες κατασκευές και η γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγη συνθέτουν μια παγκόσμια πρόκληση. Ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν την ανάγκη για νέες πολιτικές στέγασης, συμπεριληπτικά μοντέλα κοινωνικής κατοικίας και επανεξέταση των επιδοτήσεων. Στο μικροσκόπιο μπήκαν και οι μορφές «ευάλωτης ιδιοκτησίας», ιδίως στις περιπτώσεις μεταναστών και μονογονεϊκών οικογενειών.

Αβεβαιότητα, επιτόκια και γεωπολιτική αστάθεια

Πολιτικοί και νομισματικοί παράγοντες επηρεάζουν βαθιά την αγορά. Από την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τη μεταβλητότητα των κεφαλαιαγορών και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, το πλαίσιο παραμένει ευμετάβλητο και επιβάλλει διαρκή επανεκτίμηση στρατηγικών από επενδυτές και θεσμικούς παίκτες.

Βιωσιμότητα: Από τις πιστοποιήσεις στην κοινωνική αξία

Η πράσινη μετάβαση είναι πλέον βασική στρατηγική ανάπτυξης. WELL και ESG πιστοποιήσεις, δείκτες ενεργειακής αποδοτικότητας και κυκλικής οικονομίας, αποτύπωμα άνθρακα και κοινωνικά ωφέλιμες παρεμβάσεις (όπως τα δημόσια πάρκα ή η ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων) εντάσσονται πλέον στις παραμέτρους αποτίμησης.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων

Το real estate του 21ου αιώνα απαιτεί ένα νέο είδος επαγγελματία: οικονομολόγους με περιβαλλοντική συνείδηση, μηχανικούς με γνώση νομικών ρυθμίσεων, και εκπαιδευτικά ιδρύματα που ενσωματώνουν τεχνολογικά εργαλεία και διαθεματική σκέψη. Η εκπαίδευση δεν είναι απλώς υπόβαθρο – είναι κρίσιμος παράγοντας ανθεκτικότητας της αγοράς.

Το ελληνικό παράδειγμα: Διεθνείς δυνάμεις, τοπικές δυναμικές

Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο μετασχηματισμού, όπου η τεχνολογία, η βιωσιμότητα και οι κοινωνικές πιέσεις καθορίζουν τον ρόλο του real estate και στην Ελλάδα. Η δυναμική πορεία των τιμών και οι γεωγραφικές διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στο 2ο τρίμηνο του 2025 αποτυπώνουν πώς οι διεθνείς τάσεις, αλλά και οι τοπικές πολιτικές, διαμορφώνουν μια ολοένα πιο σύνθετη και πολυεπίπεδη εγχώρια αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών SPI του Spitogatos, που καταγράφει την εξέλιξη των μέσων ζητούμενων τιμών (ΜΖΤ) πώλησης και ενοικίασης, το 2ο τρίμηνο του 2025 παρουσίασε αυξήσεις 9,7% στις τιμές πώλησης και 7,2% στις τιμές ενοικίασης σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η αύξηση ήταν 2,8% στις πωλήσεις και 4,2% στα ενοίκια. Τα Νότια Προάστια και οι Κυκλάδες διατηρούν την πρωτοκαθεδρία ως οι ακριβότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, η Βουλιαγμένη και η Βούλα παραμένουν οι κορυφαίες περιοχές στην Αττική για αγορά και ενοικίαση κατοικίας, με τις Κυκλάδες να καταγράφουν μέσο ζητούμενο ενοίκιο στα 15,3 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, Καστοριά, Κιλκίς, Φλώρινα και Πέλλα συγκαταλέγονται στις πιο προσιτές περιοχές, με τιμές πώλησης κάτω από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. και ενοικίαση κάτω από 5 ευρώ/τ.μ.

Παράλληλα, δυναμική άνοδος τιμών καταγράφεται και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στα Δυτικά Προάστια, αλλά και σε τμήματα των Προαστίων του Πειραιά. Προγράμματα όπως το «Σπίτι μου 2», η τουριστική κίνηση και οι κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ των ενοικιαστών επηρέασαν τη ζήτηση, ενώ η αναμονή για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια προσέδωσε προσωρινή κινητικότητα σε φοιτητικές περιοχές.

Η κτηματαγορά στην Ελλάδα όπως και διεθνώς δεν μπορεί πια να ερμηνεύεται αποκλειστικά από την σχέση προσφορά και ζήτηση. Η τιμή δεν ορίζεται μόνο από τα τετραγωνικά ή τη θέση, αλλά από νέα δεδομένα που περιλαμβάνουν την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη διαφάνεια.

Ετικέτες: AΚΙΝΗΤΑτιμές ακινήτων
Σεμινάρια ξένων γλωσσών για ενήλικες
Λογιστικό Γραφείο Μποτζάκης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

    2 Νοέ 2026

  • Τέλη κυκλοφορίας 2027: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στη σελίδα της ΑΑΔΕ

    2 Νοέ 2026

  • ΔΥΠΑ: Καταβλήθηκαν οι πληρωμές του Οκτωβρίου 2026

    2 Νοέ 2026

  • Επιστροφή ενοικίου και επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται έως το τέλος Νοεμβρίου

    2 Νοέ 2026

  • Ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για το Νοέμβριο

    2 Νοέ 2026

webinar.edu.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Παιδικοί σταθμοί: Νέα παράταση για 9.000 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ στο Δημόσιο: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Προειδοποίηση Μητροπολίτη Δημητριάδος προς αρνητές ιερείς: Απαράδεκτη στάση, συμμορφωθείτε

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
  • ΔΥΠΑ: Χειμερινές διακοπές με voucher – Μέχρι πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν

    37 shares
    Share 15 Tweet 9
  • ΔΥΠΑ: Άρχισαν οι ενστάσεις για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
Σεμινάριο για το Airbnb

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.