voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων: Η AGNETA φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    εορταστικό ωράριο

    Τι λένε τα Μερομήνια για τον καιρό των φετινών Χριστουγέννων

    Αυξημένο ενδιαφέρον για το αντιγριπικό εμβόλιο, μειωμένο όμως για το εμβόλιο κατά της COVID-19 παρά την αύξηση των εισαγωγών

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

  • Εκπαίδευση

    Η Λυρική πάει σχολείο – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας Αττικής για το σχολικό έτος 2026/27

    Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα τα σχολεία στη Γκράβα – Επιστολή Χ. Δούκα στους διευθυντές

    Στα μέσα Νοεμβρίου η έναρξη μαθημάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας

    Χριστούγεννα 2026: Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ανοίγουν ξανά

  • Θέσεις εργασίας

    ΑΣΕΠ 7Κ/2026: Έως 16/11 οι αιτήσεις για 3.262 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 1.000 θέσεις πτυχιούχων – Πού μπορείτε να τους βρείτε

    Προσλήψεις 30 ατόμων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Πάνω από 30 επιχειρήσεις με περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας στην 59η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στα Ιωάννινα

  • Οικονομία

    Τέλη κυκλοφορίας 2027: Ερωτήσεις κι απαντήσεις

    ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον συμπληρωματικό φόρο 15%

    teli-kukloforias-pote-anebainoun-taxisnet

    Τέλη κυκλοφορίας 2027: Πώς θα εκτυπώσετε τα ειδοποιητήρια και πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής

    Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

  • Εργασιακά

    Νίκη Κεραμέως: Θέτουμε κανόνες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας – Νέες ρυθμίσεις για τις γονικές άδειες και τη διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας των νέων

    Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Πάνω από 155 εκατ. ευρώ σε επιδόματα και παροχές τον Οκτώβριο

    Pizza Fan: Άρχισαν οι πληρωμές των εργαζομένων, είπε η Κεραμέως

  • VOUCHER

    Δ. Μιχαηλίδου: Αυξάνουμε κατά 10% την αξία των vouchers για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

    Μιχαηλίδου: “Πριν τα Χριστούγεννα το πρώτο voucher σίτισης”

    Εγκρίθηκε νέο voucher διακοπών – Ήρθε το Achaia Pass

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

  • Πολιτική

    Παπαστεργίου: Τα επόμενα ψηφιακά έργα έως τις εκλογές – Τι αλλάζει στο gov.gr, πότε ξεκινά ο «Δαίδαλος» και ποιοι θα έχουν πρόσβαση

    Υπουργικό Συμβούλιο: Ο κυβερνητικός οδικός χάρτης έως τις εκλογές – 90 δεσμεύσεις σε 20 υπουργεία

    Κυρ. Μητσοτάκης: Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας

    Χανιά: Θετικός ο Άδ. Γεωργιάδης στην επέκταση του Κέντρου Υγείας Βάμου – Επαναπροκήρυξη θέσεων για τη στελέχωση

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Οικονομία

ΠΟΜΙΔΑ: Λύτρωση για χιλιάδες ιδιοκτήτες η άρση κατασχέσεων ακινήτων με μερική εξόφληση του χρέους

από NEWS ROOM
04/08/2026
σε Οικονομία
121
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ στο ΦΕΚ 4719 Β’/30.7.2026 η Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με αριθμό Α1158-2026 που προβλέπεται από το άρθρο 18 του ν. 5293/2026, που εισηγήθηκε και προώθησε νομοθετικά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας Κωστής Χατζηδάκης, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία άρσης κατασχέσεων ακινήτων ενόψει πώλησής τους, χωρίς να απαιτείται πλέον η προηγούμενη ολική εξόφληση του χρέους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαιρετίζει μια μεταρρύθμιση που αποτελεί λύτρωση για πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι, εξαιτίας μιας κατάσχεσης του Δημοσίου, έβλεπαν την περιουσία τους επί χρόνια «μπλοκαρισμένη», μη μπορώντας να την χρησιμοποιήσουν ούτε καν για να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

Ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ καθόσον σήμερα ισχύει πλέον για πρώτη φορά διαδικασία που επιτρέπει την πώληση κατασχεμένου ακινήτου και την εξόφληση μέρους της οφειλής από το τίμημα, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη ολική αποπληρωμή του χρέους. Η εφαρμοστική απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, εξειδικεύει τη διαδικασία και τα κριτήρια.

Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει

ΣχετικάΆρθρα

ενφια-αλλαγες-το-2022

Πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ: Έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 50% για τις ασφαλισμένες κατοικίες

16/10/2026

Οδηγίες ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

12/08/2026

Τι πρόβλημα λύνεται:

Μέχρι σήμερα, μια κατάσχεση του Δημοσίου «πάγωνε» στην πράξη κάθε πώληση, διότι το Δημόσιο απαιτούσε να πάρει πρώτο εκείνο, ολόκληρο το τίμημα. Ακόμη και όταν υπήρχε αγοραστής πρόθυμος να αγοράσει, ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να μεταβιβάσει, γιατί έπρεπε πρώτα να εξοφλήσει ολόκληρη την οφειλή. Αν όμως διέθετε το ποσό αυτό, δεν θα χρειαζόταν να πουλήσει. Έτσι δημιουργείτο ένα διπλό αδιέξοδο, τόσο για τον πολίτη που δεν μπορούσε να πουλήσει, όσο και για το Δημόσιο που δεν μπορούσε να εισπράξει. Αποτέλεσμα ήταν τελικά ότι πολλές χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα έμεναν επί χρόνια εκτός αγοράς, τόσο των πωλήσεων όσο και των μισθώσεων, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία γενικότερα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση:

Με το νέο άρθρο 47Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο ιδιοκτήτης υποβάλλει αίτηση και το Δημόσιο αίρει την κατάσχεση ώστε να γίνει η πώληση, εφόσον ισχύουν και οι τρεις παρακάτω προυποθέσεις:

● Ο πωλητής να έχει τη δυνατότητα την ημέρα της αποδέσμευσης να λάβει βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας (βεβαίωση οφειλής) υπό τον όρο της παρακράτησης μέρους του τιμήματος υπέρ του Δημοσίου, όπως ακριβώς ισχύει ούτως ή άλλως σε κάθε πώληση ακινήτου με ύπαρξη οφειλών.

● Να πουληθεί το ακίνητο σε «δίκαιη» τιμή. Το τίμημα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την πραγματική, εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή ήταν όταν επιβλήθηκε η κατάσχεση. Αν η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη, μετρά η αντικειμενική.

● Να αποδοθεί μέρος της οφειλής από το τίμημα στο Δημόσιο. Ο συμβολαιογράφος κρατά από το τίμημα και αποδίδει στο Δημόσιο ένα ποσοστό του υπολοίπου της οφειλής, τουλάχιστον 25%, που διαμορφώνεται ανάλογα με το βαθμό φορολογικής συνέπειας του πωλητή.

Η διαδικασία, βήμα – βήμα:

1. Προετοιμασία δικαιολογητικών. Ο ιδιοκτήτης συγκεντρώνει πρόσφατο κτηματολογικό φύλλο ή πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, φύλλο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας και, όπου απαιτείται, έκθεση εκτίμησης εμπορικής αξίας από πιστοποιημένο εκτιμητή. Έκθεση εκτιμητή χρειάζεται όταν η κατάσχεση έχει επιβληθεί πάνω από πενταετία ή όταν η εμπορική αξία δεν έχει προσδιοριστεί κατά την ΠΟΛ 1011/2018. Ως πρόσφατα θεωρούνται τα δικαιολογητικά με χρόνο έκδοσης έως έξι μήνες.

2. Ηλεκτρονική αίτηση. Η αίτηση άρσης της κατάσχεσης υποβάλλεται ψηφιακά μέσω του myAADE, στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» (διαδρομή: Δικαστικό, Μέτρα και Οφειλές  →  ‘Αρση κατάσχεσης), στην Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την είσπραξη. Αν υπάρχουν κατασχέσεις από περισσότερες Υπηρεσίες, η αίτηση υποβάλλεται σε μία εξ αυτών.

3. Απόφαση άρσης υπό όρους. Η αρμόδια Υπηρεσία ελέγχει τις προϋποθέσεις και εκδίδει απόφαση άρσης υπό όρους, που ισχύει για έναν μήνα. Στην απόφαση αναγράφεται το ακριβές ποσό που θα παρακρατηθεί, συνοδευόμενο από φύλλο υπολογισμού των κριτηρίων.

4. Παρακράτηση στο συμβολαιογραφείο. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ο συμβολαιογράφος παρακρατεί από το τίμημα το ποσό που όρισε η απόφαση και το αποδίδει ο ίδιος στη Φορολογική Διοίκηση.

5. Οριστική άρση. Μόλις καταβληθεί το παρακρατηθέν ποσό, εκδίδεται άμεσα η οριστική άρση της κατάσχεσης, ολοκληρώνεται η μεταβίβαση και ο ιδιοκτήτης εισπράττει το υπόλοιπο τίμημα.

Οι εγγυήσεις για τον ιδιοκτήτη:

● Το τίμημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης προστατεύεται από ένα υποχρεωτικό ξεπούλημα και το Δημόσιο δεν ζημιώνεται.

● Η παρακράτηση δεν ξεπερνά ποτέ το ίδιο το τίμημα. Κανείς δεν καλείται να πληρώσει από την τσέπη του για να ολοκληρώσει την πώληση.

● Όποιος έχει ήδη εξασφαλίσει πλήρως την οφειλή του με άλλο ακίνητο, αποδεσμεύει το ακίνητο που πουλά και εισπράττει ολόκληρο το τίμημα χωρίς καμία παρακράτηση. Πρόκειται για ρύθμιση που εισάγεται για πρώτη φορά και δίνει στον οφειλέτη τη δυνατότητα της εναλλαγής του κατεσχημένου ακινήτου με άλλο ακίνητό του.

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό παρακράτησης:

Το ποσοστό υπολογίζεται με πέντε αντικειμενικά κριτήρια, σε κλίμακα 0 έως 100 βαθμών:

*συνέπεια στην αποπληρωμή ρυθμισμένων οφειλών (έως 10),

*συνέπεια στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων (έως 20),

*αποπληρωμή της οφειλής μετά την κατάσχεση (έως 15),

*χρόνος από την κατάσχεση έως την αίτηση (έως 25) και

*προέλευση της οφειλής (έως 30).

Όσο υψηλότερη η φορολογική συνέπεια, τόσο μικρότερη η παρακράτηση: βαθμολογία 80-100 αντιστοιχεί σε 25%, 60-79 σε 45%, 40-59 σε 65%, 20-39 σε 85% και 0-19 σε 100%.

Παράδειγμα: για οφειλή 80.000 ευρώ, ένας ιδιοκτήτης με την υψηλότερη βαθμολογία έχει παρακράτηση 25%, δηλαδή 20.000 ευρώ, και όχι ολόκληρο το ποσό των 80.000 ευρώ που θα απαιτούνταν με το προηγούμενο καθεστώς.

Η ρύθμιση που εισηγήθηκε νομοθετικά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, δίνει επιτέλους μια δίκαιη και ρεαλιστική διέξοδο στους ιδιοκτήτες με κατεσχημένα ακίνητα λόγω χρεών προς το Δημόσιο. Ο ιδιοκτήτης μπορεί πλέον να πουλήσει και να εξοφλήσει μέρος του χρέους του, ενώ το Δημόσιο εισπράττει άμεσα μέρος της οφειλής. Είναι μια λύση κοινής λογικής, που σέβεται την ιδιοκτησία και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και μιά ρύθμιση που αποτελεί τμήμα σε μια ευρύτερη παρέμβαση του ν. 5293/2026 προς όφελος των ιδιοκτητών και της αγοράς ακινήτων.

Ετικέτες: κατασχέσεις ακινήτωνΠΟΜΙΔΑ
Λογιστικό Γραφείο Μποτζάκης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • teli-kukloforias-pote-anebainoun-taxisnetΤέλη κυκλοφορίας 2027: Πώς θα εκτυπώσετε τα ειδοποιητήρια και πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής

    2 Νοέ 2026

  • Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

    2 Νοέ 2026

  • Τέλη κυκλοφορίας 2027: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στη σελίδα της ΑΑΔΕ

    2 Νοέ 2026

  • ΔΥΠΑ: Καταβλήθηκαν οι πληρωμές του Οκτωβρίου 2026

    2 Νοέ 2026

  • Επιστροφή ενοικίου και επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται έως το τέλος Νοεμβρίου

    2 Νοέ 2026

webinar.edu.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ στο Δημόσιο: Πότε μπαίνουν τα χρήματα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Παιδικοί σταθμοί: Νέα παράταση για 9.000 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

    7 shares
    Share 3 Tweet 2
  • Προειδοποίηση Μητροπολίτη Δημητριάδος προς αρνητές ιερείς: Απαράδεκτη στάση, συμμορφωθείτε

    46 shares
    Share 18 Tweet 12
  • ΔΥΠΑ: Άρχισαν οι ενστάσεις για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ζητά απόσυρση των νηπιαγωγών από τις 9.000 προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
Σεμινάριο για το Airbnb

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.